Κυριακή 11 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ο αρχιμουσικός των σκακιστικών αγώνων

Ενα πολύ χρήσιμο βιβλίο παρουσιάζουμε σήμερα, συγγραφέας του οποίου είναι ο βετεράνος Ο.Μ., διεθνής διαιτητής και μέλος της ΕΣΟ, Τάκης Δρεπανιώτης.

Πρόκειται για το πρωτότυπο και μοναδικό στο είδος του βιβλίο, με τίτλο «Οργάνωση Σκακιού» (εκδόσεις «Αίγινα») και στα περιεχόμενά του αναφέρονται: 1. Ο διαιτητής - διευθυντής των αγώνων. 2. Η διοργάνωση ενός τουρνουά. 3. Συστήματα αγώνων. 4. Αξιολόγηση των σκακιστών. Τίτλοι, κατηγορίες. 5. Οργάνωση Συλλόγων.

Ενα απαραίτητο εργαλείο για κάθε Σκακιστικό Σύλλογο, για κάθε διαιτητή. Στις 127 σελίδες θα βρει κάθε ενδιαφερόμενος αναλυτικούς πίνακες για ό,τι αφορά στη διοργάνωση, το σύστημα των αγώνων, πίνακες ΕΛΟ, υλικό που χρειάζεται, κ.ά.

Τον διαιτητή τον παρουσιάζει σαν αρχιμουσικό των σκακιστικών αγώνων. Σύμφωνα με το άρθρο 16 των Κανόνων της FIDE για το σκάκι, ο διαιτητής (που πολύ συχνά είναι κι ο διευθυντής των αγώνων) έχει την ευθύνη της επίβλεψης της τήρησης των Κανονισμών του παιχνιδιού και μεριμνά για ολόκληρη τη διεξαγωγή του τουρνουά. Πρέπει να αποφασίζει και να εκτελεί τις αποφάσεις του συχνά μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Η παρουσία - ή η απουσία του - μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίλυση κάποιας παρεξήγησης γύρω από τον τρόπο εφαρμογής του ενός ή του άλλου κανόνα. Για το λόγο αυτό, σε κάθε τουρνουά, μικρό ή μεγάλο, μέσα σε συλλογικά πλαίσια ή σε διεθνές επίπεδο, η ευθύνη κι η σημασία της παρουσίας του διαιτητή / διευθυντή είναι μεγάλη.

Πέρα από τους κανόνες της FIDE και τους διάφορους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς, ένας διαιτητής βρίσκεται συχνά μπροστά σε καταστάσεις απρόβλεπτες από το «νομοθέτη». Για παράδειγμα, ένας διαιτητής δεν μπορεί να επιβάλλει ποινή στις παρακάτω πράξεις: α) Αρνηση της καθιερωμένης χειραψίας πριν και μετά την παρτίδα, β) συστηματική καθυστέρηση προσέλευσης κατά την έναρξη της παρτίδας, γ) περιφρονητική συμπεριφορά προς τον αντίπαλο που κέρδισε την παρτίδα, δ) «στήσιμο» μιας παγίδας και ...ρεσιτάλ ηθοποιίας - μετάνοιας για το «μεγάλο σφάλμα», ε) εντατική προσήλωση - μελέτη μιας κίνησης στη μία πτέρυγα της σκακιέρας και, ξαφνικά, παίξιμο μιας κίνησης στην άλλη πλευρά.

Συνεχίζεται


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ