Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Μαζική απαίτηση η άρση του αποκλεισμού

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο Κουβανός πρέσβης Ερμες Ερέρα Ερνάντες

Από τη χτεσινή συνέντευξη στην πρεσβεία της Κούβας
Από τη χτεσινή συνέντευξη στην πρεσβεία της Κούβας
Νέο ψήφισμα στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα καταθέσει για 18η φορά η Κούβα, απαιτώντας τη λήξη του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης από το 1962. Σχεδόν ομόφωνα οι χώρες - μέλη του ΟΗΕ ψηφίζουν την άρση του αποκλεισμού, ενώ πέρσι συνολικά 185 χώρες τάχθηκαν υπέρ της άρσης και μόνο 3 (ΗΠΑ, Ισραήλ, Νήσοι Παλάου) την καταψήφισαν.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΗΕ που υπερψηφίζεται μια πρόταση για τόσα χρόνια, ιδιαίτερα μια πρόταση κατά της πολιτικής των ΗΠΑ, τόνισε ο Κουβανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ερμες Ερέρα Ερνάντες κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της πρεσβείας. Φέτος, πρόσθεσε, η διαφορά είναι πως υπάρχει μια νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, μια κυβέρνηση που δημιούργησε προσδοκίες σε ό,τι αφορά την εξωτερική της πολιτική. Οπως τόνισε ο ίδιος, παρά τις υποσχέσεις του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα για αναθεώρηση της πολιτικής απέναντι στην Κούβα, στην πράξη τα βήματα που έγιναν είναι ελάχιστα και ο αποκλεισμός παραμένει σε πλήρη ισχύ. Ο Ερμες Ερέρα επεσήμανε ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει για τα ταξίδια των κουβανοαμερικανών και τα εμβάσματα αποτελούν ένα ελάχιστο βήμα κατάργησης κάποιων περιορισμών που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Τζ. Μπους, χωρίς όμως να αγγίζουν το ζήτημα του πολύμορφου αποκλεισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την πρόσφατη υπογραφή του Ομπάμα, όπου παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο η εφαρμογή του αποκλεισμού, μέσω του «Νόμου για το Εμπόριο με τον Εχθρό».

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για χειρισμούς που μπορεί να ακολουθήσουν», τόνισε σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες εξαγγελίες περί αλλαγής της ακολουθούμενης πολιτικής. Ο Κουβανός πρέσβης κάλεσε όλες τις φίλες χώρες να υπερψηφίσουν το ψήφισμα αλλά και τους φίλους και δημοσιογράφους να δείξουν την αλληλεγγύη τους με το Νησί της Επανάστασης.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μαϊάμι να μεταβάλει την ποινή του ενός από τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές, του Αντόνιο Γκερέρο από ισόβια και 10 χρόνια σε 21 χρόνια και 10 μήνες, τόνισε πως η θετική πλευρά αφορά τη μείωση της ποινής. Η μεταβολή αυτή, είπε, οφείλεται στη διεθνή αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, η αρνητική πλευρά έγκειται στο ότι η ποινή ναι μεν είναι μικρότερη όμως είναι άδικη, δεν έχει αποδειχθεί η κατηγορία περί κατασκοπίας κατά των ΗΠΑ. Η μόνη τους ενέργεια ήταν να διεισδύσουν σε αντιδραστικές ομάδες του Μαϊάμι και να προλάβουν επιθέσεις κατά της Κούβας. «Γι' αυτό και δεν υπάρχει άλλη λύση από το να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση των "πέντε" και σε αυτό ζητάμε την υποστήριξη των φίλων μας», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με τους δημοσιογράφους για συγκεκριμένα θέματα που άπτονται του αποκλεισμού. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ν. Σερετάκης μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Στ. Μπενετάτος δήμαρχος της Νίκαιας, η Μάρι Λαυρεντιάδου πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), ο Κ. Τουμασάτος ΓΓ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, ο Δ. Καλτσώνης από τη γραμματεία της ΕΕΔΥΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ