Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Να αποζημιωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ

Να αποζημιωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί της Δυτικής Μακεδονίας που επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση που έπεσε την προηγούμενη βδομάδα στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας, ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου που επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο τις πληγείσες περιοχές. Η βουλευτής, επικεφαλής κλιμακίων της ΝΕ Κοζάνης και της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, επισκέφθηκε τους δύο συνεταιρισμούς και τον ΤΟΕΒ του Δ. Βελβεντού στο Νομό Κοζάνης και στη συνέχεια περιόδευσε στις Πρέσπες και στους Δήμους Αμυνταίου και Φιλώτα του Νομού Φλώρινας.

Από το δυνατό χαλάζι που χτύπησε τις δενδρώδεις καλλιέργειες στο Βελβεντό υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές πάνω από το 50% της παραγωγής. Καταστράφηκαν 4.000 στρέμματα από τα 8.500 συνολικά με εκτάσεις με ροδάκινα και νεκταρίνια. Σημειώνεται ότι η παραγωγή είναι όψιμη και δεν είχε αρχίσει ακόμη η συγκομιδή, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 10.000 τόνοι ροδακίνων. Με περσινές τιμές αυτό σημαίνει οικονομική ζημιά 9 εκατ. ευρώ, ενώ στην ουσία οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες, οι παραγωγοί της περιοχής δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις εξαγωγικές τους υποχρεώσεις στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και υπάρχει φόβος να χαθούν αυτές οι αγορές.

Επίσης, μεγάλες εκτάσεις με φασόλια ξεριζώθηκαν από τη δυνατή βροχή και το χαλάζι στο Δήμο Πρεσπών στο νομό Φλώρινας. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση γιατί τα φασόλια αποτελούν μονοκαλλιέργεια. Εκτιμάται η απώλεια 2.500 τόνων φασολιών.

Ακόμη, στις περιοχές Φιλώτα και Αμυνταίου, το χαλάζι έπληξε μία έκταση 25.000 στρεμμάτων και προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες, όπως αμπέλια, ροδάκινα, μήλα, τεύτλα, καλαμπόκια και δημητριακά, προκαλώντας ζημιές από 10% έως 100%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ