Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Κολέγια

Δεν υπάρχει αντιλαϊκή εξέλιξη, δεν υπάρχει υπέρ κεφαλαίου ρύθμιση, δεν υπάρχει φαλκίδευση δικαιωμάτων σε αυτόν τον τόπο που το ΠΑΣΟΚ να μην «έχει βάλει το χεράκι του»! Η υπόθεση με τα κολέγια και την εν γένει ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνιστά μια ακόμα απόδειξη. Και εδώ, όπως και στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, οι εταίροι του δικομματισμού εφαρμόζουν την πάγια τακτική τους: Οι μεν υπογράφουν - οι δε εφαρμόζουν. Και τούμπαλιν!

Το ίδιο αυτό «έργο» παίζεται και στην υπόθεση με την αναγνώριση των «πτυχίων» των ψευτοκολεγίων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Η ιστορία είναι άκρως αποκαλυπτική όσον αφορά τις ...«διαφορές» μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζουμε ότι όλα ξεκίνησαν με την οδηγία 89/48 της ΕΕ. Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στις 21/12/1988, διαβάζουμε:

*

«Το συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Εγκρίνοντας την Οδηγία 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1988 σχετικά με ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (...)

ΣΥΝΙΣΤΑ:

στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να διευκολύνουν (...) την πρόσβαση στα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα και την άσκησή τους εντός της Κοινότητας, αναγνωρίζοντας αυτά τα διπλώματα, πιστοποιητικά ή άλλους τίτλους στο έδαφός τους».

*

Αυτά «διέτασσαν» πριν είκοσι χρόνια οι Βρυξέλλες. Και ποιος (ποια, για την ακρίβεια) υπέγραψε εκείνη τη «διαταγή»; Τα επίσημα πρακτικά είναι αδιάψευστα: Ηταν η τότε επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΟΚ και κατόπιν πολλές φορές υπουργός και νυν μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Βάσω Παπανδρέου, που ζητούσε εκ μέρους των επιτρόπων από τις χώρες της ΕΕ - μεταξύ αυτών και η Ελλάδα - να αναγνωρίσουν τα ψευτοκολέγια. Αλλωστε, ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που επέτρεψε στα εν λόγω «παραμάγαζα» να λειτουργούν νομιμότατα, ήδη από το 1985, ως ...εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες και υπάχθηκαν στο υπουργείο Εμπορίου...

Σήμερα, εκείνη την υπογραφή της Ελλάδας αξιοποιεί τόσο η ΝΔ όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβρη και πάλι την προηγούμενη Παρασκευή, επειδή έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή της οδηγίας 89/48. Της οδηγίας, δηλαδή, που φέρει την υπογραφή της κυρίας Βάσως Παπανδρέου...

*

ΥΓ: Δεν είναι, όμως, μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν δηλώσει κατά καιρούς την αγωνία τους για την εφαρμογή της οδηγίας 89/48. Υπάρχει άλλωστε και εκείνη η ερώτηση προς την Κομισιόν του Ελληνα ευρωβουλευτή, ο οποίος (στις 29/8/2002), διαμαρτυρόταν σημειώνοντας τα εξής:

«Παρά τις πολύχρονες και συνεχείς καταγγελίες μου ότι η κυβέρνηση παραβιάζει την οδηγία 89/48, εμμένει να μην αναγνωρίζει τους τίτλους των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που δίνονται σε συνεργασία με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών».

Ο ευρωβουλευτής δεν ήταν άλλος από τον κ. Αλέκο Αλαβάνο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ