Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕΙ
Κάλεσμα περηφάνιας κόντρα στα ανταλλάγματα και την υποταγή

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα το Συνέδριο της ΟΣΕΠ ΤΕΙ

Κάλεσμα αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία της επιστήμης και της κοινωνίας, κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ να μη δεχτούν να υποταχθούν στις αναδιαρθρώσεις που τσακίζουν σπουδές και πτυχία προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα μέρος επιπλέον χρηματοδότησης ή έναν νέο τίτλο - «βιτρίνα» (π.χ. τεχνολογικά πανεπιστήμια), απεύθυναν οι δυνάμεις της Πανεπιστημονικής Κίνησης ΤΕΙ, στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ΤΕΙ, που ξεκίνησε χτες στην Αθήνα και ολοκληρώνεται σήμερα. Το υποτονικό κλίμα ήταν το χαρακτηριστικό της χτεσινής πρώτης μέρας του Συνεδρίου, που συζήτησε τον απολογισμό δράσης του ΚΔΣ της ΟΣΕΠ. Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί ο προγραμματισμός δράσης και να γίνουν οι εκλογές για το νέο ΚΔΣ.

Στη συζήτηση χτες για τον απολογισμό, οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν ως νίκη τη δυνατότητα διενέργειας αυτοδύναμων μεταπτυχιακών από τα ΤΕΙ και την πίεση που ασκούν για έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στις ειδικότητες που εκκρεμούν. Δεν είπαν βέβαια, ότι ως αντάλλαγμα για τα μεταπτυχιακά έδωσαν την πλήρη υποταγή του κλάδου σε όλους τους νόμους που πέρασε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα, ενώ η υπόθεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν είναι τίποτε άλλο από πανηγυρισμοί για τα αυτονόητα... Στο ίδιο πνεύμα δήλωσαν υπερήφανοι για τη συμμετοχή τους σε όλους τους στημένους κυβερνητικούς διαλόγους, ενώ επανέφεραν την πρόταση για μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια τεχνολογικών επιστημών, στα ίδια πρότυπα που πριν 10 χρόνια φώναζαν υπέρ της ανωτατοποίησης η οποία αποδείχθηκε περίτρανη απάτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις, πλην της «Πανεπιστημονικής», αισθάνθηκαν την ανάγκη να υπερασπιστούν τον «ευρωμονόδρομο» και ειδικότερα τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΝ.

Απέναντι σ' αυτή την ομοφωνία της υποταγής, πέρα από τις τοποθετήσεις των δυνάμεων της Πανεπιστημονικής, υπήρξαν και κάποιες άλλες κριτικές φωνές, κυρίως από εκπαιδευτικούς ιδρυμάτων της επαρχίας, που διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία αναφοράς του απολογισμού στην ανάγκη δωρεάν Παιδείας και για την απουσία της Ομοσπονδίας από τους αγώνες ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νόμο - πλαίσιο.

Είναι ενδεικτικό επίσης ότι μετά από πρόταση της «Πανεπιστημονικής» υιοθετήθηκαν από το Συνέδριο ψηφίσματα για Δωρεάν Δημόσια Εκπαίδευση, χωρίς δίδακτρα, για κατάργηση των ΚΕΣ και των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, για αξιοπρεπή μισθό και συνθήκες εργασίας και ασφάλισης για όλο το ωρομίσθιο έκτακτο προσωπικό, ψήφισμα ενάντια στην υπονόμευση του ακαδημαϊκού ασύλου και υπέρ της δυνατότητας εξέλιξης των καθηγητών ξένων γλωσσών.

Η «Πανεπιστημονική», από τη διακήρυξή της μπροστά στις εκλογές των συλλόγων και τώρα, μέσα στο Συνέδριο, απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που επιμένουν και θέλουν να είναι δάσκαλοι και ερευνητές κι όχι υπηρέτες επιχειρηματικών συμφερόντων, αποκαλύπτοντάς τους τη στάση των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ομοσπονδία (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) που είναι διατεθειμένες για λίγα ψίχουλα επιπλέον χρηματοδότησης να ξεπουλήσουν τα πάντα σε επιχειρήσεις και ΕΕ. Τα όσα ξεπουλούν όμως, επικαλούμενοι υπαρκτά προβλήματα έχουν πολλαπλάσιες δραματικές συνέπειες για τις σπουδές, τους φοιτητές και τους αποφοίτους. Οπως χαρακτηριστικά μας είπε ο Τάκης Σινιόρος, καθηγητής στο ΤΕΙ Πειραιά και στέλεχος της «Πανεπιστημονικής»: «Δεν πρέπει να είναι διατεθειμένος κανένας να συνηγορήσει στον "κιμά" των αποφοίτων, στην κρεατομηχανή που λιώνει όλα αυτά τα παιδιά, μετατρέποντας τούς αποφοίτους με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε φθηνά εργαλεία για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Καλέσαμε τους αποφοίτους να μην ανταλλάξουν την υποταγή τους σε αυτά με μια "καρέκλα", με ένα "χρηματοδοτικό πρόγραμμα" κλπ.».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ