Τρίτη 2 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ
Ανακατεύουν την μπόχα των σκανδάλων τους

Συνθήκες ακραίας δικομματικής πόλωσης δημιουργούν την τελευταία βδομάδα πριν τις ευρωεκλογές με αφορμή τις υποθέσεις «Ζήμενς» και «Mayo»

Στο βούρκο της δικομματικής αθλιότητας βουλιάζουν λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, ανακατεύοντας την μπόχα των σκανδάλων τους, μόνο και μόνο για να αποφύγουν τη λαϊκή τιμωρία για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν.

Με προφανή στόχο τον «εξοστρακισμό» της προεκλογικής αντιπαράθεσης από τα προβλήματα της καθημερινότητας και την ανατροπή της πολιτικής που τα δημιουργεί, οι δύο μονομάχοι δημιουργούν συνθήκες ακραίας δικομματικής πόλωσης, επιχειρώντας ταυτόχρονα να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στον αφρό της σκανδαλολογίας βρίσκονται η υπόθεση της «Ζήμενς» με αφορμή τη «φυγάδευση» και δεύτερου στελέχους της στο εξωτερικό, αλλά και η υπόθεση της «Mayo», με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο διοχετεύθηκαν 20 εκατ. μάρκα από τη «Ζήμενς» στη ΝΔ την περίοδο 1990-94 μέσω της εταιρείας «Mayo».

Ευρισκόμενη σε προφανή αδυναμία να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα για τη διαφυγή του κατηγορούμενου για το σκάνδαλο «Ζήμενς» Χρ. Καραβέλλα στο εξωτερικό, η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, οξύνοντας τη φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και ζητώντας από τον πρόεδρό του να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με την ομολογία Τσουκάτου για το ένα εκατομμύριο μάρκα που είχαν εισρεύσει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. «Ακόμα περιμένουμε τον έλεγχο στα ταμεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε προαναγγείλει πριν από ένα περίπου χρόνο ο επιλήσμων σήμερα κ. Παπανδρέου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος, επισημαίνοντας ότι η δικαστική έρευνα για τη «Ζήμενς» αφορά την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα έβαλε στο στόχαστρο τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «υπενθυμίζοντας» ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου, την εποχή που υπογράφονταν οι σκανδαλώδεις συμβάσεις μεταξύ ΟΤΕ και «Ζήμενς», ήταν για δύο χρόνια μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ. Φυσικά, ο εκπρόσωπος δεν μπόρεσε να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αποκάλυψε και κατήγγειλε τις σκανδαλώδεις συμβάσεις...

Αναφορικά με τη διαφυγή του δεύτερου κατηγορούμενου Χρ. Καραβέλλα, ο εκπρόσωπος επέρριψε τις ευθύνες σε «ενδεχόμενη ολιγωρία δημοσίων υπαλλήλων»(!) αθωώνοντας, όπως πάντα, τους εμπλεκόμενους υπουργούς και την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης επιδίδονται σε ένα «πινγκ πονγκ» ευθυνών. Επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στην απόδραση του Χρ. Καραβέλλα, παρά το γεγονός ότι είχαν ειδοποιηθεί έξι εικοσιτετράωρα νωρίτερα από την ελληνική πρεσβεία στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης. Η μεν ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη επέρριψε την ευθύνη στα ...μειωμένα αντανακλαστικά των υπηρεσιών του υπουργείου της και διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ)..., ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας «έδειξε» το ΥΠΕΞ ως υπαίτιο για την καθυστέρηση, δηλώνοντας ότι το σήμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουρουγουάη έφτασε με κλητήρα του ΥΠΕΞ στο υπουργείο Δικαιοσύνης την Τετάρτη 27 Μάη και άρα δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση από την πλευρά του.

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανύπαρκτο το θέμα και το έγγραφο που δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα» σχετικά με την διοχέτευση 20 εκατ. μάρκων στα ταμεία της ΝΔ από τη «Ζήμενς» μέσω της εταιρείας «Mayo» κατά την περίοδο 1990-1994. Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «άθλια προεκλογική προβοκάτσια που κατέρρευσε αδόξως εν τη γενέσει της». Επανέλαβε ότι μέσω της «Mayo» «δεν εδόθη ούτε ένα μάρκο στη ΝΔ από τη "Ζήμενς"», επικαλούμενος ως απόδειξη τις κακές σχέσεις της ΝΔ με τη «Ζήμενς» εκείνη την περίοδο επειδή η κυβέρνησή του αρνήθηκε να υπογράψει σύμβαση με τον ΟΤΕ στην οποία ενδιαφερόμενη κατά 50% ήταν η «Ζήμενς».

Σημαιοφόρος της κάθαρσης ...το ΠΑΣΟΚ

Σαν ...«σημαιοφόρος» της κάθαρσης επιχείρησε να εμφανιστεί χτες ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο «Μέγκα», υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «θα επανέλθει στα σκάνδαλα, όχι για να εκδικηθούμε, αλλά για να ξεκαθαρίσουν όλες αυτές οι υποθέσεις και να μπορεί να λειτουργήσει επιτέλους αυτός ο τόπος». Ο ίδιος, αναφερόμενος στην υπόθεση της «Ζήμενς» και ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, δήλωσε: «Οταν έρχονται νέα στοιχεία όπως τώρα με την "Mayo", σφυρίζουν κλέφτικα».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, ζήτησε με έμμεσο τρόπο την παραίτηση των υπουργών, που «ολιγώρησαν, με αποτέλεσμα να φύγουν στο εξωτερικό οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της "Ζήμενς"».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευαγ. Αντώναρο, δήλωσε: «Ο πανικός και η απόγνωση οδήγησαν τον κ. Αντώναρο σε χυδαιότητες κι αν είχε αξιοπρέπεια θα έπρεπε να ντρέπεται. (...) Οποιος κάνει τον κόπο να ελέγξει το βιογραφικό μου, θα δει ότι ήμουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, από το 2002 έως το 2004. Δεν χρειαζόταν η σημερινή αναφορά του κ. Αντώναρου για να γίνει αυτό γνωστό. Οι δε ομόφωνες αποφάσεις εκείνου του Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποία συμμετείχα, δεν έχουν αμφισβητηθεί από τη Δικαιοσύνη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκάλυψη με στόχο να βγει λάδι το σύστημα(2011-07-22 00:00:00.0)
Σύμφυτη με το σύστημα η διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματά του(2010-01-28 00:00:00.0)
Τροφοδοτεί εκλογολογία και σκανδαλολογία(2009-07-04 00:00:00.0)
«Σωσίβιο» στη σκανδαλολογία(2009-06-05 00:00:00.0)
Βουτηγμένοι μέχρι την κορυφή στη λασπομαχία(2009-06-04 00:00:00.0)
«Καρφώνει» το ΠΑΣΟΚ ο Τσουκάτος για τα κονδύλια(2009-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ