Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Υπογραφή συμφωνίας «ελεύθερου» εμπορίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

H Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάθριν Αστον και ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εμπορίου, Κιμ Γιονγκ χουν υπέγραψαν χτες στις Βρυξέλλες συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου», η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην κατάργηση ή στη δραστική μείωση δασμών σε δεκάδες βιομηχανικά, αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες μέσα στα επόμενα χρόνια, αυγατίζοντας παράλληλα τα κέρδη μεγάλων βιομηχανιών και μεγαλοαγροτών απ' τις δύο πλευρές...

Πηγές προσκείμενες στους δύο αξιωματούχους υποστήριξαν ότι η συμφωνία θα καταργήσει ή θα μειώσει τους δασμούς στο 99,4% των ευρωενωσιακών προϊόντων και στο 95,8% των νοτιοκορεατικών προϊόντων σε μία περίοδο από 3 ως 15 χρόνια. Οι δασμοί στα περισσότερα βιομηχανικά θα εξαλειφθούν σε επτά χρόνια.

Ειδικότερα για τις εξαγωγές κορεατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ αποφασίστηκε η μείωση των δασμών κατά 10% σε πέντε χρόνια και στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στη Ν. Κορέα κατά 8% σε πέντε χρόνια. Οι Νοτιοκορεάτες καταναλωτές θα δουν μείωση στις τιμές ευρωπαϊκών κρασιών κατά 15%, ενώ οι τιμές σε ευρωπαϊκά τυριά προστατευόμενης προέλευσης θα πέσουν (λόγω δραστικής μείωσης των δασμών) έως και 36% έως το 2014.

Σύμφωνα με προβλέψεις του Κορεατικού Ιδρύματος Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής, η συμφωνία «ελευθέρου εμπορίου» αναμένεται να αυξήσει τις κορεατικές εξαγωγές στην ΕΕ και να προκαλέσει αύξηση του τζίρου ως και 11 δισ. δολάρια.

Για την ΕΕ η συμφωνία είναι σημαντική γιατί βοηθά το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να βάλει (οικονομικά) πόδι σε μία νευραλγική περιοχή της Ν.Α. Ασίας και να προσεγγίσει ακόμη περισσότερο τις τεράστιες αγορές της Κίνας και της Ιαπωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ