Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Βρετανός πράκτορας ο Ντούτσε!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο πλανήτης μπορεί να θυμάται τον Μπενίτο Μουσολίνι ως το Ιταλό φασίστα δικτάτορα, ιδρυτικό μέλος του φασιστικού άξονα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Ππολέμου. Εντούτοις, ο Μουσολίνι ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, της διαβόητης ΜΙ5.

Αρχειακά έγγραφα που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ιστορικός του Κέιμπριτζ, Πίτερ Μάρτλαντ αποκαλύπτουν ότι από το φθινόπωρο του 1917 και για τουλάχιστον ένα χρόνο ο Μουσολίνι ήταν στο μισθολόγιο της ΜΙ5 με αποστολή του ως δημοσιογράφος να κάνει εκστρατεία, μέσω της εφημερίδας «Il Popolo d'Italia», όχι μόνο υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των «συμμάχων», δηλαδή των Βρετανών, αλλά και να στείλει Ιταλούς βετεράνους να ξυλοκοπήσουν και να εκφοβίσουν τους ειρηνιστές διαδηλωτές... Η Βρετανία δεν ήθελε τις διαδηλώσεις και ειδικά τις απεργίες κατά του πολέμου, οι οποίες θα σταματούσαν την παραγωγή των εργοστασίων του Μιλάνου. Αμειβόταν μάλιστα για τις υπηρεσίες του με 100 λίρες τη βδομάδα, ποσό που θ' αντιστοιχούσε σήμερα περίπου σε 6.500 ευρώ.

Κατά τις δηλώσεις του Μάρτλαντ στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», τις πληρωμές του Μουσολίνι ενέκρινε ο σερ Σάμιουελ Χορ, βουλευτής και συντονιστής της ΜΙ5 στη Ρώμη, ο οποίος είχε στο επιτελείο του 100 Βρετανούς πράκτορες στην Ιταλία. Πάντως, η συνεργασία του με τον Χορ δεν σταμάτησε, καθώς σύμφωνα με την «Γκάρντιαν» οι αποικιακές επιδιώξεις της Ιταλίας προκάλεσαν εκ νέου επαφές του «Ντούτσε» με τον Χορ το 1935. Ακολούθησε το σύμφωνο Χορ-Λαβάλ που παρέδιδε τον έλεγχο της Αβησσυνίας στην Ιταλία. Η συμφωνία Χορ-Λαβάλ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία και τελικά την παραίτηση του Χορ από το Φόρεϊν Οφις, εντούτοις παρέδωσε ένα εξαιρετικά σημαντικό θύλακα στην Ιταλία που μπήκε πλέον στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά αυτή τη φορά στο πλευρό του Χίτλερ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ