Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Φεστιβάλ αφιερωμένο στην υπόθεση του σοσιαλισμού

Μαζικότατο, πετυχημένο και ελπιδοφόρο το μεγάλο ξεκίνημα των εκδηλώσεων του καλοκαιριού το διήμερο που έγινε στον Πειραιά, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία σε μαζικότητα, οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβαλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έγιναν στο πρώτο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, από το οποίο και σήκωσε άγκυρα για το φεστιβαλικό του ταξίδι σε όλη την Ελλάδα. Το περασμένο Σάββατο, δεύτερη και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, επικράτησε το αδιαχώρητο. Το πάρκο Δηλαβέρη, πίσω από το παλιό τουβλάδικο, τόπος που φιλοξενεί για τρίτη συνεχή χρονιά τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, είχε κατακλυστεί, από νεολαία, εργαζόμενους, ανθρώπους του μόχθου που κατέφτασαν από κάθε εργατογειτονιά της περιοχής, για να ενώσουν τα αγωνιστικά τους βήματα κάτω από τις φράσεις που δέσποζαν στο χώρο γραμμένες με μεγάλα γράμματα στο κεντρικό γιγάντιο ταμπλό: «Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα» που είναι και το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ. Ολος αυτός ο κόσμος, αυτό το απρόσμενο μαζικό «παρών», αλλά και η ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ήταν αναμενόμενο να αναδείξουν τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα ολόκληρου του Πειραιά.

Οπως χαρακτηριστικά είπε εξάλλου ξεκινώντας την ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, «το φετινό, το 35ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», είναι επίσης ένα Φεστιβάλ που και αυτό για πολλά χρόνια θα το θυμόμαστε. Είναι ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Ομως σημαδεύεται από ένα εξαιρετικά καινούργιο γεγονός, είπε χρακτηριστικά και εξήγησε: «Γίνεται λίγους μήνες, μετά το σημαντικό 18ο Συνέδριο του Κόμματός μας, ένα Συνέδριο αποφασιστικής και μεγάλης σημασίας και μεγάλης τόλμης, γιατί για πρώτη φορά ως απόφαση Συνεδρίου έχουμε δύο πράγματα αλληλένδετα καταρχήν. Από τη μια μεριά την κριτική εξέταση της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης από το 1917 έως τις τραγικές ανατροπές και ταυτόχρονα εμπλουτίζουμε την προγραμματική μας αντίληψη ως Κόμμα για το σοσιαλισμό».


Οι χιλιάδες άνθρωποι που πέρασαν τις πύλες του πάρκου Δηλαβέρη, με την πλειοψηφία να ανήκει στους νέους, στην εργαζόμενη νεολαία, ήταν ταυτόχρονα και επιβράβευση για τις ομάδες της ΚΝΕ που με μεγάλο κόπο και πολύ μεράκι, επιμελήθηκαν το πλούσιο και καλοστημένο υλικό που «στόλιζε» το χώρο. Μέσα από την έκθεση των ταμπλό, τις καλογραμμένες λεζάντες, αποσπάσματα οι περισσότερες από τα ντοκουμέντα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το φωτογραφικό υλικό, αναδεικνύονταν οι δύο δρόμοι ανάπτυξης. Αυτός του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και ο άλλος που δείχνει το ΚΚΕ, ο οποίος - όπως ανέφερε και ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του ΣΠ Πειραιά της Οργάνωσης - αποδεικνύει ότι «δεν είναι μονόδρομος η σημερινή βαρβαρότητα του καπιταλισμού», ότι «υπάρχει η δυνατότητα σήμερα, με βάση τον πλούτο που παράγουμε, η νεολαία να έχει σταθερή και μόνιμη δουλειά, όπως και όλος ο λαός, δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία υψηλού επιπέδου, ελεύθερο χρόνο».

Ξεχωριστό ήταν και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του διημέρου, με τους καλλιτέχνες Διονύση Τσακνή και Δημήτρη Κοντογιάννη, που ανέβηκαν στην εξέδρα του Φεστιβάλ την πρώτη μέρα και τους Πάνο Κατσιμίχα - Μάνο Ξυδού και Σούλα Βαζούρα, να ανεβάζουν το κέφι στα ύψη τη δεύτερη μέρα.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ(2020-08-18 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις για το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»(2020-08-14 00:00:00.0)
Σήμερα το φεστιβαλικό ραντεβού των φοιτητών(2011-06-11 00:00:00.0)
Ο δικός σου δρόμος - για τις δικές σου ανάγκες, με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό(2011-05-17 00:00:00.0)
ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα(2009-06-30 00:00:00.0)
«Δεν τρώμε τα ψέματα που μας σερβίρουν»(2005-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ