Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Υπερασπίζεται την «προγραμματική αντιπολίτευση»

Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή

Την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος συζητά σήμερα και αύριο η ΚΠΕ του ΣΥΝ, παράλληλα με την «προγραμματική αντιπολιτευτική» του τακτική, για την οποία έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής, με τις εκκλήσεις για «περίοδο χάριτος» και ανοχή στην κυβέρνηση. Η ΚΠΕ αναμένεται να ασχοληθεί και με την Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προγραμματιστεί για το τέλος Νοέμβρη. Σε 15 μέρες θα συνεδριάσει και πάλι για να οριστικοποιήσει την πρόταση που ο ΣΥΝ θα εισηγηθεί στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Η εισήγηση της ΠΓ είναι για μια ακόμη φορά κατατοπιστική για την ποιότητα της συμμαχίας στο εσωτερικό τόσο του ΣΥΝ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει την «έκρυθμη και εκφυλιστική κατάσταση» που διαμορφώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ευρωεκλογές και κάνει λόγο για τους «έντονους τακτικισμούς» που εκδηλώθηκαν σε προσωπικό και σε επίπεδο συνιστωσών. Καταγράφει ακόμα το κυνήγι του σταυρού στο οποίο επιδόθηκαν υποψήφιοι. Σημειώνεται ότι σ' αυτή την εκλογική μάχη ο ΣΥΝ έδωσε κατεύθυνση σταυροδοσίας για τον πρόεδρό του, Αλ. Τσίπρα, άλλα στελέχη ωστόσο προέβησαν σε ενέργειες «που, αν δεν παραβιάζουν, είναι τουλάχιστον αναντίστοιχες με το γεγονός ότι παίρνουμε μέρος σε μία συλλογική προσπάθεια», όπως σημειώνει η εισήγηση.

Η ΠΓ επισημαίνει ως πρόβλημα την «ατομική σχέση υποψηφίων με ΜΜΕ», που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, το χαμηλό επίπεδο συσπείρωσης και την πτώση στα αστικά κέντρα. Ενώ προτείνει σε ό,τι αφορά τα στελέχη του ΣΥΝ, μόνο ο πρόεδρος και οι βουλευτές να έχουν ελευθερία συμμετοχής στα ΜΜΕ.

Στη γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας

Σε ό,τι αφορά στις κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα η εισήγηση της ΠΓ υπεραμύνεται της «προγραμματικής αντιπολίτευσης», με την οποία ωστόσο διαφωνούν και στελέχη του ΣΥΝ, αλλά και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, συνδέει την «προγραμματική αντιπολίτευση» με τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου, ώστε «η αριστερά να δώσει σάρκα σε μια διακυβέρνηση του τόπου με καταλυτική δική της συμμετοχή». Με δεδομένες τις διαφωνίες αυτές, δε φαίνεται προσώρας δυνατό να συμφωνήσουν οι άλλες συνιστώσες στην πρόταση του ΣΥΝ για «επικαιροποίηση της πολιτικής τους συμφωνίας ορίζοντας την προγραμματική αντιπολίτευση ως την βασική τακτική» του σχήματος.

Η ΠΓ έχει ομόφωνα ταχτεί υπέρ της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ ως έχει και εναντίον της μετεξέλιξής του σε ενιαίο κόμμα. Ωστόσο, εισηγείται τη δημοκρατική εμβάθυνση των δομών και λειτουργιών του, με τη λήψη μέτρων όπως: «Σε όλα τα κρίσιμα θέματα που άπτονται της πολιτικής, και οργανωτικής, φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πολιτική μας στρατηγική και το εναλλακτικό προγραμματικό σχέδιο, η διακυβέρνηση της χώρας εάν προκύψει, οι συμμαχίες στις κάθε φορά συγκεκριμένες συνθήκες, πρέπει να ισχύει ο κανόνας της ομοφωνίας ή της συναίνεσης».

Αναφορά γίνεται και στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπου τονίζεται: «Οι δημοτικοί συνδυασμοί που θα υποστηρίξουμε οφείλουν να εκφράζουν τουλάχιστον τον ΣΥΡΙΖΑ». Να σημειώσουμε ότι είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, να θέσει θέμα εκλογής νέας ΠΓ ή συμπλήρωσης της υπάρχουσας με επιπλέον στελέχη, παρότι ήταν αυτός που είχε παλιότερα εισηγηθεί και υπερασπιστεί την πρόταση για μείωση του αριθμού των μελών της. Με την εκλογή νέας ΠΓ δε συμφωνούν τα μέλη που απαρτίζουν τη σημερινή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ