Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιδιώκει ασφυκτικότερο έλεγχο της ενημέρωσης από το κεφάλαιο

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα σχετικά ψηφίσματα που τέθηκαν σε ψηφοφορία στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει τις προσπάθειες της ΕΕ να προωθήσει κοινοτική Οδηγία για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αφορμή την κυριαρχία του Μπερλουσκόνι στα ιταλικά ΜΜΕ. Η σχετική συζήτηση έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή ψηφίσματα που κατέθεσαν διάφορες ομάδες, όπου εξέφραζαν υποκριτικά την ανησυχία τους για τη «διαρκή σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης από τον Ιταλό πρωθυπουργό». Στην τελική του μορφή, το ψήφισμα που τέθηκε σε ψηφοφορία στο ΕΚ, και το οποίο απορρίφθηκε, επικαλούνταν προσχηματικά την ανάγκη να προστατευτεί η πολυφωνία και ζητούσε να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγία για τη συγκέντρωση στα Μέσα Ενημέρωσης στην ΕΕ.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, στην Ολομέλεια του ΕΚ, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας σημείωσε:

«Αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στη τελική ψηφοφορία ενός ψηφίσματος που με πρόσχημα τον έλεγχο του Μπερλουσκόνι στα ιταλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προωθεί τα γενικότερα συμφέροντα της πλουτοκρατίας για την συγκέντρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Απαιτεί την έκδοση Οδηγιών που ουσιαστικά θα μετατρέπουν το δικαίωμα στην ενημέρωση και την ελευθερία της έκφρασης σε ζήτημα εσωτερικής αγοράς και ανταγωνισμού, επιβάλλοντας τη χειραγώγηση της ενημέρωσης από το μεγάλο κεφάλαιο και την προσαρμογή της δημόσιας υπηρεσίας στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Οι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί υποστηρικτές του ευρωμονοδρόμου επιδοκιμάζουν και επιζητούν την ωμή παρέμβαση της ΕΕ στα εσωτερικά των κρατών μελών, στηρίζουν την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της ενημέρωσης και διαγκωνίζονται με ανούσιες αντιπαραθέσεις και ψευδεπίγραφες κορώνες για το ποιος θα αποσπάσει την εύνοια της πλουτοκρατίας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Οι μεγαλοεργολάβοι των ΜΜΕ με χυδαίο τρόπο επιδιώκουν τη χειραγώγηση των συνειδήσεων των εργαζομένων προκειμένου να υποβάλουν την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου που εφαρμόζουν κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Οι λαοί δε ξεγελιούνται από τις κοκορομαχίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις προσπάθειες ανάδειξής του σε τιμητή. Αλλωστε αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης των συμφερόντων του κεφαλαίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ