Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Στο πόδι όλη η χώρα

Με απεργία, αποκλεισμούς και καταλήψεις στα πανεπιστήμια, συνεχίζεται η λαϊκή αντίσταση

Οι εργαζόμενοι και οι νέοι κατακλύζουν τους δρόμους της Ονδούρας, αψηφώντας την καταστολή
Οι εργαζόμενοι και οι νέοι κατακλύζουν τους δρόμους της Ονδούρας, αψηφώντας την καταστολή
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Κυριολεκτικά η Ονδούρα έχει παραλύσει, με αίτημα ένα και μοναδικό: Να ανατραπεί το πραξικόπημα, να επιστρέψει ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.

«O λαός της Ονδούρας δεν είναι σε πόλεμο, αλλά οι δράστες του πραξικοπήματος είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τα όπλα εναντίον του λαού», τονίζει ο Φιντέλ Κάστρο σε χθεσινό του άρθρο στους «Στοχασμούς», ο οποίος παράλληλα τονίζει: «Σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότι η ιδέα για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας από την Κόστα Ρίκα προέρχεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με στόχο την ισχυροποίηση του πραξικοπήματος». «Η εξωφρενική περιπέτεια του πραξικοπήματος στην Ονδούρα, που έχει δημιουργήσει μια πραγματικά περίπλοκη κατάσταση στην Κεντρική Αμερική δεν μπορεί να επιλυθεί με δόλο, πλάνες και ψέματα. Το μόνο που πρέπει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει η απαίτηση, ώστε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει την επέμβαση, να σταματήσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ονδούρα».

Από την Πέμπτη, 19η μέρα των λαϊκών κινητοποιήσεων από τη στιγμή που επιβλήθηκε το πραξικόπημα, τρεις εκ των τεσσάρων βασικών οδικών αρτηριών που συνδέουν την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα με τις υπόλοιπες πόλεις της Ονδούρας, αλλά και την Κεντρική Αμερική ήταν αποκλεισμένες. Επίσης, αποκλεισμένη είναι η εθνική οδός στην Τσολόμα - βιομηχανικό κέντρο στα βορειοανατολικά όπου η έδρα και των περισσοτέρων πολυεθνικών μακιλαδόρας - που συνδέει όλη τη χώρα με το λιμάνι Κορτές, από τους εργαζόμενους στις μακιλαδόρας και την Ομοσπονδία Ενωμένων Εργατών της Ονδούρας - CUTH.

Η πανεθνική απεργία συνεχίζεται, τα πανεπιστήμια σχεδόν σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη, ενώ συνδικαλιστικές οργανώσεις από τη Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ έχουν κλείσει τα συνοριακά περάσματα από την πλευρά των χωρών τους.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εξωτερικών Πατρίτσια Ρόδας δηλώνει ότι ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια «είναι καθ' οδόν» για την επιστροφή του, που φυσικά αυτή τη φορά δεν την έχει ανακοινώσει... Πάντως, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, με χθεσινές δηλώσεις του, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο Σελάγια «θα επιστρέψει», ενώ για τους πραξικοπηματίες ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο λαός και η Ιστορία θα τους σαρώσει». Ο Πρόεδρος Σελάγια, σε συνέντευξή του στο «Τελεσούρ», κατήγγειλε τους πραξικοπηματίες ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αποκλείσει και ουσιαστικά καταλάβει το πατρικό του σπίτι στο Κατακάμας, στην επαρχία Ολάντσο, αλλά και συγγενών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ