Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξαναζεσταμένη σερβίρεται η εκλογολογία

Σενάρια επί σεναρίων στον αστικό Τύπο για τις προθέσεις του πρωθυπουργού και τις πολιτικές εξελίξεις

«Ξαναζεσταμένο» σερβίρεται, μέσω του Τύπου, το μενού της εκλογολογίας, αποτυπώνοντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την αγωνία των κέντρων της άρχουσας τάξης, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να διαμορφώσουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι μετεκλογικοί σχεδιασμοί τους, κυρίως όσον αφορά στο σύστημα διακυβέρνησης, με κοινό παρονομαστή πάντα την εξασφάλιση της εφαρμογής των βασικών κατευθύνσεων της ασκούμενης πολιτικής. Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτήρα «ψυχογραφήματος» των προθέσεων και των διαθέσεων του πρωθυπουργού σε σχέση με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και πάνω απ' όλα για το χρόνο προσφυγής στις κάλπες.

Μέσα σε όλα αυτά, επανέρχεται και το σενάριο μετεκλογικής κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Παρόν» περιγράφει «επαφές παραγόντων των κομμάτων εξουσίας» και «κινήσεις μετεκλογικής σύμπραξης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», ενώ σημειώνεται ότι υπάρχει προβληματισμός για το γερμανικό μοντέλο, όπου συγκυβερνούν το Χριστιανοδημοκρατικό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εφαρμόζοντας μια ακραία αντεργατική πολιτική. Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ «επανεμφανίζονται σιωπηρά στο παρασκήνιο "έως περίεργες κινήσεις", με στόχο το ενδεχόμενο δικομματικής συνεννόησης, κατά το γερμανικό πρότυπο». Στις κινήσεις αυτές, αναφέρεται, συμμετέχουν παλαιά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, χωρίς τη συνεννόηση, υποτίθεται, με τις αντίστοιχες ηγεσίες. Γεγονός πάντως είναι ότι πρόκειται για ένα είδος προετοιμασίας του εδάφους, όταν αυτή η σύγκλιση «θα καταστεί εκ των πραγμάτων αναπόφευκτη, λόγω αδιεξόδων», δηλαδή αφού μεσολαβήσει μια περίοδος «ακυβερνησίας».

Σε άλλα ρεπορτάζ παρουσιάζονται διάφορα σενάρια που αφορούν τους χειρισμούς στην παρούσα φάση και κυρίως τη διευθέτηση από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου. Ετσι στην «Καθημερινή» της Κυριακής περιγράφονται οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και τα διάφορα σενάρια τα οποία εξετάζει, όπου φέρεται να αποφασίζει εντός των ημερών. Εμφανίζεται να εξετάζει εισήγηση σύμφωνα με την οποία στη ΔΕΘ να ζητήσει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να «ανακαλέσει τη θέση του για άρνηση ψήφου στον Κάρολο Παπούλια», ώστε η αναμενόμενη αρνητική απάντηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τις «κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία», να αποτελέσει το «επιχείρημα» για την προκήρυξη των εκλογών, που προφανώς θα είναι γύρω στα μέσα του Οκτώβρη. Συμπληρωματικά σε αυτό το σενάριο έρχεται και η εκτίμηση ότι δε θα εξασφαλιστεί αυτοδυναμία και μια εκ νέου προσφυγή στις κάλπες θα τη χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ.

Στο «Βήμα» της Κυριακής αποτυπώνεται η αγωνία των «ανθρώπων της αγοράς» (βλέπε οικονομική ολιγαρχία), για το ενδεχόμενο «πολιτικής αβεβαιότητας», «πιστωτικής ασφυξίας» και «οικονομικό χάος» και γίνεται λόγος για «ηρωική έξοδο» του Κ. Καραμανλή. Επίσης, περιγράφοντας τα διλήμματα του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό σε συνδυασμό με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ επισημαίνεται ότι βρίσκονται «σε αναμμένα κάρβουνα οι επιχειρηματίες». Στο μεταξύ το χτεσινό «Εθνος» κάνει λόγο για ανατροπή σχεδιασμών, μετά την τροπή που πήραν οι πυρκαγιές, χαρακτηρίζοντας ως «καμένο χαρτί τώρα και το σχέδιο για πρόωρες εκλογές». Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέσα στον Οκτώβρη παραμένει ανοιχτό και πάντως το αργότερο μέχρι τις 6 Σεπτέμβρη ο Κ. Καραμανλής θα έχει εκφράσει την τελική του θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ