Τρίτη 21 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΟΤΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες...

Η πορεία ιδιωτικοποίησης των δημόσιων Νοσοκομείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α' και Β' βαθμού και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΟΚΑ), ήταν το αντικείμενο της Διυπουργικής Επιτροπής Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που συνεδρίασε χθες με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φ. Πετραλιά και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δ. Αβραμόπουλου. Στόχος της κυβέρνησης, με το ν.3697/2008, είναι να εισάγει επιχειρηματικά - ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κάτι, που αν επιτευχθεί, εξοστρακίζει κάθε έννοια κοινωνικής δομής και λειτουργίας τους. Στη λογική αυτή, Νοσοκομεία, ΟΤΑ και ΟΚΑ θα πρέπει να λειτουργούν με το κριτήριο της μέτρησης του κόστους της παρεχόμενης υπηρεσίας και κατά συνέπεια της τιμολόγησής της, ώστε, ως εμπόρευμα πλέον, να πωλείται στους πελάτες - αγοραστές. Πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων ιδιωτικοποίηση των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με καταλυτικά αρνητικές επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα, τα οποία θα αντιμετωπίζονται πλέον ως «πελάτες». Ευνόητο είναι ότι στην πορεία ιδιωτικοποίησης, θα πληγούν καθοριστικά και οι εργασιακές σχέσεις, ενώ επί τάπητος τίθεται και το καθεστώς μονιμότητας των εργαζομένων στους Οργανισμούς αυτούς, στα πρότυπα των ανατροπών των εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ.

Το υπό εξέλιξη, και εξέταση από την Επιτροπή, πρώτο στάδιο ιδιωτικοποίησης προλειαίνει το έδαφος, ώστε οι Οργανισμοί αυτοί να οργανωθούν με τα επιχειρηματικά κριτήρια του κόστους - αποτελέσματος. Οταν αυτό ολοκληρωθεί, θα ακολουθήσει η είσοδος του ιδιωτικού κεφαλαίου σ' αυτούς, ίσως και η πιθανή είσοδός τους στο Χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την εμπειρία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, οπότε ο ν. 3697/2008 είναι επί της ουσίας αντιγραφή του ν.2414/1996, του «πρώτου» νόμου για τις ΔΕΚΟ.

Στη λογική της ανάπτυξης επιχειρηματικών κριτηρίων στους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η διυπουργική επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα τα ακόλουθα στοιχεία:

  • 103 Δημόσιες Μονάδες Υγείας (Νοσοκομεία), που αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου, έχουν εφαρμόσει διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και έχουν συντάξει οικονομικές καταστάσεις για το 2008. Επιπλέον, οι 20 από αυτές τις μονάδες συνέταξαν τις καταστάσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης. Για δε το 2009, προβλέπεται να συντάξουν οικονομικές καταστάσεις όλα τα Νοσοκομεία.
  • Παρουσιάστηκαν υποδείγματα προϋπολογισμών για τη χρήση 2010, που θα πρέπει να υποβληθούν από τα Νοσοκομεία και τους ΟΤΑ έως τις 30 Σεπτέμβρη 2009.
  • Υποβλήθηκε στη Διυπουργική Επιτροπή υπόδειγμα τριετούς προγραμματισμού για τα Νοσοκομεία, που αφορά την περίοδο 2010 - 2013, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί από αυτά έως το τέλος του 2009.

Υποκριτικά, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τις διαδικασίες αυτές επιδιώκει να εφαρμόσει τους κανόνες οικονομικής διαφάνειας, για τον έλεγχο εσόδων και δαπανών, για τον εντοπισμό κακοδιαχείρισης και σπατάλης. Πραγματικός στόχος είναι η μετατροπή των Νοσοκομείων, των ΟΤΑ και των ΟΚΑ σε ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες φυσικά θα ελέγχονται από το ιδιωτικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ