Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αλυτα τα πραγματικά προβλήματα

Ψευτοτιμή 22 λεπτών στο συμπύρηνο ροδάκινο υποσχέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μαχητική πορεία πραγματοποίησαν χτες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εκατοντάδες ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική εμπαιγμού και των μεσοβέζικων ψευτοπαρεμβάσεων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χτες μια δέσμη «μέτρων», σύμφωνα με τα οποία υποτίθεται ότι οι μεταποιητές θα δώσουν μια τιμή 18 λεπτά συν άλλα 4 λεπτά από την επιδότηση που θα πάρουν μέσω ΛΑΕΚ (Λογαριασμός Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης) για την παραγωγή που θα απορροφήσουν και η οποία εκτιμάται ότι θα είναι 150.000 - 170.000 τόνοι. Αδιάθετοι μένουν, όμως, 200.000 - 250.000 τόνοι και γι' αυτούς ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ. Πώς, πόσο και πότε παραμένουν άγνωστα. Αποτέλεσμα είναι να μη λυθεί το πρόβλημα, που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ως αποτέλεσμα των επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Και τα όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των κονσερβοποιών και όχι τα συμφέροντα των παραγωγών. Είναι εμφανές πως η λύση βρίσκεται στον αγώνα.

Χτες οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας έφθασαν στη Θεσσαλονίκη με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, τα οποία στάθμευσαν στην περιοχή του λιμανιού. Στην είσοδο της Θεσσαλονίκης υποδέχτηκαν με αγωνιστικές εκδηλώσεις τους αγρότες κλιμάκια της ΚΟΘ του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ Ν. Θεσσαλονίκης, καθώς και η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου. Στην κεφαλή της πορείας οι διαδηλωτές τοποθέτησαν αγροτικό όχημα φορτωμένο με ροδάκινα, τα οποία και διένειμαν στους διερχόμενους πολίτες. Κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου παρέμειναν για πάνω από τρεις ώρες φωνάζοντας συνθήματα, όπως, «Αγρότη πεινάς, μη τους προσκυνάς», ενώ ανάρτησαν πανό στην είσοδο του υπουργείου όπου γραφόταν: «ΟΧΙ στην κοροϊδία βιομηχάνων - υπουργείου».

Με αγανάκτηση και φωνές αποδοκιμασίας οι παραγωγοί δέχτηκαν την ανακοίνωση του υπουργού Σ. Χατζηγάκη για την τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου που έγινε σε αντιπροσωπεία ροδακινοπαραγωγών στην Αθήνα, οι οποίοι νωρίτερα είχαν συναντηθεί μαζί του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι περισσότεροι μιλούσαν για κοροϊδία, αφού η τιμή των 22 λεπτών καλύπτει μόνο το κόστος παραγωγής, ενώ άλλοι χαρακτήριζαν αόριστες τις προτάσεις του υπουργού για την αδιάθετη ποσότητα. Παράλληλα, συνάδελφοί τους βρίσκονταν χτες στα μπλόκα στους κόμβους Μελισσοχωρίου και Γυψοχωρίου στα Γιαννιτσά, και στις διασταυρώσεις του εργοστασίου ΚΟΝΕΞ και του Μαυροβουνίου στη Σκύδρα. Σε ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες νομαρχία και δημοτικά καταστήματα ήταν κλειστά χτες στο Νομό Πέλλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ