Τρίτη 14 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αυτό το βουνό δε χαρίζεται σε κανέναν...

Παρουσίαση της μεγάλης μάχης του Γράμμου έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην κατασκήνωση

Το βράδυ του Σαββάτου, έτοιμοι ν' ακούσουν, να μάθουν, να ερμηνεύσουν, οι νεολαίοι ξεκίνησαν συγκροτημένα από τα «σημεία διαμονής» και, με πορείες κάτω από τα πανό των Οργανώσεών τους, πήραν τη θέση τους στο χώρο της κεντρικής εξέδρας της κατασκήνωσης, όπου και η κεντρική εκδήλωση. «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Τα συνθήματα αντιλαλούσαν, έφταναν ψηλά στις κορφές. Χάιδευαν το χορτάρι και το χώμα που ξάπλωναν πριν 60 χρόνια οι μαχητές του ΔΣΕ.

Φωνάζοντας αδιάκοπα συνθήματα κι ανεμίζοντας τις σημαίες τους, άκουσαν τους χαιρετισμούς του Χρήστου Γκοσλιόπουλου, δημάρχου Νεστορίου και του Δημήτρη Παπατολίδη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ (αποσπάσματά τους δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της Κυριακής 12/7), καθώς και του Βασίλη Φυτσιλή εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ.

Και το «ταξίδι» στις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαϊκού κινήματος ξεκίνησε με την παρουσίαση - μέσα από διαφάνειες και χάρτες - της μεγάλης μάχης του Γράμμου, που έγινε το καλοκαίρι του 1948, με μια αναλυτική καταγραφή της γραμμής του μετώπου και των δυνάμεων που αναμετρήθηκαν. «Αυτό το βουνό δε χαρίζεται σε κανέναν. Τούτο το βουνό πριν απ' όλα είναι το βουνό των μαχητών του ΔΣΕ», είπε ο Θ. Λεκάτης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», παρουσιάζοντας τα γεγονότα. Αναφέρθηκε στον αγώνα του λαού, που, με το όπλο στο χέρι και καθοδηγητή το ΚΚΕ, κέρδισε τη λευτεριά από τους κατακτητές, μα δεν τη χάρηκε ποτέ, γιατί βρέθηκε αντιμέτωπος με τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, τις δολοφονίες των αγωνιστών από τα όργανα της αστικής τάξης. «Αυτός ο λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλημμα "υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση", "τις αλυσίδες ή τα όπλα"... Και επέλεξε»!


Η παρουσίαση διέτρεξε ολόκληρη τη μεγάλη μάχη του Γράμμου, που έγινε το καλοκαίρι του 1948. Μια μάχη που ξεκίνησε στις 14 Ιούνη και ολοκληρώθηκε με το μεγάλο, τον ασύλληπτο σε τόλμη, τέχνη και επιθετικότητα, ελιγμό του ΔΣΕ προς το Βίτσι που έγινε τη νύχτα της 20ής προς την 21η Αυγούστου και μετέφερε την αντιπαράθεση στο Βίτσι.

«Ποτέ τόσο λίγοι άοπλοι και πεινασμένοι δεν πολέμησαν εναντίον τόσων πολλών πάνοπλων, χορτάτων και διασυνδεδεμένων με ποταμούς εφοδίων», υπενθύμισε ο ομιλητής, παρουσιάζοντας τη δυσαναλογία δυνάμεων ανάμεσα στο ΔΣΕ και τον τακτικό στρατό.

Η παρουσίαση των μαχών συνοδευόταν από προβολή με χάρτες της διάταξης των δυνάμεων του ΔΣΕ και του εχθρού, αλλά και φωτογραφίες που βοηθούσαν τους νέους της ΚΝΕ να αντιληφθούν το μέγεθος και τον ηρωισμό αυτής της μάχης. Από την παρουσίαση δεν έλειψαν και οι αναφορές στις σύγχρονες εξορμήσεις του ΚΚΕ στις ίδιες αυτές κορφές, στα πεδία των μαχών, στις γραμμές του μετώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ