Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ
Αγωγές για την ποινικοποίηση του αγώνα που την εμποδίζει

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά
Συντονισμένη, κατά μέτωπο επίθεση έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για να «σπάσουν» τον απεργιακό αγώνα που συνεχίζουν να δίνουν καθολικά οι εργαζόμενοι του λιμανιού για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ και η παράδοσή του στην κινεζική πολυεθνική COSCO, για να υπερασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και κατακτήσεις. Χτες, οι Εμποροβιομηχανικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά (ΕΒΕΑ και ΕΒΕΠ, αντίστοιχα) και 59 επιχειρήσεις κατέθεσαν αιφνιδιαστικά ομαδική αγωγή στα δικαστήρια του Πειραιά, η οποία προστέθηκε στην αγωγή που είχε καταθέσει από την περασμένη Παρασκευή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Ενώ οι απεργοί από τις 9.30 το πρωί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο του Πειραιά, αντιδρώντας στην αγωγή του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας της οποίας η εκδίκαση είχε καθοριστεί για τις 10.30 το πρωί, στις 10 - δηλαδή μισή ώρα νωρίτερα - θυροκολλήθηκε η ομαδική αγωγή των ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ και των 59 επιχειρήσεων. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, με συνοπτικές διαδικασίες, συνεκδίκασε τις αγωγές απορρίπτοντας το αίτημα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι, μέσω των δικηγόρων τους, να αναβληθεί η δίκη, αφού δεν είχαν ενημερωθεί, ούτε καν γνώριζαν τι έλεγαν οι αγωγές των εμποροβιομηχάνων και των 59 επιχειρήσεων. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Στις αγωγές προβάλλεται η κατάπτυστη αξίωση να χαρακτηριστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως και η νέα 48ωρη απεργία που άρχισαν από προχτές τα μεσάνυχτα και όποιες απεργίες κηρυχτούν στο μέλλον με παρεμφερή αιτήματα, παράνομες και καταχρηστικές. Οι δε Σύλλογοι των εμποροβιομήχανων με τις 59 επιχειρήσεις απαιτούν επιπρόσθετα να επιβληθεί σε βάρος των διοικήσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου, χρηματικό πρόστιμο 4.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης 6 μηνών.

Κάλεσμα για συντονισμένο αγώνα με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας με την πολυεθνική και την εξασφάλιση λιμανιών 100% δημόσιων, στην υπηρεσία του λαού, απηύθυναν ακόμα μια φορά χτες οι ταξικές δυνάμεις, συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση που έγινε έξω από τα δικαστήρια και διαμηνύοντας με πανό και πικέτες ότι με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού δε μπορεί να διασφαλιστεί κανένα εργασιακό δικαίωμα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, την περασμένη Παρασκευή, 18 ταξικά συνδικάτα και άλλες αγωνιστικές παρατάξεις που ανήκουν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) κατέθεσαν με επιστολή τους σε ΕΚΠ, ΠΝΟ και ΓΣΕΕ πρόταση για προκήρυξη απεργίας, χωρίς μέχρι τώρα να υπάρχει απάντηση. Μάλιστα, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων (ΟΜΥΛΕ) και στην Ενωση Λιμενεργατών, επιμένουν να εκλιπαρούν την κυβέρνηση για διάλογο με αίτημα τη ...«βελτίωση» της σύμβασης και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, παρά τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Στο πλευρό των απεργών του λιμανιού, βρέθηκαν ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, οι Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτές του Κόμματος. Η Ελπίδα Παντελάκη, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο Γιάννης Πατσιλινάκος, πρώην δήμαρχος Περάματος και επικεφαλής της αγωνιστικής παράταξης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη».

Ανακοινώσεις για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στο λιμάνι έχουν εκδώσει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, η ΔΗΚΕΒΕ Μεσσηνίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η παράταξη «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων Πειραιά», ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ