Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ
Το ΚΚΕ έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού

Σε συγκέντρωση του ΝΣ Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Από τη χτεσινή νεολαιίστικη συγκέντρωση στα Γιάννενα
Από τη χτεσινή νεολαιίστικη συγκέντρωση στα Γιάννενα
Οι μετεκλογικές εξελίξεις, η ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού, λαϊκού κινήματος και ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτή την κατεύθυνση το φοιτητικό κίνημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε χτες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το ΝΣ Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ, με ομιλήτρια την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ . Η ομιλήτρια στάθηκε ιδιαίτερα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που επιβεβαίωσαν την προεκλογική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι θα συνεχίσει στην ίδια αντιλαϊκή ρότα με εκείνη της ΝΔ. Θα προωθήσει δηλαδή νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε σοβαρούς τομείς που επηρεάζουν την ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας, για την διατήρηση και ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, σε βάρος συνολικά των λαϊκών δικαιωμάτων.

Ανάμεσα σε άλλα, η Λουίζα Ράζου σημείωσε στην ομιλία της: «Είναι ξεκάθαρο ότι και στον τομέα της παιδείας όπως και στους υπόλοιπους τομείς που αφορούν την ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα "χτίσει" και άλλο. Θα προσθέσει νέους ορόφους στην αντιλαϊκή πολυκατοικία της ΝΔ, γι' αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αναμονή, καμία ανοχή.

Το σύνθημα ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος ανταποκρίνεται στις εξελίξεις που έχουμε στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Η νεολαία, η εργατική τάξη, εν μέσω οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που σοβεί, πρέπει να οργανωθούν, να αντεπιτεθούν. Για να μην πληρώσουν τα σπασμένα αυτής της οικονομικής κρίσης τα λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που τα μονοπώλια συγκεντρώνουν νέα τεράστια κέρδη. Στο όνομα της κρίσης θα κληθούμε να πληρώσουμε το μάρμαρο. Η τρομοκρατία του χρέους και των ελλειμμάτων δεν πρέπει να περάσει.


Για να μην συμβεί αυτό, πρέπει ο λαός, αυτός που νιώθει την πίεση από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, να σηκώσει το κεφάλι. Να ανεβάσει τις προσδοκίες του, να ανεβάσει την αυτοπεποίθησή του, να ανεβάσει την ικανότητα του ότι μπορεί να αμφισβητήσει αυτή την πολιτική. Να διεκδικήσει με βάση τις πραγματικές του ανάγκες.

Δεν μπορούν να καθορίζουν τα κέντρα των μονοπωλίων και τα κόμματά τους το σύνολο των εξελίξεων. Μπορεί σήμερα να φαίνονται ισχυροί, αλλά υπάρχει και ο λαϊκός παράγοντας που δεν έχει δείξει ακόμα την δύναμή του. Σε αυτή την δύναμη του λαϊκού παράγοντα το ΚΚΕ έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αξιοποιείται για να υλοποιηθούν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

Υπάρχουν θετικές διεργασίες

«Η διαδικασία των θετικών διεργασιών που έχουν συντελεστεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές λαϊκές συνειδήσεις, για να μετατραπεί σε ενεργητική πολιτική στάση και αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής χρειάζεται να συμπέσουν και μια σειρά εξελίξεις και παράγοντες που θα διευκολύνουν ευρύτερες εργατικές λαϊκές δυνάμεις να νιώσουν την δύναμή τους, να την αξιοποιήσουν, να παλέψουν με βάση αυτή. Από αυτή την πλευρά η ισχυροποίηση ενός εργατικού κινήματος που θα ξεπερνά τα εμπόδια του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, θα οργανώνεται και θα διεκδικεί σε ταξική κατεύθυνση, θα αναπτύσσει αντιμονοπωλιακή δράση με άλλα λαϊκά στρώματα και την νεολαία, είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα.

Σήμερα, είναι ζήτημα αναγκαίο και ρεαλιστικό τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας να σπουδάζουν χωρίς να πληρώνουν. Να αποκτούν επιστημονική γνώση και πτυχία με αξία που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Πρέπει οι νέοι κομμουνιστές μέσα στα αμφιθέατρα μέσα στις σχολές να κουβεντιάσουν πλατιά με χιλιάδες φοιτητές, να θέσουν τα ζητήματα του φοιτητικού κινήματος, των εξελίξεων, της αναγκαιότητας που υπάρχει σήμερα να διαμορφωθεί ένας αγωνιστικός πόλος μέσα στα πανεπιστήμια, μέσα στις σχολές που θα αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική. Θα αποκαλύπτει τις άλλες παρατάξεις, θα δημιουργεί όρους συμμαχίας με το εργατικό λαϊκό κίνημα και θα παλεύει σε κοινή αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Θα διαμορφώνει όρους μιας νικηφόρας πλειοψηφίας, που θα σαρώσει τους αντιλαϊκούς μονόδρομους και θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις να αλλάξει ριζικά η πολιτική στο επίπεδο της εξουσίας και όχι να εναλλάσσονται σε αυτήν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ