Τρίτη 30 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Χρηματοδοτήσεις για τη συνεργασία επιχειρήσεων

Τους «συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων» και ερευνητικών υποδομών στους τομείς της Βιο - Αγροδιατροφής, Βιοτεχνολογίας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και στη βάση της στενότερης σύνδεσης του ερευνητικού τομέα με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, σύμφωνα και με την τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, σε χτεσινή εκδήλωση του υπουργείου για το θέμα. Δεν είναι τυχαίο ότι διάλεξε αυτήν την εκδήλωση, για να εξαπολύσει και μια απαράδεκτη επίθεση στους εργαζόμενους, ερευνητές και τεχνικό προσωπικό, των Ερευνητικών Κέντρων που αντιδρούν στις κυβερνητικές αποφάσεις συρρίκνωσης των φορέων έρευνας και ολοκληρωτικής υπαγωγής τους στα επιχειρηματικά σχέδια, αποδίδοντας τις διαφωνίες σε κάποιους διευθυντές που μπορεί να χάσουν τη θέση τους!

Οι συνεργατικοί σχηματισμοί ή «Clusters» είναι η απάντηση της Κομισιόν στα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχήματα των ΗΠΑ και της Ασίας στον τομέα των νέων προϊόντων σε όλους τους τομείς. Επιχειρήσεις με κοινή γεωγραφική θέση, συναφή αντικείμενα που αλληλοσυμπληρώνονται, πολλές φορές και με ίδιους πελάτες, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα συνεργάζονται, προκειμένου να μειώσουν τα κόστη τους και να μοιραστούν τις γνώσεις τους ή να αναπτύξουν κοινά προϊόντα και υπηρεσίες. Η «Κοραλία» είναι το ελληνικό παράδειγμα στον τομέα της μικροηλεκτρονικής.

Ουσιαστικά, μια σειρά από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τη συνδρομή του ερευνητικού τομέα παίζουν ρόλο «δορυφόρων» σε μία ή περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις. Ο ίδιος ο υπουργός τόνισε ότι οι «σχηματισμοί» αυτοί είναι «ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ευνοεί τη συνεργασία με ερευνητικά κέντρα, προμηθευτές, πελάτες και ανταγωνιστές». Στην Ευρώπη υπάρχουν 2.000 τέτοιες συνεργασίες. Στόχος της Κομισιόν είναι να θεσπίσει ακόμη πιο ευνοϊκά μέτρα υπέρ αυτών των συνεργασιών για την «αντιμετώπιση των φραγμών που σχετίζονται με τη μεταφορά της γνώσης» και άλλων ζητημάτων.

Η συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι η χρηματοδότηση σχεδίων δημιουργίας σχηματισμών στους τρεις συγκεκριμένους τομείς, για την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων διατροφής απευθυνόμενα σε νεφροπαθείς, διαβητικούς, ηλικιωμένους, καρκινοπαθείς, εγκύους, για την βιοϊτατρική και για νέα τεχνολογικά προϊόντα στον ενεργειακό τομέα. Βάση των κυβερνητικών σχεδίων είναι η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «γι' αυτό το λόγο με τα προγράμματά μας, επιβάλλουμε ουσιαστικά τη συνεργασία των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ινστιτούτων με τις επιχειρήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ