Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ορθιος μέχρι το τέλος

«Εφυγε», το περασμένο Σάββατο, ο σ. Πάνος Μιχαηλίδης και κηδεύτηκε στη Ρόδο

Πέθανε, το Σάββατο 6.10.07 το απόγευμα σε ηλικία 81 χρόνων ο σύντροφος Πάνος Μιχαηλίδης. Η κηδεία του έγινε χτες Δευτέρα 8.10 στη Ρόδο. Εκ μέρους του ΚΚΕ, τον σ. Πάνο Μιχαηλίδη αποχαιρέτησαν ο Νίκος Κουρκούνης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γραμματέας της ΝΕ Νοτ. Δωδ/σου Λουκάς Κωτσαδάμ. Ενώ το στερνό «αντίο», εκτός από τους οικείους του, έστειλαν και πλήθος συντρόφων και συναγωνιστών και συμπατριωτών του.

Σε σχετική ανακοίνωση του Γρ. Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ ανακοινώνει το θάνατο του συντρόφου Πάνου Μιχαηλίδη. Η συμμετοχή του συντρόφου Π. Μιχαηλίδη στο κίνημα, άρχισε το 1943 με τη συμμετοχή του στην Αντιφασιστική Οργάνωση Ναυτικού (ΑΟΝ) στη Μέση Ανατολή, όπου είχε καταταχθεί εθελοντής στο Πολεμικό Ναυτικό. Συνέβαλε στην ίδρυση Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στα αγγλοκρατούμενα Δωδεκάνησα το 1945 και στη δημιουργία του Εθνικού Μετώπου Πανδωδεκανησιακής Αντίστασης (ΕΜΠΑ) το 1946. Για τη στράτευσή του στο Κόμμα και τη δράση του στο κίνημα, ο σύντροφος Π. Μιχαηλίδης, πέρασε 16 χρόνια σε φυλακές και εξορίες αντιμετωπίζοντας παλικαρίσια όλες τις δοκιμασίες. Μέχρι το τέλος της ζωής του τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, υπερασπιζόμενος και μαχόμενος για τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους του Κόμματος για το δίκιο της εργατικής τάξης».

Ο σ. Μιχαηλίδης πρωτοστάτησε στη Ρόδο στην ίδρυση της πρώτης Κομμουνιστικής Οργάνωσης στα Αγγλοκρατούμενα Δωδεκάνησα, όπου το 1946 ιδρύθηκε η πρώτη ΚΟ του ΚΚΕ. Επίσης, ήταν ο πρώτος Γραμματέας της ΝΕ το 1974.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σ. Πάνος Μιχαηλίδης που, το 1947 βρέθηκε εξόριστος στη Γυάρο, υπήρξε σημαντικός συντελεστής της προετοιμασίας έκδοσης του ιστορικού βιβλίου «ΓΙΟΥΡΑ το Θανατονήσι». Γράφτηκε, παράνομα, στη Γυάρο με προσωπικά στοιχεία εκατοντάδων πολιτικών κρατουμένων. Το χειρόγραφο βιβλίο εκατοντάδων σελίδων το έφτασε παράνομα, το 1952, στο Βουκουρέστι όπου και εκτυπώθηκε απ' το εκδοτικό του ΚΚΕ. Το βιβλίο εκδόθηκε και στην Ελλάδα από το εκδοτικό «ΓΝΩΣΕΙΣ» του Στ. Κυπραίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ