Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ
Αλματώδης αύξηση και τον Ιούλη

Στο 9,6% εκτινάχτηκε η ανεργία, καταγράφοντας αύξηση κατά 37% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει ακόμα και η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία, καθώς τον Ιούλη του 2009 το ποσοστό της εκτινάχθηκε στο 9,6% από 7% τον αντίστοιχο μήνα του 2008, ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 128.772 ή κατά 37%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Με δεδομένο ότι η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που καταγράφεται - αφού οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν φροντίσει με συγκεκριμένα κριτήρια μέτρησής της να «εξαφανίζουν» εκατομμύρια άνεργους - επιβεβαιώνεται με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι η «πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας» και «ενίσχυσης της απασχόλησης», την οποία ΕΕ και κόμματα του κεφαλαίου επικαλούνται, έχει έναν μόνο στόχο: Την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τον Ιούλη, το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες έφτασε στο 13,8% (από 10,8%) και στους άνδρες στο 6,6% (από 4,4%). Στους νέους 15 έως 24 ετών το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 23,9% (από 20,9%) και στην ομάδα 25 έως 34 ετών στο 12,6% (από 10,2%).

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ενίσχυση και διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και το χτύπημα της πλήρους και σταθερής εργασίας, η ενίσχυση των προγραμμάτων επιδότησης των επιχειρήσεων, χρήμα, δηλαδή, που δόθηκε στους επιχειρηματίες για να απασχολήσουν τζάμπα εργαζόμενους, κλπ., όχι μόνο δε μείωσαν την ανεργία, αλλά οδήγησαν στην αύξησή της με ταυτόχρονη ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η αύξηση σημειώνεται σε έναν καλοκαιρινό μήνα όπου λειτουργούν «στο φουλ» οι επιχειρήσεις στον Τουρισμό και όχι μόνο. Την περίοδο, μάλιστα, που έχουν εξαγγελθεί πακέτα τεράστιων επιδοτήσεων των επιχειρηματιών.

Το μέλλον προμηνύεται ακόμα πιο ζοφερό, καθώς την ίδια γραμμή θα ακολουθήσει - σύμφωνα με το πρόγραμμά του - και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από φράσεις, όπως η χτεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου ότι «η κατάσταση είναι δραματική και επιβάλλει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να ανορθώσουμε τη χώρα». Και τούτο διότι και το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να κινηθεί στην «πεπατημένη», δηλαδή στην πολιτική των παχυλών οικονομικών ενισχύσεων των επιχειρηματιών, την εφαρμογή των «stage» στον ιδιωτικό τομέα, την απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 ετών και για 4 χρόνια, κλπ.

Αλλωστε, αυτή η πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου σε βάρος των ανέργων και των εργαζομένων επιβεβαιώνεται και από τις αξιώσεις που έχει ο ΣΕΒ από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι «πολλά από τα μέτρα αυτά (που προτείνει, δηλαδή, ο ΣΕΒ) διασταυρώνονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν συζητηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και με την ηγεσία της ΓΣΕΕ»! Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι μόνον αγωνιά για την «ανταγωνιστικότητα» (δηλαδή την πολιτική που γεννά την ανεργία), αλλά και καλεί τους εργάτες να στοιχηθούν σε γραμμή παζαρέματος του πώς και πότε θα ξεσπάσει στα κεφάλια τους η νέα αντεργατική θύελλα. Με χτεσινή της ανακοίνωση, ζητά «την απαγόρευση των απολύσεων σε επιχειρήσεις που έλαβαν επιδοτήσεις ή χρηματοδότηση από το πακέτο των 28 δισ.». Δηλαδή, στις υπόλοιπες επιχειρήσεις οι απολύσεις μπορούν να συνεχίσουν κανονικά και μάλιστα θεωρούνται δικαιολογημένες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ