Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευθεία επίθεση ενάντια στους απεργούς

Προσπαθεί να πλήξει το δίκαιο αγώνα τους, στρέφοντας εναντίον τους άλλους κλάδους εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων

Σ' ένα ρεσιτάλ αυταρχισμού, με στόχο να ενεργοποιήσουν τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και να πλήξουν τον απεργιακό αγώνα των λιμενεργατών, προχώρησαν χτες κυβερνητικά στελέχη. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η Λ. Κατσέλη δήλωσε χτες προκλητικά: «Οι ολίγοι, ειδικά όταν διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματά τους δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των πολλών». «Προέχει η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του λιμανιού που τίθεται αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο από την παράταση της απεργίας», πρόσθεσε η Λ. Κατσέλη.

Βαπτίζοντας «συμφέρον των πολλών» το ξεπούλημα του λιμανιού στην κινέζικη πολυεθνική και αφού μέχρι σήμερα χρησιμοποίησε εκβιασμούς και απειλές σε βάρος των εργαζομένων στο λιμάνι που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η κυβέρνηση, διά στόματος της υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, επιχειρεί να στρέψει εναντίον των απεργών άλλους κλάδους εργαζομένων και μικρών εμπόρων.

Στη βάση αυτού του κλίματος, η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ετοιμάζεται να σκληρύνει τη στάση της και να προχωρήσει ακόμα και στην «πολιτική επιστράτευση» των λιμενεργατών, ειδικά στην περίπτωση που αυτοί δεν πειθαρχήσουν σε ενδεχόμενη δικαστική απόφαση που καταδικάζει την απεργία τους. Την «πλήρη εφαρμογή της σύμβασης με την Cosco ως έχει» απαίτησε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αθήνα Luo Linquan, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και τον υπουργό Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ Χ. Παμπούκη.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, έφτασε χτες στο σημείο να αναγορεύσει σε «δημόσιο συμφέρον» τη «δυναμική της αγοράς». Μάλιστα, ο ίδιος σε μορφή τελεσιγράφου υποστήριξε ότι «η απεργία πρέπει να λήξει για το δημόσιο συμφέρον».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε στήριξη με έμμεσο τρόπο και στις δικαστικές προσφυγές φορέων της μεγαλοεργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων, λέγοντας ότι «εκφράζουμε και εμείς την αγωνία μας για το άνοιγμα του λιμανιού και τη δυναμική της αγοράς». Ο ίδιος, μάλιστα, κάλεσε τους εργαζομένους να «συναισθανθούν την ευθύνη τους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αρρυθμίες στην αγορά».

Η κυβέρνηση, ρίχνοντας τις προεκλογικές μάσκες, τότε που εγκαλούσε τη ΝΔ για «εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», τώρα, μέσω κορυφαίων στελεχών της (Θ. Πάγκαλος, Λ. Κατσέλη), κάνει λόγο για «στρατηγική συμμαχία». Κληθείς να σχολιάσει την επίσημη θέση της κυβέρνησης, ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε: «Η σύμβαση αυτή έχει κυρωθεί, είναι νόμος του κράτους. Οι επενδύσεις από το εξωτερικό, και μάλιστα μεγάλες επενδύσεις, είναι ένα μέρος της αγοράς και σαφώς μας ενδιαφέρουν. Και βεβαίως, κρίνεται και η αξιοπιστία μας ως προς τους εταίρους».

Στο αντιαπεργιακό μέτωπο η ΝΔ

Καθοριστικό ρόλο στο αντιαπεργιακό μέτωπο διαδραματίζει η ΝΔ. Χθες ο Α. Σαμαράς, σε δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, σημείωσε: «Η κατάσταση με τα κοντέινερ στον Πειραιά έχει γίνει ασφυκτική. Το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και θα πρέπει η κυβέρνηση επιτέλους να αποφασίσει να πάρει μέτρα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση». Στο θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στο λιμάνι επανήλθε η Ντ. Μπακογιάννη, συνεχίζοντας τη συκοφαντική επίθεση κατά των εργαζομένων. Ειδικότερα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για να ικανοποιήσει ελάχιστους προνομιούχους συνδικαλιστές, εξέθεσε διεθνώς τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ