Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Νέες εκατέρωθεν βολές και αντιπαραθέσεις

Για τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου τον Οκτώβρη συζητάει το Σάββατο η ΚΠΕ του ΣΥΝ

Εκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ στις αρχές του Οκτώβρη «για την πολιτική ανασυγκρότηση του ΣΥΝ και την οργανωτική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ» προκρίνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ενώ το Σάββατο συνέρχεται η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ με τη συμμετοχή γραμματέων νομαρχιακών επιτροπών για να συζητήσει τη συγκεκριμένη πρόταση. Μέσα στο φθινόπωρο προγραμματίζεται και η Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την «αυτοτελή συγκρότηση και πολιτική του λειτουργία», ενώ η συζήτηση για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου έχει ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές και την «αναμπουμπούλα» που προκάλεσε το αποτέλεσμά τους στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει για το κάθε κόμμα αν θα κάνει Τακτικό, αν θα κάνει Εκτακτο, αν θα κάνει Διαρκές Συνέδριο, αν θα κάνει Συνέδριο με ολίγη ή Συνέδριο γλυκύ βραστό», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ρίχνοντας εκ νέου λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Από την άλλη πλευρά, συνδέοντας απόλυτα το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ με την οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκοντας να διατηρηθεί ο «ηγετικός ρόλος» του ΣΥΝ στο «σχήμα», ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε: «θέλουμε ένα συνέδριο ενότητας και σύνθεσης για τον ΣΥΝ, που θα δώσει και την απαραίτητη προωθητική δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να είναι πιο ανοιχτός, πιο δημοκρατικός, πιο αποτελεσματικός».

Αιτιολογώντας την πρότασή του για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου, ο Α. Τσίπρας σημείωσε: «δυστυχώς από την επομένη των ευρωεκλογών, ο χώρος μας παρουσιάζει μια εικόνα απόλυτα προβληματική. (...) Ενα εκλογικό αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών έδωσε την αφορμή να τεθούν όλα υπό αμφισβήτηση. Η πολιτική μας γραμμή, η ηγεσία, και εσχάτως ό,τι πολυτιμότερο έχει απομείνει στους χιλιάδες αριστερούς αγωνιστές και αγωνίστριες, η ηθική υπόσταση της αριστεράς». Με την πρόταση για έκτακτο συνέδριο συμφώνησε εκ μέρους της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ και ο Γ. Μπαλάφας.

Στο μεταξύ, για το «ζήτημα που προκλήθηκε από τις δηλώσεις» του Περικλή Κοροβέση, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα - μετά από αναβολές - η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙZA, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Να θυμίσουμε ότι στελέχη του ΣΥΝ έχουν ζητήσει την παραίτηση του Περ. Κοροβέση. Τη διαφωνία του σε μια τέτοια εξέλιξη έχει εκφράσει ο Αλ. Αλαβάνος, αλλά και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνική εκπομπή υποστήριξε: «Δε θα συμφωνήσω ποτέ με διαγραφή κανενός».

Μάλιστα, ο Μ. Γλέζος, επαναπυροδότησε την αντιπαράθεση ανάμεσα σε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και την ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ, σημειώνοντας: «Τι θα πει να επαναπροσδιορίσουν με καθαρά πολιτικούς λόγους τη συμμετοχή τους στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η Ανανεωτική Πτέρυγα τη σχέση της με τον υπόλοιπο ΣΥΝ; Και όχι ο ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ