Σάββατο 13 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στα «αζήτητα» η σοδειά τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η... «οικονομική κρίση» εμποδίζει τις μεταποιητικές βιομηχανίες να απορροφήσουν τη φετινή σοδειά συμπύρηνου ροδάκινου, εκβιάζοντας τους παραγωγούς για ακόμη χαμηλότερες τιμές στο προϊόν τους, με τις «πλάτες» φυσικά των αντιαγροτικών κανονισμών της ΕΕ και της ασυδοσίας που τους εξασφαλίζει η «ελεύθερη» αγορά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί μεταξύ 400.000 και 500.000 τόνων, τη στιγμή που οι βιομήχανοι ανακοινώνουν ότι μπορούν να απορροφήσουν 170.000 έως 200.000 τόνους από αυτή, εξαιτίας των αποθεμάτων που έχουν από την περσινή παραγωγή. Την οποία βέβαια σε πολλές περιπτώσεις ακόμη δεν έχουν πληρώσει στους παραγωγούς. Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα μελετά διάφορα σενάρια «επίλυσης» του προβλήματος και όπως λένε οι μέχρι σήμερα πληροφορίες σχεδιάζει την καταβολή «ζεστού χρήματος» στους μεταποιητές, για να κάνουν... τη χάρη στους παραγωγούς, να απορροφήσουν ένα μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους, απ' αυτό που έχουν μέχρι σήμερα ανακοινώσει. Στο τέλος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα καλέσει τους παραγωγούς να πουν και «ευχαριστώ» αν οι τιμές που θα πουλήσουν τελικά παραμείνουν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 20-25 λεπτά το κιλό, η οποία φυσικά ούτε για αστείο δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Είναι φανερό, ότι όσο θα αφήνουν τον εκάστοτε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ή τους πρασινογάλαζους αγροτοσυνδικαλιστές να διαπραγματεύονται στα πλαίσια του «κοινωνικού εταιρισμού» για τα συμφέροντά τους, ουσιαστική λύση δεν πρόκειται να δουν και κάθε χρόνο το εισόδημά τους θα συμπιέζεται προς τα κάτω, με τους ίδιους να έρχονται ολοένα και πιο κοντά στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους και το ξεκλήρισμα.

«Ζωή εκτός ευρωζώνης»!

«Συνεπώς ένα συμπέρασμα είναι ότι η ευρωπαϊκή αναπτυξιακή εμπειρία δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη συμμετοχή ή όχι στην ευρωζώνη. Ορισμένες χώρες ωφελήθηκαν, άλλες πάλι όχι. Ορισμένες μπορεί να είχαν ωφεληθεί εάν έμεναν εκτός» (σ.σ. από την ευρωζώνη). Ποιος τα λέει αυτά; Ο ...Γ. Αλογοσκούφης σε χτεσινοβραδινή ομιλία του στη Λευκωσία. Μάλιστα, ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας ανέφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα: «Η ανάπτυξη στη Μεγάλη Βρετανία και τη Σουηδία δείχνει να έχει ωφεληθεί από τη μη συμμετοχή στην ευρωζώνη. Ωστόσο, η ανάπτυξη στη Δανία, που επίσης επέλεξε να μη συμμετάσχει, υποχώρησε. Η Ελλάδα ωφελήθηκε σημαντικά από τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ, ενώ η Πορτογαλία υπέστη σημαντικό αναπτυξιακό κόστος», υποστήριξε. Ομως το συμπέρασμα του πρώην υπουργού απέχει παρασάγγας από την καταστροφολογία των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που προσπαθούν να πείσουν ότι «δεν υπάρχει ζωή έξω από την ευρωζώνη» και πως οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν πιο καταστροφικές αν η χώρα ήταν έξω από τη ζώνη του ευρώ. Οσο και αν δεν το παραδέχονται, η ζωή δικαιώνει διαρκώς τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ.

Οι περιβαλλοντικές «ανησυχίες» της ΔΕΗ

Δίπλα σε καρκινογόνο αμίαντο είναι αναγκασμένοι να εργάζονται οι εναπομείναντες υπάλληλοι στο πρώην εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο, ενώ σε κίνδυνο εκτίθεται η υγεία και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με καταγγελίες, η διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ αποθηκεύει χωρίς άδεια και μέτρα προφύλαξης επικίνδυνα υλικά στο πρώην εργοστάσιό της στο Νέο Φάληρο. Στο χώρο εντοπίστηκαν φύλλα αμιάντου σε μεγάλη ποσότητα, στοιβαγμένα, το ένα πάνω στο άλλο και χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης. Το ινώδες πυριτικό ορυκτό είχε διασκορπιστεί στον περιβάλλοντα χώρο, αφού το πλαστικό που το προστάτευε είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες καταγγελίες, στο σημείο βρέθηκε και ομάδα υπαλλήλων εξειδικευμένης ιδιωτικής εταιρείας, οι οποίοι προσπάθησαν να περιορίσουν τη μόλυνση καλύπτοντας τα φύλλα αμιάντου με νάιλον υλικό. Να σημειώσουμε ακόμα πως στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου συχνά συγκεντρώνονται και εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι της επιχείρησης, καθώς συχνά πραγματοποιούνται σεμινάρια.

Τονίζουμε όλα τα παραπάνω για έναν και μόνο λόγο: Η ΔΕΗ δε χάνει ευκαιρία να διαφημίζεται για τις χορηγίες της σε ζητήματα που σχετίζονται με την «προστασία» του περιβάλλοντος, προσπαθώντας να κατοχυρώσει τον εαυτό της σαν μια επιχείρηση που σέβεται δήθεν το περιβάλλον. Η ερώτηση είναι η εξής: Η προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων στην περιοχή του Φαλήρου, είναι θέμα περιβάλλοντος ναι ή όχι; Εχει να κάνει με τους όρους που ζει και κερδίζει το μεροκάματο ο εργαζόμενος της ΔΕΗ και της περιοχής; Εμείς λέμε ναι. Η ΔΕΗ και όσοι αρνούνται να θίξουν την κερδοφορία της σαν καπιταλιστική επιχείρηση, λένε όχι. Γι' αυτό και δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για στοιχειώδη μέτρα προστασίας των εργαζομένων της και των κατοίκων της περιοχής. Βλέπετε, ο καθένας επιλέγει το «περιβάλλον» στο οποίο θα επενδύσει, τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά...

Επικίνδυνη επιδίωξη

Μια νέα επιδίωξη αναδεικνύεται στην απόπειρα της πολλαπλής αξιοποίησης του πολυσύνθετου προβλήματος της μετανάστευσης. Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., μαζί με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα από το χώρο του Τύπου, στοχεύουν στη σταδιακή διαμόρφωση συνείδησης πως για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα ευθύνονται οι μετανάστες. Πως, για τη χειροτέρευση της ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητας, ιδιαίτερα των υποβαθμισμένων περιοχών των πόλεων, υπαίτιοι είναι οι μετανάστες. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, πως αν λυθεί, με οποιοδήποτε κόστος, το λεγόμενο «μεταναστευτικό», θα αρχίσουν να λύνονται και τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη επιδίωξη, που πρέπει να απορριφθεί από όλους τους εργαζόμενους, Ελληνες και ξένους. Η αποδοχή μιας τέτοιας πολιτικής, όπως εκπορεύεται τις τελευταίες μέρες - από την επομένη των ευρωεκλογών μέχρι και σήμερα - είναι η μια άκρη από το κουβάρι της συγκεκριμένης προπαγάνδας και δεν αφορά μόνο τους μετανάστες. Οσο περισσότερο θα ξετυλίγεται, τόσο πιο πολύ θα αποκαλύπτεται πως εκείνο που ζητείται από τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, είναι μια ακόμη «λευκή επιταγή». «Λευκή επιταγή», που ξεπερνά τα όρια μιας «πολιτικής πράξης» για τη «λύση» ενός «προβλήματος». Πέρα και πίσω απ' αυτήν την προπαγάνδα, ζητείται η «συναίνεση» στην ίδια την αντιλαϊκή πολιτική. Ζητείται, επιπλέον, η άνευ όρων συμφωνία στην ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ζητείται «λευκή επιταγή» στις επιδιώξεις, στους σχεδιασμούς και τις πολιτικές της νέας τάξης πραγμάτων, σε όλα τα επίπεδα. Από τους μετανάστες, μέχρι και την πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Οι μετανάστες δεν ήρθαν στη χώρα μας για ...τουρισμό. Τους έφεραν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στις πατρίδες τους. Τους έφερε η οικονομική εξαθλίωση στις χώρες τους. Αλήθεια, πόσοι Αφγανοί μετανάστες υπήρχαν στην Ελλάδα, πριν από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν; Πόσοι Ιρακινοί; Εκεί που ο ιμπεριαλισμός απλώνει το δολοφονικό του χέρι, δε σκοτώνει, μόνο. Ξεριζώνει. Εκεί που ο καπιταλισμός κυριαρχεί οικονομικά και πολιτικά, δεν εκμεταλλεύεται, μόνο. Εξαθλιώνει. Η πολιτική που ξεριζώνει, είναι αυτή που εξαθλιώνει. Οι Ελληνες εργαζόμενοι, των υποβαθμισμένων περιοχών, ζουν στην εξαθλίωση όχι γιατί υπάρχουν μετανάστες, αλλά γιατί βαθαίνει η εκμετάλλευσή τους από τα μονοπώλια, από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν. Και οι μετανάστες δε ζουν. Επιβιώνουν. Γιατί η εκμετάλλευσή τους είναι ακόμα πιο βαθιά, ακόμα πιο βάρβαρη. Οι Ελληνες και οι ξένοι εργάτες, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, έχουν έναν, κοινό, εχθρό: Τους εκμεταλλευτές τους.

Υπάρχει απάντηση στις επιδιώξεις που κρύβονται πίσω από το άγριο κυνήγι των μεταναστών; Υπάρχει. Είναι η κοινή δράση, Ελλήνων εργαζομένων και μεταναστών, με προμετωπίδα την ικανοποίηση των σύγχρονων αιτημάτων της εργατικής τάξης. Ναι, μπορεί και πρέπει να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε βάρος των μεταναστών. Μπορεί και πρέπει να νομιμοποιηθούν όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Μπορεί και πρέπει να δοθεί άσυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες. Μπορεί και πρέπει να δοθούν κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες. Το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ. επιμένουν να εκκολάπτουν αντιλήψεις περί «εχθρού μετανάστη», δείχνει πολλά. Οι εργαζόμενοι να μην αφήσουν να περάσει η λογική του «εχθρού μετανάστη». Από κοινού, μαζί, ενωμένοι, να αντιμετωπίσουν τη νέα αυτή επίθεση...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Το δούλεμα πάει σύννεφο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ, ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ «σοκ», όπως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ήθελε αυτή η κυβέρνηση για να συνέλθει.

Εκτοτε ...άρχισε τα θαύματα, τις μαγείες και επιδεικνύει πρωτοφανή αποτελεσματικότητα.

Οχι μόνον έδιωξε τη γρίπη από την Ελλάδα (που «είναι ασφαλής», όπως λέει ο υπουργός Υγείας)...

Οχι μόνο θα μας απαλλάξει από αυτά τα μιάσματα, τους «λαθρομετανάστες», που μολύνουν την καθημερινότητά μας...

Οχι μόνο θα κάνει ...«εσωτερική κάθαρση», αρχής γενομένης από την αποχώρηση Ρουσόπουλου από την πολιτική...

Αλλά θα μπορούμε να αγοράσουμε πάμφθηνα κλιματιστικά και ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες θα κάνουν και καλό στο περιβάλλον (σύμφωνα με τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης)!

«Με ένα σμπάρο», δηλαδή, όχι δύο, αλλά ...πολλά τρυγόνια! Και «διαφάνεια», και «χτύπημα της ακρίβειας», και «ασφάλεια του πολίτη», και «οικολογία».

Ας πάνε τώρα να «χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο» όσοι δεν πήγαν να ψηφίσουν ΝΔ, ή, ακόμη χειρότερα, έριξαν ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. ή «Οικολόγους»!

Εν ολίγοις, οι επικοινωνιολόγοι πιάσανε δουλειά, κι αυτό σημαίνει πως το ...δούλεμα θα πάει σύννεφο. «Κυβέρνηση είμαστε», σκέφτονται, «ας κάνουμε παιχνίδι»!

Τώρα, για κάτι άλλα ...θεματάκια, όπως τα αντεργατικά μέτρα των Βρυξελλών, είναι ...εκτός επικοινωνιακού παιχνιδιού.

Με αυτά, όχι απλά δεν σκοπεύουν να ασχοληθούν, αλλά, αντίθετα, θα προσπαθήσουν να τα περάσουν όσο πιο ...σιωπηλά, διακριτικά και γρήγορα γίνεται. Θα βοηθήσει, άλλωστε, και το ΠΑΣΟΚ, πάντα το κάνει σε κάτι τέτοια.

Αλλωστε, αυτά όσο λιγότερο συζητούνται, τόσο το καλύτερο. Οπως και να έχει, σε επικείμενες εκλογές έχουν το μυαλό τους - όποτε κι αν γίνουν - άρα είναι προτιμότερο να κρατούν τον κόσμο κοιμισμένο.

Τα γνωστά και συνήθη, δηλαδή...


«Πάγια» αντιμεταναστευτική πολιτική

Γρηγοριάδης Κώστας

«Σε γραμμή ΛΑ.Ο.Σ. η κυβέρνηση» («Νέα»)- «Η ΝΔ υιοθετεί την ατζέντα του ΛΑΟΣ» («Βήμα»). Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει η εικόνα που θέλουν ορισμένα συγκροτήματα ΜΜΕ να δημιουργήσουν, ότι δηλαδή η κυβέρνηση σύρεται πίσω από το ΛΑ.Ο.Σ. για τα θέματα της ασφάλειας και της μεταναστευτικής πολιτικής ή ότι τάχα «ο Καρατζαφέρης είναι αυτός που βάζει την ατζέντα της πολιτικής ζωής». Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση πάντα την ίδια απάνθρωπη και ρατσιστική πολιτική εφάρμοζε σε βάρος των μεταναστών, κινούμενη με συνέπεια στο πλαίσιο της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που εκμεταλλεύεται άγρια και κυνηγάει τα θύματα του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ. Οι μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών, η μη χορήγηση πολιτικού ασύλου, οι «ουρές της ντροπής» στο Ρέντη, οι επιχειρήσεις - σκούπα δεν ξεκίνησαν την επομένη των ευρωεκλογών. Αυτή είναι η μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απλά, μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση βρήκε ένα βολικό άλλοθι για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση κατά των μεταναστών, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί το πρόβλημα για αποπροσανατολισμό και λήψη νέων αυταρχικών μέτρων. Ο λαός πρέπει να ξέρει την αλήθεια ώστε να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του τη νέα αντιδραστική επίθεση.

Καλές και κακές ιδιωτικοποιήσεις!!!

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων φέρει σφραγίδα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ απλά ...πασχίζουν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν πρόλαβε να φέρει σε πέρας το ΠΑΣΟΚ.

Με αυτή την έννοια - αλλά μόνο με αυτή - οι αρμόδιοι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και Νίκος Σηφουνάκης έχουν απόλυτο δίκιο να εγκαλούν την «κυβέρνηση Καραμανλή ότι δε νομιμοποιείται να συνεχίσει την αδιαφανή εκποίηση δημόσιας περιουσίας και κερδοφόρων επιχειρήσεων...» και, κατ' επέκταση, δε νομιμοποιείται επίσης, να πουλήσει στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ) επιπλέον ποσοστό 5% του ΟΤΕ. Λένε και κάτι άλλο οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ: «Οτι η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα των εκλογών. Δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πολίτες ψήφισαν αλλαγή πορείας - αλλαγή πολιτικής». Και για το λόγο αυτό, την καλούν να μην εκχωρήσει και άλλο ποσοστό του ΟΤΕ στους Γερμανούς της ΝΤ. Φυσικά για να αποφύγουν την ευθεία πρόκληση ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ ...νομιμοποιείται να κάνει ...αυθεντικές ιδιωτικοποιήσεις, αρκέστηκαν να επαναλάβουν την «ξεκάθαρη θέση ότι στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις ...οφείλουν να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου» και γι' αυτό ...δεσμεύτηκαν ότι «όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική, οικονομική και πολιτική δυνατότητα, ώστε το Δημόσιο να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ». Μα καλά, πόσο θράσος θα πρέπει να διαθέτουν στο ΠΑΣΟΚ και πού νομίζουν ότι απευθύνονται όταν ισχυρίζονται πως η δική τους ιδιωτικοποίηση είναι καλή επειδή δήθεν εξασφαλίζει τον έλεγχο του Δημοσίου;

«Θαύματα» από απόσταση

Μερικές φορές το 1+1 κάνει δύο. Το πρώτο «1» έχει να κάνει με την έναρξη λειτουργίας «μιας σύγχρονης διαδικτυακής πύλης πελατών», στην οποία προχώρησε πρόσφατα η ΔΕΗ και ανακοίνωσε για άλλη μια φορά χτες, με την οποία «μέσα από ένα φιλικό για το χρήστη περιβάλλον καλύπτεται πλέον κάθε αίτημα ή απορία που έχει ο πελάτης». Τι ωραία θα πει κανείς και κάπου εκεί θα σταματήσει να ασχολείται, καθώς δεν έγινε και τίποτα ...κοσμοϊστορικό.

Ομως. Το δεύτερο «1» έχει να κάνει με την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να κλείσει μια σειρά από γραφεία εξυπηρέτησης του κοινού σε διάφορες περιοχές της χώρας, συγκεντρώνοντας τις υπηρεσίες στα κέντρα των νομών ή μεγάλων πόλεων. Εχει καταγγελθεί στην Εύβοια, στην Κεφαλονιά και αλλού από τον κόσμο, τους «πελάτες», οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε επιλογές εξόφλησης των λογαριασμών ή επίλυσης άλλων προβλημάτων με τη ΔΕΗ, οι οποίες εμπεριέχουν κόστος σε χρήμα, χρόνο και ταλαιπωρία.

Το αποτέλεσμα της πράξης, το «2», είναι ότι η ΔΕΗ συρρικνώνει τις υπηρεσίες της σε ορισμένες περιοχές για να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα και εμφανίζει «διαδικτυακές πύλες» που υποτίθεται ότι θα κάνουν «θαύματα» από απόσταση. Ε, δε θα κάνουν.

Τα κλιματιστικά...

Αφού μας άλλαξε τα ...φώτα η κυβέρνηση, τώρα θα μας αλλάξει και τα κλιματιστικά. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών για την αντικατάστασή τους με λιγότερο ηλεκτροβόρα. Εντάξει. Καλή η εξοικονόμηση ενέργειας, καλή και η επιδότηση απόκτησης καινούριων. Καλή η σύλληψη της ιδέας να τζιράρουν οι μεγαλέμποροι και οι κατασκευαστές κλιματιστικών. Ελα, όμως, που αυτό που παραβλέπει συνειδητά η κυβέρνηση είναι ότι οι τσέπες των εργαζομένων είναι άδειες εξαιτίας της καθημερινής ακρίβειας και της συρρίκνωσης των μισθών που επιβάλλει η ίδια η πολιτική της. Ετσι, το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι θα εξακολουθήσουν να βλέπουν τα κλιματιστικά μόνο στις ...βιτρίνες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινή μοίρα κοινή δράση

Κανένας δεν αποφασίζει στα καλά καθούμενα να εγκαταλείψει τον τόπο του, το σπίτι του, την οικογένειά του. Τα εκατομμύρια των μεταναστών σε όλο τον κόσμο εκδιώχθηκαν απ' τους τόπους τους, όταν σ' αυτούς οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δημιούργησαν συνθήκες απειλητικές για την ίδια την επιβίωσή τους. Επεμβάσεις, στις οποίες πρωτοστάτησε, μαζί με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, η ΕΕ και, βεβαίως, στήριξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι πρωταίτιοι για την ύπαρξη του προβλήματος έρχονται τώρα να το διαχειριστούν, κατά τρόπο απειλητικό για όλους τους εργαζόμενους, μετανάστες και μη. Παίρνοντας μέτρα καταστολής, έχοντας πρώτα διαμορφώσει το κλίμα, έτσι ώστε αυτά να γίνουν αποδεκτά χωρίς αντιδράσεις, έχοντας διαμορφώσει συνθήκες «διαίρει και βασίλευε», πρόκλησης και όξυνσης αντιθέσεων ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους εργάτες. Πρόκειται για ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο και βαθιά αντιδραστικό, που πρέπει να βρει απέναντί του τον ελληνικό λαό.

Προχτές συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή για το θέμα της μετανάστευσης. Ανάμεσα σε άλλα, αποφάσισε μέτρα για το βίαιο διωγμό μεταναστών και προσφύγων, την επιμήκυνση από 3 σε 12 μήνες της φυλάκισής τους, την ενίσχυση και μετεξέλιξη του Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, ώστε η φύλαξη των συνόρων, από υπόθεση των κρατών - μελών, να γίνει υπόθεση και ευρωενωσιακή, εξέλιξη επικίνδυνη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Σημειώνεται ότι η ένταση της καταστολής στο πλαίσιο της φύλαξης των συνόρων, αποδεδειγμένα, τιμωρεί τα θύματα πολλές φορές και με θάνατο, αφήνοντας, μεταξύ άλλων, τα δουλεμπορικά κυκλώματα στο απυρόβλητο.

Πρόκειται για μέτρα έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής, που έρχονται για να μείνουν. Οπως στο όνομα της ασφαλούς τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων ήρθαν, αλλά δεν έφυγαν ποτέ αντίστοιχα μέτρα παραβίασης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ελληνικού λαού. Μέτρα, που με την ίδια ευκολία, που σήμερα χτυπούν τους μετανάστες, αύριο θα χτυπήσουν το λαό που θα αντιδρά σε αντεργατικά - αντιλαϊκά σχέδια.

Οριστική λύση του προβλήματος της μετανάστευσης δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο ενός συστήματος που την προκαλεί, αν αυτό δεν πάψει να υπάρχει. Ωστόσο, μπορούν να ληφθούν μέτρα, που θα αμβλύνουν τις οξυμένες του γωνίες. Τέτοια είναι τα μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ: Ανοιγμα των συνόρων για να φύγουν όσοι μετανάστες το επιθυμούν και που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και νομιμοποίηση των υπολοίπων. Ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας, όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους.

Ο ελληνικός λαός, που ξέρει τι θα πει ξεριζωμός, δεν πρέπει να συναινέσει σε απάνθρωπους σχεδιασμούς. Δεν είναι εχθροί του οι μετανάστες. Εχθρός όλων είναι ο ιμπεριαλισμός, το σύστημα που εκμεταλλεύεται όλους τους ανθρώπους του μόχθου, στις χώρες τους ή έξω απ' αυτές. Η κοινή τους δράση μπορεί να σταματήσει τον αυταρχισμό, τα κυκλώματα εκμετάλλευσης, το ρατσισμό και το δηλητήριο του μίσους. Η αντιιμπεριαλιστική τους πάλη μπορεί να τους απαλλάξει απ' όσους εμποδίζουν τους λαούς να ζουν αδελφωμένοι, με σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ