Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ
Συνέχεια στις εξετάσεις μαρτύρων

Χωρίς να έχει προκύψει κάποιο σημαντικό νέο στοιχείο που να αφορά το σκάνδαλο με την παραχώρηση (με ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ) δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου, συνεχίζονται, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά το θέμα, οι εξετάσεις μαρτύρων.

Ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και είπε ότι τον Αύγουστο του 2003 αγρότες της περιοχής Βιστονίδας τού έφεραν τοπογραφικά στοιχεία που έδειχναν την περιοχή της Λίμνης που διεκδικούσε η Μονή Βατοπεδίου. Ανέφερε ότι πραγματοποίησε σύσκεψη με φορείς του νομού και στο σχετικό υπόμνημα που στάλθηκε στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς αναφέρονταν «ότι πέρα από τα νησάκια της Λίμνης, τα 500 στρέμματα, δεν αναγνωρίζουμε κανένα άλλο δικαίωμα στο Μοναστήρι».

Αναφερόμενος στη δίκη που έγινε στις 5 Νοέμβρη του 2003 στην Κομοτηνή (για την ιδιοκτησία της Λίμνης), είπε ότι οι φορείς ζήτησαν αναβολή, αίτημα που δεν έγινε δεκτό, αφού η υπόθεση εκδικάστηκε, αλλά η πρόεδρος Ψάλτη δεν έβγαζε απόφαση.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε επισκέψεις των φορέων σε υπουργούς (Δρυς, Φωτιάδης, Δούκας, Νομικό Συμβούλιο Κράτους) και μια επίσκεψη στον Θ. Ρουσόπουλο, προκειμένου ο υπουργός Επικρατείας να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, αφού ήταν πολύ κοντά του. Ο μητροπολίτης είπε ότι ο Θ. Ρουσόπουλος άκουσε τα αιτήματα των φορέων και είπε απλώς «ότι εγώ δεν μπορώ να σας πω τίποτα». Επίσκεψη έκαναν οι φορείς και στον Π. Παυλόπουλο, αλλά ο μητροπολίτης σε σχετικές ερωτήσεις επαναλάμβανε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί «μας δέχτηκαν, μας άκουσαν και είπαν ότι θα δουν το θέμα».

«Με έθιξε που ο Α. Φωτιάδης (υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ) μού είπε σε συνάντησή μας "σεβασμιότατε δεν πρέπει να ανησυχείς πήγαινε στο καλό του Θεού ήσυχος" και την ίδια στιγμή είχε υπογράψει το πρωτόκολλο παραλαβής της λίμνης από τη Μονή», είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης, ενώ σε ερώτηση πώς κρίνει τη στάση του υφυπουργού Οικονομικών της ΝΔ Π. Δούκα, που έλεγε στα μέσα Μάη του 2004 ότι θα εξετάσει το θέμα και μετά από μερικές μέρες υπογράφει για την παράδοση της λίμνης, είπε «έχω κάποιες απορίες μέσα μου».

Με τη σειρά του, ο πρωτοδίκης Μ. Γιοβανόπουλος (ένας από τους δύο δικαστές που το Νοέμβρη του 2003 αποφάσισαν κατά της Μονής) είπε ότι κατέληξε μαζί με την συνάδελφό του Γ. Σακάλογλου ότι δεν μπορούσαν τα χρυσόβουλα να αναγνωριστούν ως νόμιμοι τίτλοι κυριότητας της Βιστονίδας από τη Μονή Βατοπεδίου. Επιβεβαίωσε, δε, το γεγονός ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου που μειοψήφησε (τάχθηκε υπέρ της Μονής) καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της απόφασης και είπε ότι ο ίδιος μετά από εκείνη τη δίκη δεν ασχολήθηκε έκτοτε με το θέμα. Ο πρωτοδίκης ισχυρίστηκε ότι υπουργικές αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν προσπορίζουν κυριότητα στη Μονή Βατοπεδίου, ενώ, αντίθετα, ο επόμενος μάρτυρας, ο συνταξιούχος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είπε ότι οι τρεις γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που αποδέχτηκαν οι υφυπουργοί Δρυς και Φωτιάδης ήταν τίτλοι κυριότητας της Λίμνης Βιστονίδας από τη Μονή Βατοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ