Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Δύο ακόμα νεκροί στο βωμό του κέρδους

Ενας 38χρονος συμβασιούχος εναερίτης της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη και ένας 55χρονος εργάτης σε τεχνική εταιρεία στην Εύβοια βρήκαν ακαριαίο θάνατο μέσα στο ίδιο 24ωρο

Η «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, που ενισχύει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, έχει σκοτώσει οκτώ εργάτες μέσα σε οκτώ μήνες

Motion Team

Η «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, που ενισχύει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, έχει σκοτώσει οκτώ εργάτες μέσα σε οκτώ μήνες
Τις συνέπειες που έχει για τη ζωή των εργατών η πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» αναδεικνύουν δύο ακόμα θάνατοι εργαζομένων σε Θεσσαλονίκη και Εύβοια.

Ο 38χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος της ΔΕΗ, Παναγιώτης Χατζηδημητρίου, στάλθηκε να κάνει δουλειά εναερίτη μετά από (!) 15 μέρες εκπαίδευση και το απόγευμα της Τρίτης βρήκε το θάνατο, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο χαμηλής τάσης. Το «ατύχημα» σημειώθηκε στη Δορκάδα Θεσσαλονίκης (Λαγκαδάς) όταν ο εργάτης έπεσε από μεγάλο ύψος την ώρα που έβγαλε τη ζώνη του για να παρακάμψει τεχνητό εμπόδιο, κατεβαίνοντας από την κολόνα όπου είχε ανέβει για να επισκευάσει τη βλάβη. Σκοτώθηκε επί τόπου. Ο 38χρονος εργάτης, προσλήφθηκε τον Ιούνη ως έκτακτος συμβασιούχος εργαζόμενος της ΔΕΗ για 8 μήνες. Εκπαιδεύτηκε για 15 μέρες και χρεώθηκε να κάνει δουλειά εναερίτη. Δουλειά για την οποία παλιότερα οι εργαζόμενοι περνούσαν 6μηνη εκπαίδευση.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν συνδικαλιστές της ΔΕΗ, τα συνεργεία πρέπει να είναι στελεχωμένα τουλάχιστον με 4 εργαζόμενους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι εργάτες ήταν 2 και ο ένας κατέληξε νεκρός. Πρόκειται για τον 8ο κατά σειρά εργάτη που από την αρχή του χρόνου βρήκε το θάνατο στα κάτεργα της ΔΕΗ, θυσία στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της κερδοφορίας της επιχείρησης.

Αυτά τα εγκλήματα είναι αποτελέσματα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης - απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, που συναποφάσισαν στην ΕΕ τα κόμματα της πλουτοκρατίας και υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική που έχει στόχο τη διαμόρφωση ενός ακόμα πιο φθηνού εργατικού δυναμικού, τη μείωση του «κόστους εργασίας», έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του προσωπικού ενώ απαιτούνται χιλιάδες νέες προσλήψεις (5.000 μόνο στη Δυτική Μακεδονία), εντατικοποίηση της δουλειάς, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη γενίκευση 8μηνων και δίμηνων συμβάσεων, των εργολαβιών, αλλά και καταστρατήγηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των εργατικών ατυχημάτων, και των θανατηφόρων. Οι εργάτες μετρούν κάθε μέρα και ένα ατύχημα με ακρωτηριασμούς, σπασμένα άκρα και τραυματισμούς.

Η ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε χτες ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης από επιτροπή αποτελούμενη από έμπειρα στελέχη της Επιχείρησης.

Νεκρός και στην Ιστιαία

Ακαριαίο θάνατο βρήκε χτες το πρωί από ηλεκτροπληξία και ένας εργαζόμενος στην Εύβοια. Ο 55χρονος Χαϊκάλης Κυριαζίδης ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια, την ώρα που χειριζόταν γερανό που φόρτωνε σωλήνες. Το «ατύχημα» έγινε στις 9.30 π.μ. Ο εργάτης δούλευε στην τεχνική εταιρεία «ΕΡΓΟΡΟΗ», η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου του βιολογικού καθαρισμού της Ιστιαίας.

Στο μεταξύ άλλος ένας εργάτης της ΔΕΗ, τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς στην Κατερίνη, σε τροχαίο ατύχημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ