Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Ωθηση στις επιχειρηματικές σχέσεις

Η προώθηση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στον οικονομικό τομέα, αποτελεί βασικό στόχο της πενθήμερης επίσημης επίσκεψης του Κάρ. Παπούλια στην Κίνα.

Δεν είναι δε τυχαίο πως στην προεδρική αποστολή μετέχουν Ελληνες επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται ή επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στη μεγάλη κινεζική αγορά. Μάλιστα, ο Πρόεδρος σημείωσε στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του το γεγονός ότι το 60% του διά θαλάσσης εισαγωγικού εμπορίου της Κίνας διακινείται με ελληνικής πλοιοκτησίας πλοία, ενώ υπάρχουν μεγάλες παραγγελίες από Ελληνες πλοιοκτήτες σε κινεζικά ναυπηγεία. Τονίστηκε, επίσης, η σημασία που έχει για την περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας και Κίνας η, από τον περασμένο Νοέμβρη, αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

Το καλό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αποτυπώθηκε και στις δημόσιες δηλώσεις που έκαναν ο Κάρ. Παπούλιας και ο Κινέζος ομόλογός του, Χου Ζιντάο. Ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την Κίνα μια μεγάλη χώρα η οποία διαδραματίζει έναν «τεράστιο οικονομικό και πολιτικό ρόλο». Τόνισε ακόμα πως η Κίνα αποτελεί «μια εγγύηση για την ειρήνη στην περιοχή», καθώς, όπως είπε απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του, «πιστεύετε στην αρχή του διαλόγου για την επίλυση των οποιωνδήποτε διαφορών μπορεί να προκύψουν».

Ο Κ. Παπούλιας εκτίμησε πως οι ελληνοκινεζικές σχέσεις «αναπτύσσονται ανέφελα» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι «παλιός και δοκιμασμένος φίλος» της Κίνας καθώς και ως υπουργός των Εξωτερικών προσπάθησε για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. «Και σήμερα, σημείωσε, οι σχέσεις αυτές έχουν φτάσει σε ένα ανώτατο επίπεδο εγκαρδιότητας και φιλίας», τόνισε.

Ο Πρόεδρος μετέφερε την οδύνη του ελληνικού λαού για τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Κίνα και σημείωσε ότι «εμείς προσπαθήσαμε με όσα μέσα διαθέταμε να βοηθήσουμε για να συνέλθετε από το μεγάλο χτύπημα». Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Κίνας διατύπωσε την πεποίθηση πως με την επίσκεψη του Κ. Παπούλια στο Πεκίνο «θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών». Εξέφρασε μάλιστα τη συμπαράστασή του στους πληγέντες κατοίκους της Πελοποννήσου από τον πρόσφατο σεισμό. «Ο καλός ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται. Στις δύσκολες στιγμές αλληλοϋποστηρίζονται, ο ένας βοηθά τον άλλον. Αυτό αντανακλά πλήρως τα φιλικά αισθήματα μεταξύ των δύο λαών μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χου Ζιντάο.

Ο Κάρ. Παπούλιας τον ενημέρωσε για την κατάσταση στα Βαλκάνια κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο Κόσσοβο, αλλά και την εκκρεμότητα για την ονομασία της ΠΓΔΜ και ζήτησε από το Πεκίνο να συμφωνήσει με τυχόν σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ονομασία της γείτονος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ