Κυριακή 5 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πανελλαδικό αντάμωμα νεολαίας στα λημέρια του ΔΣΕ

Στις 11 και 12 Ιούλη, στο Νεστόριο, το φετινό Διήμερο

Από την κατασκήνωση του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου του 2006
Από την κατασκήνωση του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου του 2006
«Εγώ, παιδί του λαού της Ελλάδας και μαχητής του ΔΣΕ, ορκίζομαι να πολεμήσω με το όπλο στο χέρι, να χύσω το αίμα μου και να δώσω και την ίδια μου τη ζωή για να διώξω απ' τα χώματα της Πατρίδας μου και τον τελευταίο ξένο καταχτητή. Για να εξαφανίσω κάθε ίχνος φασισμού. Για να εξασφαλίσω και να υπερασπίσω την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μου. Για να εξασφαλίσω και να υπερασπιστώ τη Δημοκρατία, την τιμή, την εργασία, την περιουσία και πρόοδο του λαού μας (...) Ιδανικό μου έχω τη λεύτερη και ισχυρή Δημοκρατική Ελλάδα και την πρόοδο και ευημερία του λαού. Και στην υπηρεσία του ιδανικού μου θέτω το όπλο μου και τη ζωή μου...» (Από τον Ορκο του μαχητή του ΔΣΕ).

Πάνω στο Γράμμο, στο Νεστόριο της Καστοριάς, θα ανταμώσουν φέτος χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, στο 18ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 11 - 12 Ιούλη. Από την έναρξή τους ακόμα, τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της ΚΝΕ αποτελούσαν βασικό σταθμό στη δράση της Οργάνωσης μέσα στο καλοκαίρι, σταθμό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ετσι και φέτος, που το περιεχόμενο του 35ου Φεστιβάλ σηματοδοτείται από το σύνθημά του «Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», το Διήμερο ταξιδεύει στα λημέρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στα μέρη όπου γράφτηκαν οι πιο λαμπρές σελίδες της πάλης του λαού μας στην προσπάθειά του να κατακτήσει την εξουσία, να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του.

Θα κοκκινίσουν και πάλι τα λημέρια του ΔΣΕ
Θα κοκκινίσουν και πάλι τα λημέρια του ΔΣΕ
Από το πρώτο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο που έγινε το 1992 στις Πρέσπες και μετά από όλα όσα ακολούθησαν καθιστώντας το Διήμερο «θεσμό», η επιλογή του μέρους και του θέματος του Διημέρου συνδυαζόταν με την επικαιρότητα κάθε χρονιά. Εβαζε στο στόχαστρό του τις αιχμές της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, τραγουδούσε για την ειρήνη στα Βαλκάνια, απαιτούσε να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά, πάλευε για την ελληνοτουρκική φιλία, όρθωνε ανάστημα απέναντι στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, στις συνόδους της ΕΕ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες των πολυεθνικών... Τα τελευταία χρόνια, η ΚΝΕ στέλνει μέσα από το Διήμερο ένα ανυπόταχτο μήνυμα απέναντι σε όσους θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία στα μέτρα τους, τιμώντας τον αγώνα του ΔΣΕ, που είχε και ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, ενώ αποτέλεσε και την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας.

Κι αυτός ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του Διημέρου είναι αναπόσπαστα δεμένος με τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, το Διήμερο είναι ένα πανελλαδικό αντάμωμα νεολαίας. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από κάθε γωνιά της χώρας συναντιούνται και ανταλλάσσουν εμπειρίες, μοιράζονται σκέψεις και προβληματισμούς, κολυμπούν, παίζουν, τραγουδούν, χαίρονται την κάθε στιγμή των εκδηλώσεων.

Αυτή τη βδομάδα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ θα κλείσουν τις συμμετοχές και θα οργανώσουν την αναχώρησή τους για το Νεστόριο. Ειδικά οι Οργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας έχουν επιφορτιστεί και με την προετοιμασία του χώρου που θα φιλοξενήσει την κατασκήνωση του Διημέρου στο Νεστόριο. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι Οργανώσεις της Αθήνας έχουν προγραμματίσει την αναχώρησή τους για το Νεστόριο την Παρασκευή (το πρωί θα φύγουν τα πούλμαν των Οργανώσεων Σπουδάζουσας και ΤΕΙ, ενώ το βράδυ θα φύγουν τα πούλμαν της Οργάνωσης Αθήνας).


Από την ανάβαση στο μνημείο στη Λυκόραχη...
Από την ανάβαση στο μνημείο στη Λυκόραχη...

Απαραίτητη και μια βουτιά στο ποτάμι!
Απαραίτητη και μια βουτιά στο ποτάμι!

Νιάτα, χορός, γλέντι, όλοι μια αγκαλιά...
Νιάτα, χορός, γλέντι, όλοι μια αγκαλιά...

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ