Σάββατο 27 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Θέλουν τα ποντιακά σωματεία όχημα του αντικομμουνισμού

Οργισμένη αντίδραση από εκπροσώπους των Ποντίων στην προσπάθεια να ξαναγραφεί η Ιστορία σε βάρος των λαών και της συμβολής του ποντιακού στοιχείου στη σοσιαλιστική οικοδόμηση

Την εμπλοκή των ποντιακών σωματείων στην παραχάραξη της Ιστορίας, με σαφείς αντικομμουνιστικές αναφορές, επιχειρούν οι διάφοροι «επαγγελματίες» του είδους που προπαγανδίζουν θεωρίες περί εξίσωσης ναζισμού και κομμουνισμού και περί «διωγμού του ποντιακού ελληνισμού» στη Σοβιετική Ενωση.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας διοργανώνει στις 29 Ιούνη εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Διάδοσης και Διατήρησης Ποντιακής Κουλτούρας, του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «60 χρόνια από την εκτόπιση των ελληνικών πληθυσμών του Καυκάσου στην Κεντρική Ασία».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει όλο τον οχετό των αντικομμουνιστικών κατασκευασμάτων της ψυχροπολεμικής περιόδου, όπως φωτογραφίες και προβολή ντοκιμαντέρ για τις «σταλινικές διώξεις», τα «προϊόντα» της συνεργασίας Α. Παπαχελά - Τ. Τέλογλου με τον τίτλο «Στα σταλινικά στρατόπεδα συγκέντρωσης», ενώ περιβάλλεται και το μανδύα του «επιστημονικού συμποσίου» με παρουσίες όπως ο Ιβάν Τζούχα, επαγγελματίας του αντικομμουνισμού, ο Βλάσης Αγτζίδης και άλλοι.

Αντιδρούν εκπρόσωποι των Ποντίων

Αμεση ήταν η αντίδραση μαζικών φορέων των Ποντίων, όπου σε κείμενο που το απευθύνουν στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, το οποίο το υπογράφουν μέλη διοικήσεων ποντιακών φορέων, τονίζονται τα ακόλουθα:

«Σχετικά με το απαράδεκτο περιεχόμενο της εκδήλωσης, την οποία διοργανώνετε τη Δευτέρα 29 Ιούνη στην Αγ. Βαρβάρα Αττικής, με θέμα τα 60 χρόνια από την εκτόπιση των ελληνικών πληθυσμών του Καυκάσου στην Κεντρική Ασία. Σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης με περιεχόμενο που πρέπει να προβληματίσει τους συλλόγους της Ομοσπονδίας ως προς τη σκοπιμότητά του.

Αποτελεί συνέχεια των ενεργειών ορισμένων γνωστών παραγόντων στα πλαίσια μιας επιχείρησης αναβίωσης στην Ελλάδα της χρεοκοπημένης ψυχροπολεμικής φιλολογίας περί "εθνοκαθάρσεων επί Στάλιν". Δεν περιλαμβάνει μόνο ιστορικές ανακρίβειες και μεθοδολογικές παρατυπίες, αλλά ξεπερνά τα όρια της αντιεπιστημονικότητας, αγγίζοντας τα όρια της μαύρης προπαγάνδας.

Τέτοιες αντιεπιστημονικές ως προς το περιεχόμενό τους εκδηλώσεις, που παραχαράσσουν τη σύγχρονη ιστορία, της οποίας κομμάτι της είναι η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, για την οποία είμαστε περήφανοι, δεν υπηρετούν τους σκοπούς των συλλόγων μας και της Ομοσπονδίας. Υπηρετούν προφανείς προπαγανδιστικούς στόχους και πολιτικές ιδεολογικές σκοπιμότητες.

Εκτιμούμε ότι το ΔΣ της ΣΠΟΣ, σε περίπτωση που προχωρήσει στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, θα έχει την ευθύνη της υπόθαλψης ή της συγκάλυψης της επιχείρησης ορισμένων για την αναθεώρηση και παραχάραξη της ιστορίας, καθώς και της παραπλάνησης των μελών των φορέων μας.

Σας δηλώνουμε ότι εμείς δεν πρόκειται να συμμετέχουμε σε αυτά τα παιχνίδια πολιτικής, ιδεολογικής σκοπιμότητας. Δεν πρόκειται να στηρίξουμε προσπάθειες ενταγμένες στη λογική "αν η πραγματικότητα διαφωνεί με μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα".

Δε συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις που αναποδογυρίζουν την αλήθεια, σύμφωνα με το στόχο των εμπνευστών τους, παραχαράσσοντας την ιστορία.

Για το ζήτημα του Ποντιακού Ελληνισμού στην ΕΣΣΔ υπάρχουν πάμπολλες πηγές με αδιάψευστα στοιχεία και μαρτυρίες, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, που μπορούν να αξιοποιηθούν από την ΣΠΟΣ για εκδηλώσεις που να υπηρετούν την ιστορική μνήμη και την αλήθεια και όχι πολιτικές σκοπιμότητες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ