Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «MILEX '09»
Προετοιμάζουν νέες ευρωεπεμβάσεις

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος λαών και χωρών, με συντονιστή το ευρωστρατηγείο (HELLENIC EU-OHQ), που εδρεύει στην 1η Στρατιά Λάρισας, δόθηκε με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής άσκησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την επωνυμία «MILEX '09», που ξεκίνησε από τις 17 Ιούνη. Να τονίσουμε ότι, όπως, εμμέσως πλην σαφώς, έχουν αφήσει να εννοηθεί εκπρόσωποι της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, η αφρικανική ήπειρος μπαίνει στο στόχαστρο των επεμβάσεων που ετοιμάζουν με πρόσχημα την «ασφάλεια» χωρών της περιοχής. Ως ενδεικτικές χώρες όπου θα μπορούσαν να υλοποιηθούν επιχειρήσεις από το ευρωστρατηγείο της Λάρισας, αναφέρονται η Κένυα, η Τανζανία, η Σομαλία κ.ά.

Η άσκηση έγινε ταυτόχρονα στη Λάρισα και στη Νάπολη της Ιταλίας, στο πλαίσιο της διαβόητης Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Ασφάλειας για τη «διαχείριση κρίσεων». Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο της άσκησης αφορούσε στην υποθετική χώρα «Ρελινέσια», που μοιάζει με τη Σομαλία. Η άσκηση τελούσε υπό την εποπτεία του Χαβιέ Σολάνα, υπεύθυνου για την Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, του γνωστού γγ του ΝΑΤΟ στη διάρκεια του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στη Λάρισα ο διοικητής της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Η. Μπεντεζεά, χαρακτήρισε την άσκηση πολύ σημαντική, προσθέτοντας ότι όλα τα ευρωπαϊκά στρατηγεία, που στο σύνολό τους είναι επτά, θα στηριχθούν στο μέλλον στο Στρατηγείο της Λάρισας, αφού, όπως είπε, ολοκληρώθηκε το στάδιο προετοιμασίας και πλέον μπορεί να υπάρξει πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Στις αρμοδιότητες του ευρωστρατηγείου είναι η οργάνωση και η εκτέλεση στρατιωτικών κι άλλων επεμβατικών αποστολών του στρατιωτικού βραχίονα της ΕΕ - σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ - σε βάρος χωρών και λαών της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί, δηλαδή, ένα ακόμα βήμα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από την παγκόσμια ιμπεριαλιστική λεία. Κι αυτό, εκτός των άλλων, συνεπάγεται μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μεγαλύτερους κινδύνους για τη χώρα και το λαό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ