Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΙΑ
Αρνούνται καταβολή αποζημίωσης σε πυρόπληκτο μετανάστη

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την άρνηση καταβολής αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ σε πυρόπληκτο μετανάστη της Ηλείας λόγω υπηκοότητας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Διαμάντω Μανωλάκου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν:

«Με αυτή μας την Ερώτηση ερχόμαστε να καταγγείλουμε την απόρριψη αίτησης αποζημίωσης ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τις πυρκαγιές του 2007 στην Αρχαία Ολυμπία.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Εκτιμήσεως και Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στην Πάτρα αποφάσισε στις 10/09/2008 πως η αιτούσα για αποζημίωση, Halili Margarita, δεν τη δικαιούται διότι δεν έχει ελληνική υπηκοότητα. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στην απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμό 304186/08 (ΦΕΚ 1087 Β/11-6-2008) που τροποποιούσε την 258379/08 (ΦΕΚ 646 Β/11-4-2008), η οποία ορίζει στο άρθρο 14) Α) Ι) ότι δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα, είναι Ελληνες υπήκοοι ή υπήκοοι άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η αιτούσα αποζημίωση, κατοικεί στην Ελλάδα, από το 1998 είναι συζευγμένη με Ελληνα υπήκοο με τον οποίο έχουν τρία τέκνα. Το ζεύγος δήλωνε το αγροτεμάχιο στην κοινή φορολογική του δήλωση από το 2006. Ηδη το Μάη του 2007, η Halili Margarita κατέθετε αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και λοιπών καθεστώτων Στήριξης στα Πλαίσια του ΚΑΝ(ΕΚ) 1782/2003, ως γεωργός και με το δικό της Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Εκτιμούμε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αφορά μόνο μία οικογένεια, αλλά με δεδομένο τον αριθμό των οικονομικών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, είναι πολύ ευρύτερο. Αν για ένα τέτοιο ζήτημα, ένας μετανάστης που βρίσκεται στη χώρα μας αντιμετωπίζει μία τέτοια διάκριση σε βάρος του, είναι φανερό πως οι συνθήκες και τα προβλήματα που βιώνουν το σύνολο των μεταναστών είναι πολύ χειρότερες.

Πιστεύουμε ότι το παρόν ζήτημα είναι κυρίως πολιτικής φύσης. Σχετίζεται με την απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να αναγνωρίσουν στην πράξη ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άρση της κατάφωρης αδικίας σε αυτή την περίπτωση;
  • Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να υπάρχουν στην πράξη ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες στη χώρα μας;».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ