Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δε θέλει προσκόμματα στην ιμπεριαλιστική μηχανή

Η «γεφύρωση» των διαφορών Ελλάδας - Τουρκίας, ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ στο επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεων

Με πρόθεση να ασκήσει πιέσεις, κυρίως στην ελληνική πλευρά, για τη διευθέτηση των «εκκρεμοτήτων» που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και οι οποίες στέκουν εμπόδιο στη λειτουργία του ΝΑΤΟ και στη συνεργασία του με την ΕΕ για τους κοινούς ιμπεριαλιστικούς στόχους, εμφανίζεται ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, που έφθασε χθες το απόγευμα στην Αθήνα και σήμερα θα έχει σειρά επαφών με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αγκυρα.

Σήμερα, στις 9.30 π.μ. θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ε. Μεϊμαράκη, ενώ στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με την υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη. Στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Ο γγ του ΝΑΤΟ εξαπολύοντας ένα είδος προειδοποιητικών πυρών, σε συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για Αθήνα και Αγκυρα, αφού αναφέρεται στην ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου, όπως λέει, να λειτουργήσει καλύτερα το έργο της Συμμαχίας στην Αφρική (Σομαλία) και στο Αφγανιστάν, κάνει λόγο για «διμερείς διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διαφορές που δημιουργούν προβλήματα στις αποστολές του ΝΑΤΟ.

«Τόσο το ΝΑΤΟ, αναφέρει, όσο και η ΕΕ έχουν πλοία που περιπολούν στην περιοχή, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για το ποιος θα κάνει τι (...) Στο Αφγανιστάν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για να στηρίξει το αστυνομικό σώμα της ΕΕ». Τα προσκόμματα που επικαλείται ο γγ του ΝΑΤΟ ξεκινάνε από τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ (κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική) επειδή η Κύπρος συμμετέχει στην ΕΕ αλλά όχι και στο ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία μπλοκάρει τη συνεργασία μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Πρόθυμη δηλώνει η κυβέρνηση

Στην επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, ο οποίος είπε ότι «τα θέματα που θα συζητήσουν αναμένεται να είναι η διαδικασία εκπόνησης του νέου στρατηγικού δόγματος της Συμμαχίας, οι επιχειρήσεις και οι αποστολές της, όπως στο Αφγανιστάν, το Κόσοβο και η αντιμετώπιση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία, η διεύρυνση του Οργανισμού αλλά και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Ολα τα ζητήματα θα τεθούν κι αυτό για το οποίο ο ίδιος ο γενικός γραμματέας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το θέμα της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτήν τη στιγμή συμβαίνουν παράδοξα στη συνεργασία των δύο οργανισμών. Η στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ και η πολιτική αποστολή της ΕΕ βρίσκονται πλάι - πλάι στο Αφγανιστάν, αλλά δε συνεργάζονται. Βρίσκονται πλάι - πλάι στα ανοιχτά της Σομαλίας και δεν μπορούν να συνεργαστούν». Πρόσθεσε δε ότι «επιθυμία της Ελλάδας είναι αυτά τα προβλήματα να λυθούν» για να συμπληρώσει ότι «αφετηρία όλων αυτών των προβλημάτων είναι το παράδοξο της μη αναγνώρισης από την Τουρκία ενός κράτους - μέλους της ΕΕ».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, τον γγ του ΝΑΤΟ για την συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και το ζήτημα των Σκοπίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ