Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ»
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις χτες και σήμερα

Εκδήλωση στο Επιμορφωτικό Κέντρο «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»

Το πετρέλαιο από την «αυγή» της ιστορίας του μέχρι σήμερα, ο ρόλος του, οι οικονομικές και πολιτικές επιδράσεις του, οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις που δομήθηκαν πάνω στη διάδοση και χρήση του, αλλά και το σημερινό «εκρηκτικό» τοπίο, που επιφυλάσσει σημαντικούς κινδύνους για τους λαούς του κόσμου, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν χτες το βράδυ στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης». Τίτλος της εκδήλωσης: Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στους «δρόμους του πετρελαίου». Τα 100 χρόνια ενός «αμετάκλητου στόχου», με ομιλητές τον Γ. Μαργαρίτη, ιστορικό, καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Μ. Παπαδόπουλο, υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Ο καθηγητής Γ. Μαργαρίτης εξιστόρησε τη γέννηση της χρήσης του πετρελαίου τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια, με έμφαση στην επιλογή του ως στρατηγικού εργαλείου μεταβολής του κόσμου, των πολιτικών και οικονομικών συσχετισμών, ανακατανομής των κέντρων δύναμης. Περιέγραψε επίσης τα πρώτα βήματα των πετρελαϊκών μεγαθηρίων, τις τακτικές τους και ανέφερε πολλά στοιχεία για τις εξαρτήσεις των κρατών από το πετρέλαιο, τα στάδια επέκτασής του, τις τεχνολογικές εξελίξεις που προκάλεσε αυτή.

Στο σκληρό ιμπεριαλιστικό «παιχνίδι» εταιρειών και κυβερνήσεων, του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου, με βάση το πετρέλαιο, αναφέρθηκε ο Μ. Παπαδόπουλος, ξεδιπλώνοντας το σύνθετο «παζλ» που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Με επισημάνσεις για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τη σχέση τους με την κατανάλωση, με αναφορές στα οικονομικά μεγέθη και τις νέες στρατηγικές που χαράσσονται, ο ομιλητής περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση και τους νέους σχεδιασμούς. Μέσα και από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν αναδείχτηκαν επιπτώσεις για τους λαούς από την εκμετάλλευση του πετρελαίου και τον έλεγχό του.

Ο Γιώργος Μαργαρίτης
Ο Γιώργος Μαργαρίτης
Εκτενέστερα σημεία από τις παρεμβάσεις των ομιλητών θα παρουσιαστούν από τον «Ρ» σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας.


Ο Μάκης Παπαδόπουλος
Ο Μάκης Παπαδόπουλος

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ