Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Σιγοβράζει η δυσαρέσκεια των συνιστωσών

Την ποιότητα και το περιεχόμενο της «συμμαχίας» δείχνουν οι εκτιμήσεις της επόμενης μέρας

Σε διαβουλεύσεις βρίσκεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Χτες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ που το εκτίμησε σαν «θετικό», σήμερα συνεδριάζει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η νέα κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα εκλέξει τον επικεφαλής της. Κατά πάσα πιθανότητα αυτός θα είναι ο Αλ. Τσίπρας που αποτελεί και πρόταση της ΠΓ του ΣΥΝ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΟ. Η ΠΓ του ΣΥΝ θα συνεδριάσει και πάλι αύριο Πέμπτη, ενώ ενδέχεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να συνεδριάσει και η ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Στις κυοφορούμενες εξελίξεις προχτές παρενέβη και ο Αλ. Αλαβάνος με μια λακωνική δήλωσή στην εφημερίδα «Τα Νέα», σύμφωνα με την οποία κάποιες πρωτοβουλίες που είχε σκοπό να αναλάβει μετά τις εκλογές θα εκδηλωθούν λίγο αργότερα. Πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνονται αντιδράσεις, συνολικά για την εκλογική μάχη και το αποτέλεσμά της όσο και για δηλώσεις όπως αυτή του Π. Λαφαζάνη, ο ποίος προεξόφλησε χτες ότι ο Αλ. Τσίπρας θα αναδειχτεί και τυπικά επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσουμε ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται η διεξαγωγή της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που έπρεπε να γίνει μέσα στον Οκτώβρη. Εκεί θα καταληχτεί και το ποιος θα αναλάβει την αρχηγία του σχήματος.

Τα λένε μόνοι τους...

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ΚΟΕ, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει - με προφανή αποδέκτη την ηγεσία του ΣΥΝ και τους κομπασμούς της προ μηνών- ότι «ο δικομματισμός ούτε τέλειωσε, ούτε νικήθηκε, ούτε έστω μπλοκαρίστηκε». Αναφέρει ακόμα ότι «η στρατηγική και η τακτική μας ήταν αμυντική, στόχευσε στην επιβίωση και όχι σε μια ανεξάρτητη γραμμή που να χτυπάει το παιχνίδι. Το "αλλάζουμε το τοπίο" του 2007, έγινε "3% και μία ψήφο" το 2009. Πρόκειται για πολιτική υποχώρηση και υποστολή φιλοδοξιών - στόχων».

Καταγγέλλει ότι «ο πλουραλισμός και η συλλογικότητα (στην όποια φτωχή κλίμακα είχε κατακτηθεί μετά τις πανελλαδικές συσκέψεις) πήγε περίπατο. Είχαμε μια άκρως αρχηγική καμπάνια και το γνωστό "ΣΥΝ πάρτα όλα". Αυτό εκφράστηκε καταθλιπτικά και στα ΜΜΕ και στην κοινοβουλευτική ομάδα που εκλέχτηκε». Στηλιτεύει ότι στάθηκαν ανοχύρωτοι και εκτεθειμένοι στην «αποπολιτικοποίηση, στην παντοκρατορία των μέσων».

Η ΚΟΕ επαναφέρει εμμέσως τις προτάσεις για ουσιαστικό ρόλο και λόγο στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ των λεγόμενων «ανένταχτων», αναφέροντας «αυτός ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπιστεί ισότιμα, πολιτικά, και όχι απλά συναισθηματικά, επικοινωνιακά ή οργανωτικίστικα». Αλλωστε, όπως γράφει, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πρέπει να επιλύσει «το πολιτικό και οργανωτικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά και να «αποφασίσει για τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ».

ΑντιΚΚΕ κορόνες

Η ΚΟΕ μίλησε για μείωση της «αριστεράς στο σύνολό της» τσουβαλιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, καιν ταυτόχρονα κάνοντας το δικό της παιχνίδι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά οτι «το ΚΚΕ έχασε την ευκαιρία να μονοπωλήσει το χώρο της αριστεράς, (αλήθεια την έπιασε ο πόνος για το οτι το ΚΚΕ δε μονοπωλεί την αριστερά ή παίζοντας το παιχνίδι του συστήματος ρίχνει νερό στο μύλο της αστικής προπαγάνδας περί αριστεράς του συστήματος;),αλλά και την ευκαιρία να αποδείξει ότι τα αντι-ενωτικά, νοικοκυραίικα, παραδοσιακά δογματικά χαρακτηριστικά του, είναι δυνατόν να εγκλωβίζουν διαρκώς μάζες, δίνοντάς του καλά ποσοστά». Καλή η προσπάθεια των κάθε λογής γκρουπούσκουλων τύπου ΚΟΕ, αλλά άλλο πράγμα η «αριστερά» στην οποία αυτοτοποθετούνται και άλλο το ΚΚΕ. Αυτοί απέχουν όσο η μερα με τη νύχτα. Για το σύστημα, χρήσιμοι είναι. Και για όσυος δε θυμούνται, η ΚΟΕ είναι η ίδια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκφράσει τον «καημό» της για το γεγονός ότι το ΚΚΕ παραμένει εκλογικά τρίτο κόμμα, ανάγοντας σε καθήκον πρώτης γραμμής για τους οπορτουνιστές «την αλλαγή των συσχετισμών στο εσωτερικό της αριστεράς», όπως οι ίδιοι αρέσκονται να λένε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυσαρέσκεια για τις βουλευτικές έδρες(2010-06-17 00:00:00.0)
Αντεγκλήσεις και ρευστό σκηνικό(2010-05-20 00:00:00.0)
Νέα πεδία εσωκομματικής αντιπαράθεσης(2010-05-11 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης(2009-07-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-06-18 00:00:00.0)
Ολοι εναντίον όλων...(2009-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ