Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα»

Κάθε γωνιά της κατασκήνωσης κι ένα σύνθημα, ένα αγωνιστικό κάλεσμα...

Το ενδιαφέρον των κατασκηνωτών συγκέντρωσε και η έκθεση με τους χάρτες από τα πεδία των μαχών
Το ενδιαφέρον των κατασκηνωτών συγκέντρωσε και η έκθεση με τους χάρτες από τα πεδία των μαχών
Ενα μικρό κόκκινο «στρατόπεδο» στήθηκε στο Γράμμο, στο Νεστόριο, δίπλα απ' τα λημέρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή. Το 18ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ ήταν μια ευκαιρία για τους νέους και τις νέες, Κνίτες και Κνίτισσες, να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τον τιτάνιο αγώνα των μαχητών και των μαχητριών.

Ο χώρος έτσι διαμορφωμένος, ώστε σε κάθε βήμα οι επισκέπτες να γνωρίζουν και κάποια στοιχεία για τον αγώνα του ΔΣΕ. Μπαίνοντας στο κάμπινγκ, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την έκθεση με χάρτες από τις μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ στις κορφές του Γράμμου. Εκεί παρουσιαζόταν το σχέδιο «ΚΟΡΩΝΙΣ» του μοναρχοφασιστικού στρατού, που στόχο είχε μέσα σε μία, το πολύ δύο βδομάδες να ...ξεμπερδέψει με τους «κομμουνιστοσυμμορίτες». Σε αυτή την επιχείρηση ο ΔΣΕ όχι μόνο κράτησε τον αστικό στρατό καθηλωμένο επί 75 μέρες, αλλά, επιπλέον, το βράδυ 20 προς 21 Αυγούστου 1948, προχώρησε σε έναν εκπληκτικό στρατηγικό ελιγμό, διασπώντας το μέτωπο του εχθρού και προχώρησε στα μετόπισθεν, στο Βίτσι.

Στην κεντρική εξέδρα, το πανό στην «πλάτη» δίνει το στίγμα: «Στα βήματα του ΔΣΕ συνεχίζουμε ...Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Και, στον ίδιο χώρο, ένα ακόμη πανό: «Το ΚΚΕ δήλωση μετανοίας στον ιμπεριαλισμό δεν υπογράφει», με τη μορφή του Ν. Μπελογιάννη.

Προχωρώντας στο χώρο, ένα - ένα μικρά ταμπλό δίνουν το στίγμα του Διημέρου. Μια φωτογραφία ενός αντάρτη και η λεζάντα: «Τη γνώμη σου έπραξες... Στους ανθρώπους χαρίστηκες πέρα απ' το μέτρο ...Συνεχίζουμε». Οι νέοι μέσα απ' τα ταμπλό είχαν τη δυνατότητα να βαδίσουν «στα βήματα του ΔΣΕ κόντρα στον ιμπεριαλισμό». Ξεκινώντας απ' το Δεκέμβρη του '44 και την απόπειρα της αστικής τάξης «να τσακίσει κάθε πνεύμα αντίστασης, κάθε προσπάθεια δικαίωσης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα», το λαϊκό κίνημα εκείνων των χρόνων «βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: Υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση».

«Οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ ξεπέρασαν και τα όρια του λαϊκού μύθου. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα». Και συνεχίζοντας το μικρό οδοιπορικό, σημειώνεται: «Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν αντιιμπεριαλιστικός και διεθνιστικός». Και καταλήγουμε: «90 χρόνια μετά: Οι αντεπαναστατικές ανατροπές των χρόνων 1989-91 δεν ακυρώνουν το χαρακτήρα της εποχής μας, την εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό»...

Από αυτά τα συνθήματα, τα μηνύματα, από αυτή τη δύναμη γέμιζε και στολιζόταν ο χώρος της κατασκήνωσης του 18ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ στο Νεστόριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ