Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Ανοιχτή παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά

Αμερικανικό «Νon paper» ζητά επανεξέταση του καθεστώτος που ισχύει στο Αιγαίο

Νέα παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς Ελλάδα και Τουρκία για το θέμα των πτήσεων πάνω από το Αιγαίο εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες, σε μια προσπάθεια των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ να «κλείσουν» ανοιχτά μέτωπα που παρεμποδίζουν τα σχέδιά τους στην περιοχή. Σύμφωνα με άκρως απόρρητο «Non paper» που έφερε στο φως το «ΒΗΜΑ της Κυριακής», η αμερικανική πλευρά ζητά διμερή ελληνοτουρκικό διάλογο, με στόχο την επανεξέταση και τελικά την αναθεώρηση του καθεστώτος του Αιγαίου. Το κείμενο επιδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τη συνάντηση που είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα, προ δεκαπενθημέρου.

Το αμερικανικό σημείωμα προχωρά σε μια λεπτομερή καταγραφή - διαπίστωση της ανησυχητικής και επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί στο Αιγαίο, ειδικά με τις καθημερινές εικονικές αερομαχίες και εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Καθώς, όμως, η Ουάσιγκτον περιορίζεται απλώς στην καταγραφή, υιοθετώντας την τακτική του «Πόντιου Πιλάτου», εμφανίζεται να «νομιμοποιεί» το τουρκικό επιχείρημα περί ύπαρξης «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, άρα και την ανάγκη για διμερείς ελληνοτουρκικές συνομιλίες μέσω των οποίων θα διευκρινιστεί η κυριαρχία επί περιοχών τις οποίες σήμερα η Αγκυρα έμπρακτα (πτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά) αμφισβητεί.

Οι λόγοι για τους οποίους η Ουάσιγκτον εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει τις τουρκικές μεθοδεύσεις για την αναθεώρηση του καθεστώτος στο Αιγαίο, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, έχουν να κάνουν με γενικότερες στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης Ομπάμα: Η Τουρκία αποτελεί την αμερικανική διπλωματική γέφυρα προς το Ιράν, αλλά ο κρίσιμος στρατιωτικός διαμετακομιστικός διάδρομος των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ προς το Αφγανιστάν. Με δεδομένη την υποστήριξη των τουρκικών θέσεων από την Ουάσιγκτον, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπους και συμμάχους προκειμένου να ανακόψει εξελίξεις δυσμενείς προς τα ελληνικά συμφέροντα. Η ροή ζεστού ελληνικού χρήματος προς τη γαλλική πολεμική βιομηχανία (μιας χώρας σαφώς τοποθετημένης κατά της αμερικανικής επιδίωξης για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ), η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας την περασμένη βδομάδα, ενδεχομένως να περιγράφει τις θέσεις άμυνας που επιχειρεί να οικοδομήσει η ελληνική διπλωματία...

Και για ΕΕ

Για το θέμα τώρα που αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η Αγκυρα αντέδρασε σε δήλωση που έκανε η Ντ. Μπακογιάννη στην εφημερίδα «Ημερησία», όπου ανέφερε ότι αν δεν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της Αγκυρας που αφορά στη χρήση των τουρκικών λιμανιών από σκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρόκειται να ανοίξουν τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων που είναι μπλοκαρισμένα.

«Αντίθετα από τους Ελληνες φίλους μας που έχουν ένα μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη τους -την Κύπρο-, η ημερήσια διάταξη της Τουρκίας δεν εξαντλείται στο Κυπριακό» είπε στο πρακτορείο «Ανατολή», ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκ. Μπαγίς, συμπληρώνοντας ότι «δε θεωρούμε ότι η καλύτερη μέθοδος επικοινωνίας μεταξύ μας είναι τα μέσα ενημέρωσης».

Στον Τούρκο υπουργό ανταπάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με απαντητική δήλωση του εκπροσώπου του. «Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δε σχολιάζει συναισθηματικά φορτισμένες δηλώσεις» σημείωσε, τονίζοντας ότι «βασική αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ