Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Ο ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΓΡΑΜΜΟΣ
Ανεξίτηλο το μήνυμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Την παρακαταθήκη που άφησε στο κίνημα ο ανυπότακτος αγώνας του ΔΣΕ, ανέδειξε η εκδήλωση του ΚΚΕ το Σάββατο στο Χάρο της Κοτύλης

Η πορεία στο βουνό
Η πορεία στο βουνό
«Απάντηση στον αντικομμουνισμό, η σοσιαλιστική προοπτική της κοινωνίας». «Οχι στον αντικομμουνισμό. Οχι στην παραχάραξη της Ιστορίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση». Τα δύο πανό που το μεσημέρι της Κυριακής ήταν στην κεφαλή της πορείας που γίνονταν στο κέντρο της Καστοριάς, έρχονταν από πολύ μακριά, συμπύκνωναν το μήνυμα ενός αγώνα που τραβάει για μακριά. Περιείχαν το βάρος της απόφασης που είχε διατυπωθεί από το Δεκέμβρη - ακόμα - του '44 και καταγράφτηκε στο πανό της τότε διαδήλωσης μπροστά στη Βουλή: «όταν ο λαός έχει να διαλέξει ανάμεσα στις αλυσίδες και τα όπλα, διαλέγει τα όπλα».

Αυτό το ανυπότακτο μήνυμα ενός υπερενενηντάχρονου αγώνα, που έγραψε τις καλύτερες σελίδες του στη διάρκεια της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διαδήλωσαν την Κυριακή οι κομμουνιστές στις εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι Επιτροπές Περιοχής Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο Γράμμο. Ηταν μια άμεση απάντηση στον αντικομμουνισμό που προσπαθούν να επιβάλλουν ως κυρίαρχη άποψη οι πολιτικοί εκφραστές του ιμπεριαλισμού και οι οργανισμοί του. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δ. Γόντικα, Θ. Κωνσταντινίδη και Κ. Αβραμόπουλο και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ. Επίσης αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ με επικεφαλής το Χρ. Τσιντζιλώνη καθώς και ο δήμαρχος Νεστορίου Χρ. Μποσιόπουλος.

Από την πορεία στους δρόμους της Καστοριάς
Από την πορεία στους δρόμους της Καστοριάς
Εκατοντάδες κομμουνιστές, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ πήραν μέρος στην εκδήλωση που έγινε στο ύψωμα «Χάρος» της Κοτύλης, ανάμεσα στα θρυλικά Γκουρούσια και τον Πύργο της Κοτύλης, απαντώντας έτσι έμπρακτα στην απαράδεκτη απόφαση της ΕΕ να ταυτίσει το ναζισμό με τον κομμουνισμό και να ορίσει την μέρα αυτή ως «ημέρα μνήμης για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού». Με παρόντες και αγωνιστές που πήραν μέρος στις μάχες ενάντια στον μοναρχοφασισμό στην Αλεβίτσα και την Αμμούδα, στο Ταμπούρι και τα Πατώματα, στο Κάμενικ και τον Κλέφτη, μαχητές που έπαιρναν απ' το χέρι τα παιδιά της νέας φρουράς, τους Κνίτες και τις Κνίτισσες, για να τους δείξουν τα χνάρια από τα ανεξίτηλα βήματα εκείνου του αγώνα.

Η εκδήλωση έγινε στο κέντρο μιας περιοχής όπου οι μαχητές του ΔΣΕ έγραψαν τις λαμπρότερες σελίδες της ταξικής πάλης στη χώρα μας, σε κείνη τη φάση της που κορυφώθηκε με την ένοπλη αναμέτρηση του λαϊκού κινήματος από τη μια και τον στρατό της αστικής τάξης από την άλλη. Τόσο στην εκδήλωση που έγινε στο ύψωμα Χάρος όσο και στη διαδήλωση που ακολούθησε στην Καστοριά, κυριάρχησαν τα συνθήματα: «κρίση, ανεργία, αντικομμουνισμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός», «Ο λαός απαιτεί εξουσία λαϊκή», «Οι μαχητές του Γράμμου δε λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», «Στους κομμουνιστές δεν πιάνουν απειλές, τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές», «Εννιά δεκαετίες, αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Στο Χάρο της Κοτύλης οι συγκεντρωμένοι στάθηκαν γύρω από το μνημείο που έχει στηθεί για τέσσερις από τους σταυραετούς του ΔΣΕ. Τον Χαρ. Ηλιάδη, τον Θ. Θεοδωρίδη, τον Γ. Θεοδώρου και τον Ν. Χατζησάβα, που στις μάχες του 1947 έγραψαν με το αίμα τους τις σελίδες ενός σύγχρονου Ζάλογγου. Οταν πια είχε σωθεί και η τελευταία σφαίρα τους, προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό του Χάρου, πάνω απ' τη παλιά Κοτύλη, παρά να αφεθούν αιχμάλωτοι στα χέρια των μοναρχοφασιστών. Μια σύντομη περιγραφή των μαχών που έγιναν στην περιοχή έκανε ο δημοσιογράφος του «Ρ» Θ. Λεκάτης.

«Να τους χαλάσουμε τα σχέδια»

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Μ. Καραμπατζιάς, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ανάμεσα σε άλλα επισήμανε: «Είμαστε εδώ τιμώντας τους μαχητές του ΔΣΕ και μελετάμε την Ιστορία από τη σκοπιά του μέλλοντος, από τη σκοπιά της ειδικής ευθύνης και του καθήκοντος που έχουμε ως Κόμμα, να προετοιμαστεί η νέα γενιά, να ανταποκριθεί επάξια στο ρόλο της, να ανεβάσει σε νέα ύψη την ταξική πάλη, συνεχίζοντας ασυμβίβαστα και αταλάντευτα τον αγώνα του ΚΚΕ, καλύτερα από προηγούμενες γενιές».

«Ο,τι και να κάνουν οι ιμπεριαλιστές, η αστική τάξη και τα κόμματά τους, στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, δεν μπορούν με ψέματα να ξαναγράψουν την Ιστορία. Η Ιστορία έχει γραφτεί με τις θυσίες και το αίμα των εκατομμυρίων κομμουνιστών και αγωνιστών ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Κανένα μαύρο αντικομμουνιστικό μέτωπο δεν μπορεί να σβήσει την τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού της ΕΣΣΔ, του Κόκκινου Στρατού που με εκατομμύρια νεκρούς τσάκισαν το φασισμό στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται ο λαός να ξεχάσει το ΚΚΕ, που με τον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ, μαζί με χιλιάδες αγωνιστές νίκησαν το φασισμό στην Ελλάδα, πολεμώντας τους Αγγλους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές το Δεκέμβρη του '44, και με το ΔΣΕ μετέπειτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ