Τρίτη 2 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Περήφανη που έβαλα κι εγώ ένα πετραδάκι»

Την αγωνίστρια - κομμουνίστρια Ολγα Μάστορα - Ψαρογιάννη, που αφιέρωσε όλη της τη ζωή στον αγώνα, αποχαιρέτησαν, προχτές, στο τελευταίο της ταξίδι, σύντροφοι, φίλοι και συναγωνιστές. Συλλυπητήριο της ΚΕ του ΚΚΕ

Την αγωνίστρια του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, την αταλάντευτη κομμουνίστρια Ολγα Μάστορα - Ψαρογιάννη, αποχαιρέτισαν, για τελευταία φορά, χτες, στη Νάουσα, σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι.

Η συντρόφισσα Ολγα Μάστορα - Ψαρογιάννη γεννήθηκε το 1927 στη Φυτειά Βέροιας. Το 1939, σε ηλικία μόλις 12 χρόνων, μπήκε στα εργοστάσια Λαναρά-Κύρτση της Νάουσας, όπου συνδέεται με το εργατικό κίνημα. Μετά την εισβολή των Γερμανών, το καλοκαίρι του 1941, διώχτηκε από το εργοστάσιο και γύρισε στο χωριό της. Το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέων και το 1943 πέρασε στην ΕΠΟΝ. Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1945, όσο δούλευε στο εργοστάσιο «Βέρμιον» της Βέροιας, ήταν μέλος της διοίκησης του εργατικού σωματείου. Στις αρχές του 1947, διώχτηκε από το εργοστάσιο. Την ίδια περίοδο καταδιώκεται και το Σεπτέμβρη του 1947 κατατάσσεται στις γραμμές του ΔΣΕ, όπου αναδείχτηκε υπολοχαγός πεζικού και τιμήθηκε με το παράσημο ΓΡΑΜΜΟΣ.

Το 1949 τραυματίστηκε και πέρασε στις Λαϊκές Δημοκρατίες, όπου τα πρώτα χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες της στα Ελληνόπουλα που φιλοξενούνταν τότε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Την περίοδο 1953-58, με εντολή του Κόμματος, επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας σημαντικές αποστολές στις παράνομες, τότε, οργανώσεις του Κόμματος για την ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος. Φεύγοντας από την Ελλάδα την περίμενε η επόμενη κομματική αποστολή: να ξεκινήσει σπουδές στο πανεπιστήμιο της Μόσχας, στη Σχολή Πολιτικής Οικονομίας, Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων. Με τεράστια θέληση, η κοπέλα που δεν είχε τελειώσει ούτε το Γυμνάσιο στην Ελλάδα, τα καταφέρνει και σε πέντε χρόνια παίρνει το πτυχίο της με άριστα. Το διάστημα (1962-66) υπήρξε διευθύντρια του κολεγίου κοριτσιών - προσφυγόπουλα «Μίρκα», ενώ από το 1967 μέχρι το 1982 εργάστηκε στο Σύλλογο Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα το 1984, έγραφε στο βιογραφικό της βιβλίο «Στο δρόμο του χρέους»: «Πρώτο μέλημα της οικογενείας μου ήταν να συνεχίσουμε τον αγώνα στις νέες συνθήκες. Ο καλύτερος τρόπος προσαρμογής μας ήταν να συνδεθούμε με το κόμμα μας, το ΚΚΕ. Αναπολώντας την πορεία της ζωής μου, νιώθω τη βαθιά ικανοποίηση του ανθρώπου αγωνιστή, του κομμουνιστή που θυσίασε τη ζωή του για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, της σοσιαλιστικής. Αισθάνομαι περήφανη που έβαλα κι εγώ ένα πετραδάκι στους αγώνες που έκανε ο ελληνικός λαός για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και ειρήνη. Δε χαράμισα τα νιάτα μου, συμπορεύτηκα με χιλιάδες ανθρώπους, με εργάτες και εργάτριες στους απεργιακούς αγώνες, με αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, μαζί με τους πολλούς ανθρώπους που ήθελαν μια Ελλάδα χωρίς κατακτητές και ξένους προστάτες. Είμαι μια μονάδα στο σύνολο αυτών που πάλεψαν για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ διαφορετικά τον εαυτό μου».

Στον επικήδειο που εκφώνησε η Ιωάννα Σοφρόνωφ, εκ μέρους της Κομματικής Επιτροπής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, τόνισε:

«Σε αυτή την αγωνίστρια του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, την αταλάντευτη κομμουνίστρια Ολγα Μάστορα - Ψαρογιάννη, "κλίνουμε, σήμερα, ευλαβικά το γόνυ" και την βεβαιώνουμε πως οι αγώνες και οι θυσίες της δεν πήγαν χαμένοι. Νέοι άξιοι συνεχιστές της υπόθεσης του Κόμματος συνεχίζουν τον αγώνα της για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, για λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία, για το σοσιαλισμό στην Ελλάδα».

Την σ. Ολγα Μάστορα - Ψαρογιάννη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία αντιπροσωπείες της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με τον Φ. Γεωργουδάκη, της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας με τον Γ. Χαβατζά και της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ