Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τελευταίος αποχαιρετισμός στο σ. Λάμπρο Τσελίκα

Έγινε χτες στο Βύρωνα η πολιτική κηδεία του στελέχους του ΚΚΕ

Ο σ. Λάμπρος Τσελίκας
Ο σ. Λάμπρος Τσελίκας
Το τελευταίο αντίο στο σύντροφο Λάμπρο Τσελίκα, που «έφυγε» σε ηλικία 80 ετών, είπαν χτες, με τη λιτότητα που αρμόζει σε έναν κομμουνιστή, συγγενείς, φίλοι και σύντροφοί του. Στην πολιτική κηδεία που έγινε στο κοιμητήριο του Βύρωνα, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο σύντροφος Λάμπρος Τσελίκας, μέλος του ΚΚΕ πάνω από 60 χρόνια, γεννήθηκε στη Δράμα το 1929. Σπούδασε κτηνίατρος στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια σε αποστολές σε χώρες της Αφρικής. Από τα μαθητικά του χρόνια εντάχθηκε στο κίνημα της ΕΠΟΝ και ως φοιτητής οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Στη Γαλλία δραστηριοποιήθηκε στο μαζικό κίνημα οργανώνοντας την ελληνική νεολαία που ζούσε εκεί. Για την πολιτική του δράση η γαλλική αστυνομία είχε επανειλημμένα πραγματοποιήσει έρευνες στο σπίτι του ενώ το ελληνικό προξενείο του στέρησε το διαβατήριό του. Το 1987, συνταξιούχος πια, εγκαθίσταται στην Ελλάδα στη Νέα Πεντέλη. Συνεχίζει την κομματική του δράση από υπεύθυνες θέσεις στα τμήματα της ΚΕ, Αγροτικό και Διεθνών Σχέσεων, ενώ υπήρξε γραμματέας της ΚΟΒ Νέας Πεντέλης.

Η Τούλα Μητσέα, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, μιλώντας για το ήθος και τη δράση του συντρόφου Λάμπρου τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «διακρινόταν για τη συντροφικότητά του. Ηταν βαθύς γνώστης της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού και της ιστορίας του κομμουνιστικού εργατικού κινήματος και αυτές τις γνώσεις του φρόντισε να μεταδίδει στους συντρόφους του». Επισήμανε ακόμα ότι ήταν «γνωστός σε φίλους και οπαδούς του Κόμματος για την ανθρωπιά, την εντιμότητα, τον ανιδιοτελή χαρακτήρα του, την αισιοδοξία του. Σεβαστός στην τοπική κοινωνία για το ήθος και την αξιοπρέπειά του, γνωστός κομμουνιστής με συμμετοχή και παρεμβάσεις στα δρώμενα της περιοχής. Η ιδεολογία ήταν για το σύντροφο στάση ζωής, παράδειγμα προς μίμηση».

Χαρακτηριστικές στιγμές από τη δράση του σε Γαλλία και Ελλάδα, μετέφεραν η Ρόζα Γαργαλάκου, μέλος της ΚΟΒ Γαλλίας και η Ερνα Γκυλιάκη, γραμματέας της ΚΟΒ Πεντέλης. Στην πολιτική κηδεία διαβάστηκε γράμμα ανιψιάς του από τη Γαλλία και ένα ποίημα γραμμένο από τον εγγονό του Ραφαέλ. Μεταξύ άλλων στεφάνια στη μνήμη του συντρόφου Λάμπρου κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, η ΟΒ Γαλλίας της ΚΝΕ, η ΚΟΒ Γαλλίας, ο «Ριζοσπάστης» και η «Σύγχρονη Εποχή».

Συλλυπητήρια στην ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του στελέχους του, έστειλε ο Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία. Στην επιστολή, ο Ντανιέλ Αντονίνι, υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων, αναφέρει ότι «ο σ. Τσελίκας ήταν από αυτούς τους παλιούς μπολσεβίκους, πιστός στα κομμουνιστικά ιδανικά μας, κόντρα στο ρεύμα» και ότι «σε προσωπικό επίπεδο, έχασα έναν πολύ αγαπημένο φίλο».

  • Στη μνήμη του αξιοσέβαστου και αξιαγάπητου συντρόφου Λάμπρου Τσελίκα, η Ελένη Μπέλλου προσφέρει 40 ευρώ ενίσχυση στην ΚΟΜΕΠ, το κομματικό περιοδικό στο οποίο αρθρογραφούσε υπερασπίζοντας με επιστημονικότητα και ταξική πίστη το σοσιαλισμό στον 20ό αιώνα, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στις πιο δύσκολες στιγμές του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ