Με γνώμονα τη «σταθερότητα» του (δικομματικού) πολιτικού συστήματος και τη μακροημέρευση της δικής της κυριαρχίας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο «Ζήμενς», απορρίπτοντας ταυτόχρονα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι ελεγχόμενες μάλλον οι αποκαλύψεις και πάντως δε θα αγγίξουν τα δικά της στελέχη, για τα οποία απλώνει «ασπίδα προστασίας», αναφορικά με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τη γερμανική πολυεθνική (σύστημα παρακολούθησης C4i, έργα στον ΟΣΕ, κ.ά.). Αντίθετα, θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα «δοκιμαστεί σοβαρά», καθώς τα στοιχεία είναι «συγκεκριμένα και με ονοματεπώνυμο».
Η παράταση της σκανδαλολογίας δε φαίνεται - το αντίθετο - να ενοχλεί την κυβέρνηση, καθώς «επισκιάζει» την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της να δώσει λύσεις στα καυτά κοινωνικά προβλήματα (ακρίβεια), ενώ διευκολύνει και την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων (ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατεδάφιση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις, κ.ά.).
Επιχειρώντας να αθωώσει την πολιτική που γεννά τις μίζες και τη σαπίλα, η κυβέρνηση οχυρώνεται ξανά πίσω από τη δικαστική έρευνα, «ξεχνώντας» ότι μόλις πριν από μερικές βδομάδες ο αρμόδιος υπουργός είχε προδικάσει πως δεν υπήρχε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση «Ζήμενς»... «Θεωρώ ότι θα πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει την υπόθεση για να έχουμε απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία πιστεύω ότι απασχολούν όλους τους Ελληνες πολίτες», δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, αποφεύγοντας να απαντήσει στο ερώτημα πώς η κυβέρνηση προεξοφλούσε ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο εκπρόσωπος προκειμένου να δείξει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «διαφέρει» από το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι συμβάσεις που υπέγραψε και υπογράφει η «γαλάζια» κυβέρνηση με τις πολυεθνικές «έγιναν με βάση το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο»!.. Ταυτόχρονα, δικαιολόγησε την κυβέρνηση που εφάρμοσε τις «πράσινες» συμβάσεις στο όνομα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων «προκειμένου να μη βρεθούμε εκτεθειμένοι ως χώρα διεθνώς»... Η διαφορά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, είναι ότι οι αποκαλύψεις για το ΠΑΣΟΚ είναι συγκεκριμένες, ενώ για τη ΝΔ είναι απλή φημολογία: «Εχουμε αποκαλύψεις συγκεκριμένες, με ονοματεπώνυμο, με συγκεκριμένες δηλώσεις και καταθέσεις, για τα όσα έχουν συμβεί στο ΠΑΣΟΚ, για τα όσα αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Και την ίδια ώρα, να δημιουργούνται εντυπώσεις με αόριστες φημολογίες (σ.σ. για τη ΝΔ)», είπε, αποκηρύσσοντας το συμψηφισμό ως «καταφύγιο όσων προσπαθούν να διαχύσουν σε άλλους χώρους τις δικές τους ευθύνες και τις δικές τους ενοχές»... Παράλληλα πρόσφερε κάλυψη στους υπεύθυνους υπουργούς για την προμήθεια (από τη «Ζήμενς») του συστήματος παρακολούθησης C4i και τα τρένα του ΟΣΕ.
Γενικότερα ο εκπρόσωπος υπερασπίστηκε το (δικομματικό) πολιτικό σύστημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν απειλείται από τη δημιουργία νέου κόμματος. «Στη Δημοκρατία μας τα κόμματα τα οποία υφίστανται έχουν ήδη κερδίσει αυτά που σας είπα προηγουμένως (σ.σ. είχε αναφερθεί στην εσωκομματική δημοκρατία) και μπορούν με απλές κινήσεις να πείσουν ακόμη περισσότερο».
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα «γαλάζιους» βουλευτές (Καράογλου) που υποστήριξαν ότι ήταν «πολιτικό λάθος» η μη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Το συμπέρασμα για ακόμα ...«λιγότερο κράτος» έβγαλε από την υπόθεση «Ζήμενς» ο Κ. Χατζηδάκης: «Αν είχαμε ένα μικρότερο κράτος θα υπήρχαν και λιγότερες προμήθειες και υπάρχουν μερικές δραστηριότητες του κράτους, επιχειρηματικές, που μπορεί να τις κάνουν κάλλιστα ιδιώτες», αποφάνθηκε. Στο «πνεύμα» αυτό προσπαθεί να καταστήσει την «Ολυμπιακή» ελκυστική για τον επενδυτή προκειμένου να την ξεπουλήσει: «Η προσπάθεια η οποία κάνουμε είναι να βρεθεί μια λύση που να είναι νομικά ασφαλής και ελκυστική για τον επενδυτή», υποστήριξε μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9,84».