Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Η αφερεγγυότητα σ' όλο της το μεγαλείο

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ανάγκη που η κάλπη διαμορφώνει για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να φιλοτεχνήσει ένα διακριτό προφίλ απ' αυτό του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο όλο και συχνότερα, όλο και εμφανέστερα ταυτίζεται σε επίπεδο θέσεων και προτάσεων, τον ωθεί στο να αντιγράφει, αν και όχι με απόλυτη πιστότητα για ευνόητους λόγους, συνθήματα ακόμα και προτάσεις του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Τον εξωθεί σε μια - μάταιη - προσπάθεια να καταγραφεί σαν η δύναμη των αγώνων, της αντίστασης. Και για να το κάνει αυτό επιτίθεται στο ΚΚΕ, για το οποίο ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι «περιμένει πότε θα "φωτιστούν" οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι να το ψηφίσουν και μετά θα ασχοληθεί με τις πρωτοφανείς επιθέσεις των τραπεζιτών και βιομηχάνων πάνω τους», σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «βάζει την ατζέντα της εργατικής τάξης για την επόμενη μέρα που θα περιλαμβάνει σημαντικούς αγώνες». Ισως να πιστεύουν ότι όσο πιο μεγάλο είναι ένα ψέμα τόσο πιο πιστευτό γίνεται. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν πιάνει. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι γνωρίζουν ποιοι ήταν δίπλα τους στις αγωνίες και στους αγώνες τους. Και ποιοι όχι.

Αυτές τις ανύπαρκτες «αγωνιστικές περγαμηνές» προβάλλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σαν βασικό λόγο για τον οποίο ο λαός πρέπει να τον ψηφίσει. Αναφέρει σε σχετικό προεκλογικό υλικό: «Γιατί βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Γιατί η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στον αγώνα των ανθρώπων για καλύτερη ζωή. Γιατί κερδισμένοι είναι πάντα αυτοί που αντιστέκονται και διεκδικούν».

Θεωρούν άραγε ότι ομνύοντας λίγες μέρες πριν τις εκλογές στους αγώνες, παραγράφουν μια ολόκληρη πορεία συνεργασίας και συμπόρευσης με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην κατεύθυνση της ακύρωσης κάθε ίχνους ριζοσπαστισμού στο κίνημα, της ακύρωσης του ίδιου του κινήματος και υποκατάστασής του από στημένους «κοινωνικούς διαλόγους» και άλλες εκφράσεις «κοινωνικοεταιρισμού»;

Γράφουν: «Γιατί οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε από το ΠΑΣΟΚ. Μόνο εύκολες υποσχέσεις που διαψεύδονται όταν έρθουν στην εξουσία».

Τι έχουν να περιμένουν όμως απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που εξωραΐζει συστηματικά την εικόνα του ΠΑΣΟΚ, που αντιγράφει τις προτάσεις του, φτάνοντας ο Αλ. Τσίπρας λίγες μέρες πριν να δηλώσει ότι «λέει σωστά πράγματα, δεν ξέρω όμως αν είναι αρκετά»;

Και παρακάτω: «Γιατί η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είτε στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος για τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων. Είναι ψήφος στα golden boys του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ, που απαιτούν να καθορίζουν την οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας».

Η ψήφος στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος αθώωσης του καπιταλισμού που θα πρέπει και να τον λυπόμαστε γιατί, κατ' αυτούς, έπεσε «θύμα» των ...golden boys. Αθώωσης του ευρωενωσιακού καπιταλισμού, για τον οποίο ούτε λέξη δεν τολμούν να αρθρώσουν. Κι ας είναι η «πηγή» απ' την οποία πηγάζουν οι πολιτικές που, κατά τ' άλλα, καταγγέλλει.

Ακόμα ζητούν ψήφο: «Γιατί δε γίνεται να βγούμε από την κρίση ενισχύοντας αυτούς που την προκάλεσαν: Τις ανεξέλεγκτες αγορές, τις τράπεζες, το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα που τους εκπροσωπούν».

Δηλαδή, ψήφο υπέρ της αυταπάτης ότι οι «αγορές» μπορούν τάχα να ελεγχθούν. Ψήφο υπέρ της πρότασης που διατύπωσαν πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με την οποία αυτοί που προκάλεσαν την κρίση πρέπει απλά «να συνεισφέρουν» για την αντιμετώπισή της. Να φορτωθούν δηλαδή τα βάρη στο λαό, αλλά όχι όλα.

Ζητούν ψήφο: «Γιατί η δημόσια δωρεάν Παιδεία και η δημόσια Υγεία είναι δικαίωμα για όλους. Και αυτό το δικαίωμα πρέπει να το υπερασπιστούμε».

Αυτά σήμερα μπροστά στην κάλπη. Γιατί πέρυσι ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε: «Δεν είμαστε εχθρικοί προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», «το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου δε θίγεται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» (εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου). Ενώ ο υπεύθυνος του ΣΥΝ για θέματα Υγείας δήλωνε στην «Αυγή»: «Η αποδυνάμωση του ιδιωτικού και η αναβάθμιση του δημόσιου αποτελεί βασική προϋπόθεση λειτουργίας ενός σύγχρονου, καθολικού και δωρεάν, εθνικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας για όλους». Μόνο που αποδεδειγμένα και αντικειμενικά όπου (συν)υπάρχει «ιδιωτικό» και «δημόσιο», το πρώτο τελικά κυριαρχεί σε βάρος του δεύτερου.

Τέλος, ζητούν ψήφο: «Γιατί το όνειρο των νέων παιδιών δεν χωράει στην ανεργία, τα προγράμματα stage, την επισφάλεια, τη μαύρη εργασία (...). Γιατί οι αγρότες χρειάζονται στήριξη (...). Γιατί το μέλλον μας δεν είναι οι κάμερες, οι παρακολουθήσεις. Είναι η δημοκρατία και ο σεβασμός στην ελευθερία και τα κοινωνικά δικαιώματα».

Ζητούν, δηλαδή, απ' το λαό να τους επιβραβεύσει για την υποκρισία τους. Πουθενά σ' αυτές τις γραμμές δε θα βρει κανείς μια έστω αναφορά στη «μητέρα» όσων καταγγέλλουν. Η «μητέρα» των ελαστικών μορφών απασχόλησης είναι η ΕΕ και η Συνθήκη του Μάαστριχτ που την ψήφισαν. Η «μητέρα» των προβλημάτων των αγροτών είναι η ΕΕ και η ΚΑΠ, της οποίας δε ζητούν καν την κατάργηση. Η «μητέρα» του αυταρχισμού, της καταστολής, της περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι η ΕΕ και το γιγαντιαίο σύστημα φακελώματος και παρακολούθησης που έχει οικοδομήσει.

Για όλα αυτά, όμως, ο κατά τ' άλλα λαλίστατος ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καταπίνει τη γλώσσα του. Ο λαός έχει πράγματι πολλούς λόγους να τον «μαυρίσει» στις εκλογές.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ