Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα αύριο το ΝΑΤΟικό γεράκι

Την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή θα συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση ο ΓΓ της λυκοσυμμαχίας

Φθάνει αύριο το απόγευμα στην Αθήνα ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο πλαίσιο ταξιδιού του σε Αθήνα και Αγκυρα. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, θα έχει συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη, ενώ πιθανή θεωρείται συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Στόχος της επίσκεψης είναι η επιτάχυνση της επιβολής των ήδη δρομολογημένων ΝΑΤΟικών ρυθμίσεων στην περιοχή του Αιγαίου. Από ελληνικής πλευράς, αναμένεται να τεθούν ζητήματα σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά και βραχονησίδες. Επίσης αναμένεται να θιγεί και το ζήτημα των σχέσεων Αθηνών - Σκοπίων και η προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ που σκοντάφτει στο ελληνικό βέτο λόγω της εκκρεμότητας για το όνομα της χώρας αυτής.

Βέβαιο θεωρείται ότι ακόμα πιο πιεστικά θα τεθούν στην ελληνική πλευρά τα αιτήματα του ΝΑΤΟ για ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν και σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Το ενδιαφέρον του για την περιοχή, ο Α. Ράσμουσεν, πρώην Δανός πρωθυπουργός, το είχε εκδηλώσει με τις δηλώσεις που έκανε κατά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, στις 3 Αυγούστου 2009, όπου συμπεριέλαβε τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό στις βασικές προτεραιότητες που βάζει η νέα ηγεσία του ΝΑΤΟ. «Αποτελεί, είχε πει, για μένα προτεραιότητα να απαλλαγούμε από αυτά τα εμπόδια (που δημιουργούνται από το κυπριακό πρόβλημα) (...) Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητήσω με την τουρκική και ελληνική ηγεσία όταν θα πραγματοποιήσω επισκέψεις γνωριμίας αργότερα αυτό το μήνα», είχε δηλώσει, προαναγγέλλοντας νέες εντάσεις, αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο, αλλά και των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ