Τρίτη 2 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
GILICZE ATTILA
Εχουμε κοινό εχθρό το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό

Ο χαιρετισμός του μέλους του Προεδρείου του Ουγγρικού Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος στη χτεσινή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Ο Gilicle Attila

Motion Team

Ο Gilicle Attila
Ο Gilicze Attila, μέλος του Προεδρείου του Ουγγρικού Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος, χαιρετίζοντας τους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ανέφερε:

«Θα ήθελα να σας εκφράσω την ειλικρινή αλληλεγγύη και τις καλύτερες ευχές μας σε όλα τα μέλη του ΚΚΕ, στους συντρόφους μας, στους φίλους μας.

Το Ουγγρικό Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα θρέφει απέραντο σεβασμό για τον αγώνα που δώσατε και δίνετε για την ελευθερία και την ειρήνη. Το ΚΚΕ ήταν αυτό που ποτέ δεν απαρνήθηκε τις επαναστατικές του παραδόσεις και πεποιθήσεις. Σταθήκατε ο εμψυχωτής του φιλειρηνικού κινήματος κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟικής κτηνωδίας εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Εσείς παλέψατε και παλεύετε κατά των αδικιών της ΕΕ. Εσείς αναβιώνετε τη διεθνή συνεργασία των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Είσαστε σήμερα ένα από τα ισχυρότερα ΚΚ στη Γη. Είσαστε η ελπίδα των κομμουνιστών παγκοσμίως».

Παρουσιάζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στην Ουγγαρία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και μιλώντας για το μέλλον των εργαζομένων στην Ευρώπη και παγκόσμια σημείωσε:

«Είμαι εργάτης, ταχυδρόμος. Εμείς οι εργάτες νιώθουμε καλύτερα από όλους τι σημαίνει η καπιταλιστική κρίση. Σε εμάς, στην Ουγγαρία, ξεπουλήσανε τα πάντα στο ξένο κεφάλαιο. Οι τράπεζες, το εμπόριο, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας είναι στα χέρια των πολυεθνικών. Η Ουγγαρία σε είκοσι χρόνια έγινε μια χώρα φτωχών. Από τα 10 εκατομμύρια τα 9 είναι φτωχοί ή ζούνε στην αθλιότητα. Στη χώρα κυριαρχεί η αναρχία, υπάρχει τεράστια διαφθορά.

Η Ουγγαρία εδώ και 5 χρόνια είναι μέλος της ΕΕ. Πιστεύαμε, ας το ομολογήσουμε, ακόμα και εμείς οι εργάτες, ότι όλα θα αλλάξουν αν μπούμε. Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Σήμερα στην Ουγγαρία οι τιμές είναι όπως εδώ στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα. Οι μισθοί όμως είναι πολύ χαμηλότεροι. Ο κατώτερος μισθός είναι γύρω στα 230 ευρώ αλλά και ο μέσος μισθός δεν ξεπερνάει τα 500 ευρώ. Προσπάθησε να ζήσεις μ' αυτά...

Οι καπιταλιστές την κρίση θέλουν να την ξεπεράσουν εις βάρος μας, θέλουν να την πληρώσουμε εμείς οι εργάτες. Το ΦΠΑ ανεβαίνει στο 25%, που σημαίνει ότι όλα θα αυξηθούν. Εγώ όταν ήμουνα παιδί έτρωγα κάθε μέρα κρέας. Σήμερα πρέπει να το σκεφτώ πότε να πάρω για τα παιδιά μου κρέας, γιατί δε φτάνουν τα χρήματα γι' αυτό.

Το περασμένο έτος 150.000 άνθρωποι χάσανε τη δουλειά τους στην Ουγγαρία. Οι ξένες εταιρείες προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους απολύοντας στις ουγγρικές θυγατρικές τους εργαζομένους τους.

Μειώνονται οι δαπάνες για την Υγεία. Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Εμείς οι Ούγγροι το ηλεκτρικό ρεύμα το αγοράζουμε πλέον από τους ξένους, εννοείται πανάκριβα. Τώρα θέλουν να πουλήσουν και την παροχή ύδρευσης.

Αρκετά πια υπομείναμε. Φτάνει πια να αποφασίζουν οι δισεκατομμυριούχοι για την τύχη μας. Φτάνει πια να μην έχουμε δουλειά, να μη μας φτάνει ο μισθός. Φτάνει πια να επιτρέπονται όλα για τους πλούσιους, και τίποτα για τους φτωχούς. Φτάνει πια να θεωρούν οι πλούσιες χώρες της ΕΕ την Ουγγαρία αποικία τους.

Δε θέλουμε να είμαστε αποικία. Θέλουμε να ζούμε σε μια Ευρώπη όπου περνάει καλά ο φτωχός, ο εργαζόμενος. Σε μια Ευρώπη που τα χρήματα δεν τα ξοδεύει για όπλα, για τον Ευρωστρατό, αλλά για την Υγεία και την Παιδεία.

Στα 20 χρόνια διδαχτήκαμε ότι στον καπιταλισμό, μας ανήκει μόνο αυτό που το κερδίσαμε με την πάλη μας. Κανένας άλλος δε θα λύσει τα προβλήματά μας εκτός από εμάς. Οι δισεκατομμυριούχοι, οι πλούσιοι δεν έρχονται για να μας βγάλουν από τη λάσπη. Οι κυβερνήσεις δεν ασχολούνται με εμάς αλλά με το πώς να εξυπηρετήσουν τους ξένους κεφαλαιοκράτες.

Μόνο μια λύση υπάρχει: Να παλέψουμε. Ο κεφαλαιοκράτης ποτέ δε θα μας δώσει τα χρήματά του. Οσο περισσότερα πάρουμε εμείς από το εθνικό προϊόν τόσο λιγότερο αυτοί. Δικό μας θα γίνει μόνο αυτό για το οποίο θα παλέψουμε.

Μία επιλογή έχουμε εναντίον του κεφαλαίου, την απεργία. Απεργία για τους εργάτες, για τους μισθούς, την εργασία και τη ζωή μας. Απεργία εναντίον των καπιταλιστών και της κυβέρνησης που τους στηρίζει.

Να μην αφήσουμε να μας διαιρέσουν. Πρόσφατα όταν στη Βουδαπέστη, στο αεροδρόμιο, οι Ούγγροι εργαζόμενοι απεργούσαν, οι κεφαλαιοκράτες φέρανε απεργοσπάστες από την Ελλάδα.

Σύντροφοί μου,

Εχουμε κοινό εχθρό, το κεφάλαιο, τον καπιταλισμό.

Τον καπιταλισμό πρέπει να νικήσουμε. Τους κεφαλαιοκράτες πρέπει να νικήσουμε και να τους πάρουμε αυτά με τα οποία κάνουν τη ζωή μας δυστυχισμένη. Να πάρουμε τα εργοστάσια, τις τράπεζες, την εξουσία. Για τους εργαζόμενους όλης της Γης δεν υπάρχει παρά μία λύση: Η επανάσταση, ο σοσιαλισμός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ