Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ
Υπηρεσία των ΗΠΑ έρχεται για ... πολιτική προστασία

Υπογράφτηκε χτες ειδική συμφωνία από το υπουργείο Εσωτερικών και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτακτων Αναγκών των ΗΠΑ για τη διοργάνωση «σχολείου εκπαίδευσης» στελεχών πολιτικής προστασίας που θα γίνει στην Αθήνα από 9 έως 20 του Νοέμβρη

Ενα από τα πολλά «κατορθώματα» της FEMA στον τυφώνα «Κατρίνα». Κόσμος να κολυμπά και να πνίγεται στα νερά περιμένοντας προστασία. Οι ίδιοι έρχονται στην Ελλάδα να διδάξουν...

Associated Press

Ενα από τα πολλά «κατορθώματα» της FEMA στον τυφώνα «Κατρίνα». Κόσμος να κολυμπά και να πνίγεται στα νερά περιμένοντας προστασία. Οι ίδιοι έρχονται στην Ελλάδα να διδάξουν...
Τμήμα του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα για να παραδώσει μαθήματα στον τομέα της πολιτικής προστασίας! Η κυβέρνηση της ΝΔ, ενεργοποιώντας σχετική πρόβλεψη που είχε ψηφιστεί με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2002, υπέγραψε ειδική συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτακτων Αναγκών των ΗΠΑ, τη γνωστή και ως FEMA, που αφορά στη διοργάνωση στην Αθήνα, από τις 9 έως τις 20 του Νοέμβρη, ενός ανώτερου σχολείου εκπαίδευσης στελεχών πολιτικής προστασίας με θέμα την οργάνωση και διεξαγωγή ασκήσεων πολιτικής προστασίας. Τη συμφωνία υπέγραψε το υπουργείο Εσωτερικών (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Πρόσχημα για όλα αυτά είναι η αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Ομως, είναι φανερό ότι ο κατασταλτικός μηχανισμός των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αναμειχθεί στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας. Που για την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν εννοούνται μόνο σεισμοί, πλημμύρες και τυφώνες, αλλά, πολύ περισσότερο, σκληρή καταστολή και αντιμετώπιση εσωτερικών κινδύνων. Αλλωστε, η συγκεκριμένη Υπηρεσία των ΗΠΑ είναι ενταγμένη στον κρατικό μηχανισμό των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και εξάγει τεχνογνωσία για πρώτη φορά σε άλλη χώρα. Επιπλέον, είναι γνωστή για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που διαχειρίζεται στις ΗΠΑ, όπως, για παράδειγμα, σε τμήμα της βάσης στο Γκουαντάναμο... Η FEMA εδρεύει στο Fort Meade της πολιτείας Maryland, όπου βρίσκεται και η έδρα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.


Associated Press

Η χτεσινή κατάπτυστη συμφωνία ενεργοποιεί για πρώτη φορά σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας που είχε κυρωθεί με νόμο το 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Πρόσχημα - όπως είπαμε - για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι η αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Αντίστοιχο πρόσχημα είχε χρησιμοποιηθεί και το 2008, όταν στρατηγοί του ΝΑΤΟ είχαν προσκληθεί σε εκδήλωση στην Πελοπόννησο για να διδάξουν πολιτική προστασία σε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.

Δικαιώματα αναπαραγωγής τεχνογνωσίας

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), η συμφωνία αφορά στη διοργάνωση στην Αθήνα ενός ανώτερου σχολείου εκπαίδευσης στελεχών πολιτικής προστασίας με θέμα την οργάνωση και διεξαγωγή ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

Επίσης, με την ειδικότερη αυτή συμφωνία παρέχονται τα δικαιώματα αναπαραγωγής και μετάφρασης των εγχειριδίων της FEMA στη ΓΓΠΠ. Το κύριο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 9 έως 20 του Νοέμβρη 2009, με τη συμμετοχή 30 ανώτερων στελεχών πολιτικής προστασίας από τη ΓΓΠΠ, τις διευθύνσεις πολιτικής προστασίας των περιφερειακών διοικήσεων, την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από εκπαιδευτές της FEMA. Είναι η πρώτη φορά που η FEMA μεταφέρει εκτός των συνόρων των ΗΠΑ τα «καλύτερα» - όπως τα χαρακτηρίζει το σχετικό δελτίο Τύπου - προγράμματά της σε θέματα ασκήσεων πολιτικής προστασίας. Σε άλλο σημείο του δελτίου Τύπου αναφέρεται: «Ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας αυτής, η FEMA - αν και δεν έχει μεταφέρει έως σήμερα το master level (σ.σ. ανώτατου επιπέδου) πρόγραμμα των ασκήσεων εκτός ΗΠΑ - τελικά αποδέχθηκε τη σχετική μας πρόταση». Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι ΗΠΑ και ειδικότερα η FEMA διαθέτουν την πλέον αναγνωρισμένη διεθνώς εμπειρία και βιβλιοθήκη στο θέμα της οργάνωσης εθνικής εμβέλειας πολυ-φορεϊκών ασκήσεων, ενώ μέσω του εκπαιδευτικού ιδρύματος EMΙ εκπαιδεύει υψηλόβαθμα στελέχη πολιτικής προστασίας σε όλο τον κόσμο.

Πέρυσι οι ΝΑΤΟικοί, φέτος η FEMA

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται ενδιαφέρον από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το ζήτημα της πολιτικής προστασίας. Το Μάρτη του 2008 ιδιωτικό κέντρο επιμόρφωσης στελεχών είχε στείλει σε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της Πελοποννήσου σχετικό πρόγραμμα σεμιναρίων, όπου αντί 450 ευρώ θα καταρτίζονταν από στρατηγούς του ΝΑΤΟ και ειδικούς σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων. Για τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς «κρίση» μπορεί να είναι μια μεγάλη απεργία, ενώ «κίνδυνο» μπορεί να αποτελέσει το μαζικό φευγιό των εξαθλιωμένων της «παγκοσμιοποίησης» στις χώρες της δύσης. Το πρόγραμμα επιδοτούνταν από τον ΟΑΕΔ και ο φορέας που διοργάνωνε τα σεμινάρια συνεργαζόταν με την Ακαδημία Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ν. Υόρκης. Οι συμμετέχοντες θα εφοδιάζονταν και με σχετικό εγχειρίδιο. Το σεμινάριο δεν πραγματοποιήθηκε μετά από τις έντονες αντιδράσεις.

Η FEMA επίσημα διαχειρίζεται έκτακτες ανάγκες, όπως καταστροφές από σεισμούς, τυφώνες, αλλά και τρομοκρατικές ενέργειες. Δηλαδή, χρηματοδοτείται και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (σ.σ. όπως την εννοούν οι αμερικανικές κυβερνήσεις). Ιδρύθηκε για την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Δραστηριοποιείται από το 1979 και διαθέτει 6.500 υπαλλήλους. Στις ΗΠΑ έχουν δημιουργηθεί υπό την ευθύνη της στρατόπεδα συγκέντρωσης σε καίριες θέσεις της χώρας. Παράλληλα, αξιοποιεί τμήματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπως στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

Στην περίπτωση του τυφώνα «Κατρίνα» που έπληξε τη Ν. Ορλεάνη οι αρχές των ΗΠΑ είχαν προετοιμαστεί για την αντιμετώπισή του περικόπτοντας τα κονδύλια για την ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής. Τα χρήματα διοχετεύθηκαν στη χρηματοδότηση των «αντιτρομοκρατικών» πολέμων. H FEMA, που κλήθηκε να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον τυφώνα, απέτυχε παταγωδώς. Tο 2003 απορροφήθηκε από το υπερυπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σε σχετική έκθεση του γραφείου κυβερνητικής ευθύνης του αμερικανικού Κογκρέσου, διαπιστώνεται ότι από τις 36 ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και καταστάσεων οι 30 ήταν ιδιαίτερα αφοσιωμένες στην πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση τρομοκρατικών και άλλων εξωτερικών απειλών, όπως επιθέσεις με βιολογικά, χημικά, ραδιενεργά, πυρηνικά όπλα και πως ελάχιστες ήταν οι ειδικά προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση κρίσεων από φυσικές καταστροφές ή δυστυχήματα. Μάλιστα, έκρινε αρνητικά την υπαγωγή της FEMA στο υπερυπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Και καταδίκες...

Tο 2006 δύo πρώην στελέχη της καταδικάστηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ σε ποινές κάθειρξης 21 μηνών και στην καταβολή προστίμων 20.000 δολαρίων έκαστος μετά την αποκάλυψη ότι ζητούσαν προκαταβολή 20.000 δολαρίων και άλλα 5.000 δολάρια κάθε βδομάδα για να φροντίσουν ώστε να ανατεθεί σε συγκεκριμένη επιχείρηση ένα συμβόλαιο επισιτισμού του πληθυσμού της Ν. Ορλεάνης αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Την ίδια χρονιά, αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η FEMA, αρμόδια για τη διαχείριση κονδυλίων για την ανοικοδόμηση της Ν. Ορλεάνης, αποφάσισε να βάλει στο αρχείο τις υποθέσεις συμβάσεων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, για τις οποίες υπήρξαν καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις από τις εταιρείες που είχαν αναλάβει καθαρισμό και επισκευές κτιρίων, κατασκευή νέων δημόσιων κτιρίων, απόσυρση των κατεστραμμένων αυτοκινήτων, άντληση υδάτων, μεταφορά των πληγέντων, κ.ά. Ενώ ο τότε πρόεδρός της, Ν. Πόλισον, είχε υποσχεθεί πως όλες οι συμβάσεις θα εξετάζονταν προσεκτικά, τελικά, δεν μπήκαν μόνο στο αρχείο, αλλά, όπως είχε δηλώσει ο τότε εκπρόσωπός της, Μ. Βιντόμσκι, επεκτάθηκαν και σε άλλα έργα. Οι συμβάσεις αυτές υπογράφτηκαν με τις εταιρείες «Σόου», «Μπέχτελ», «Φλουόρ» και CH2M.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ