Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνος ο «ιός» της εμπορευματοποίησης

Η επικίνδυνη πολιτική της εμπορευματοποίησης του αγαθού της Υγείας και οι συνέπειές της, οι τεράστιοι κίνδυνοι που προκύπτουν για την υγεία του λαού απ' αυτή την πολιτική, έρχονται στο προσκήνιο με αφορμή τη «νέα γρίπη». Δίνουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον ελληνικό λαό να βγάλει συμπεράσματα. Η «νέα γρίπη» έφερε στο προσκήνιο τα εκρηκτικά προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα τεράστια κενά σε προσωπικό και υποδομές, την απουσία δημόσιου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που καθιστούν τους κατοίκους της χώρας, Ελληνες και μετανάστες, ουσιαστικά απροστάτευτους απέναντι σε όποιο κίνδυνο απειλεί την υγεία τους. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση καλούν το λαό να μη «διολισθήσει στον πανικό», εξαγγέλλοντας ωστόσο μέτρα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επιφανειακά, φορτώνουν την ευθύνη επαγρύπνησης και προστασίας στην «κοινωνία των πολιτών», τους δήμους και τις νομαρχίες. Μέτρα που εγκυμονούν κινδύνους για την Υγεία του ελληνικού λαού.

Για άλλη μια φορά η Υγεία αντιμετωπίζεται ως ατομική ευθύνη. Καμία ουσιαστική παρέμβαση για τους μετανάστες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άπορους, ανασφάλιστους), που κινδυνεύουν πολλαπλάσια αφού είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας και ζουν σε άθλιες συνθήκες. Κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αφού η προστασία τους επαφίεται στις... καλές προθέσεις των εργοδοτών.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει άμεσα μέτρα για την κάλυψη των μεγάλων κενών που έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας εκχωρεί - όπως είχε προαποφασίσει - την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ιδιώτες, μεταφέροντας αρμοδιότητες του συστήματος Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, τους εθελοντές. Επιπλέον, παραβλέποντας τους κινδύνους επέτρεψε τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Δημιούργησε το Δίκτυο ΠΦΥ για τη Γρίπη, που αποτελείται κυρίως από ιδιώτες γιατρούς, που θα εφημερεύον για τη «νέα γρίπη», θα κάνουν τους εμβολιασμούς του πληθυσμού (σε συνεργασία με τους δήμους και τις νομαρχίες), τη διάγνωση, ακόμα και τη θεραπεία των ήπιων περιστατικών. Σχεδιάζει να δώσει τη δυνατότητα να γίνεται η εξέταση για τον ιό της «νέας γρίπης» από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια, ανοίγοντας ακόμα ένα πεδίο κερδοφορίας στους επιχειρηματίες.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να ανησυχήσει. Η πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, η έλλειψη ενός ενιαίου καθολικού αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, του κοστίζουν πανάκριβα και τον αφήνουν απροστάτευτο. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μην επιτρέψει η «νέα γρίπη» να χρησιμοποιηθεί για την παραπέρα επέλαση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, να διεκδικήσει άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας. Η παροχή όλων των υπηρεσιών Υγείας για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» να γίνεται με ευθύνη του κράτους και δωρεάν για όλους, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη και επαρκή κάλυψη όλων των χώρων. Να λειτουργήσουν άμεσα κινητές μονάδες για την κάλυψη των σχολείων, των εργασιακών χώρων και των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ