Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετωπική επίθεση στη «σκιά» της εκλογολογίας

Η επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής

Ανεβάζει τους ρυθμούς της νέας επίθεσης κατά των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή συντηρεί την αποπροσανατολιστική ψευτοαντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ στη βάση της σκανδαλολογίας, της εκλογολογίας και της προεδρολογίας.

Δίχως πολλές τυμπανοκρουσίες και με τις πλάτες των πολιτικών και κοινωνικών εταίρων, η κυβέρνηση υλοποιεί όλες τις «διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», με στόχο τη μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους και τη διασφάλιση της αειφόρου κερδοφορίας του κεφαλαίου, εμφανιζόμενη να μην υπολογίζει το «πολιτικό κόστος».

Αντίθετα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και να υποβάλει το φθινόπωρο νέο πακέτο μέτρων «μόνιμου διαρθρωτικού χαρακτήρα», που πλήττουν καίρια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εξέφραζαν την ικανοποίησή τους επειδή πέρασε τη «δοκιμασία» του ελέγχου από τις Βρυξέλλες το πρώτο πακέτο των μέτρων (φοροεπιδρομές έμμεσων φόρων, πάγωμα μισθών και συντάξεων κ.ά.) στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος το 2009. Στην ίδια ρότα θα κινηθούν με πιο γρήγορους ρυθμούς και το επόμενο διάστημα. Ενδεικτικό της βούλησης της κυβέρνησης είναι ότι απέφυγε να ζητήσει παράταση κατά ένα χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά επέμεινε στη δέσμευσή της να το «ρίξει» στο 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε μια «παρατεταμένη προεκλογική περίοδο», το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι «η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» ενισχύει τη θέση της και σε κάθε περίπτωση θεωρούν ότι είναι καλύτερα «να χάσουν με ψηλά το κεφάλι στις εκλογές», παρά να κάνουν πίσω στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσουν πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, όπως φάνηκε καθαρά από τη χτεσινή συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης με τη ΓΣΕΕ (σφαγή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης κ.ά.).

Την επιθετική αυτή τακτική τα κυβερνητικά στελέχη την εμφανίζουν ως λαϊκή απαίτηση, που εκφράστηκε μάλιστα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών! «Αυτό το οποίο μας ζητεί ο ελληνικός λαός, και αυτό είναι το μήνυμα, είναι να τρέξουμε γρηγορότερα, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, να έχουμε πολύ πιο γρήγορη παραγωγή αποτελέσματος και κυβερνητικού έργου, σε όλους τους τομείς και κυρίως σε εκείνους τους τομείς που αφορούν ολοένα και περισσότερους πολίτες, σε ζητήματα υγείας, παιδείας, ανεργίας, ασφάλειας», δήλωσε (στον «Αθήνα 9.84») ο υφυπουργός Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκας, επισημαίνοντας ότι «ήδη έχουν αναληφθεί πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες αυτό το μήνα σε αυτούς τους τομείς». Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι ο Κ. Καραμανλής θα πάρει πρωτοβουλίες ώστε «εκεί που είχαμε μικρότερες επιδόσεις θα χρειαστεί να τρέξουμε πολύ περισσότερο».

Την πάγια άποψή του ότι «απαιτείται συνέχεια και συνέπεια, αλλά και ένταση των προσπαθειών, τόσο στην επιδίωξη της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και στις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος», εξέφρασε ο Γ. Αλογοσκούφης, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση για τη δημιουργία «των κατάλληλων πολιτικών προϋποθέσεων, απέναντι στις δυνάμεις του κρατισμού και του λαϊκισμού».

Την ίδια στιγμή, συντηρείται ο δικομματικός καυγάς με επίκεντρο την εκλογολογία και την προεδρολογία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε νέα φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την τοποθέτηση του εκπροσώπου του που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει νωρίτερα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε, σε καμία περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ στα επικοινωνιακά του πυροτεχνήματα, ειδικά σε σχέση με τον κορυφαίο θεσμό, την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, που με όλη του τη συμπεριφορά τείνει να ευτελίσει τους θεσμούς», είπε ο Ευ. Αντώναρος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ