Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντονισμένη ολομέτωπη επίθεση

Ταυτόχρονα με το Ασφαλιστικό προωθούνται ο «Καποδίστριας 2», η εφαρμογή των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία, το ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων σε αυτές

Το σύνολο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων προωθεί ταυτόχρονα και συντονισμένα η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.

Μαζί με το «διάλογο» για την ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση έχει βάλει μπροστά την υλοποίηση του «Καποδίστρια 2», την εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου για τα ΑΕΙ, το ξεπούλημα πρώην ΔΕΚΟ («Ολυμπιακή», ΟΤΕ, ΔΕΗ, κ.ά.), αφού ολοκληρωθεί η εφαρμογή του νόμου για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων σε αυτές. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί η εκτίμηση ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των «μετώπων» θα προκαλέσει πολυδιάσπαση και θα φέρει σε θέση άμυνας τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα.

Ειδικότερα, στο Ασφαλιστικό, επιδίωξη της κυβέρνησης σε πρώτη φάση είναι να διασφαλίσει τη συμμετοχή των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο «διάλογο» που θα γίνει στις επιτροπές της Βουλής, ώστε να εμφανίσει το σχέδιο νόμου σαν «προϊόν ευρύτατης συζήτησης μεταξύ των κομμάτων και της κοινωνίας». Προκειμένου να το πετύχει αυτό η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μια σκόπιμη διγλωσσία. Από τη μια, σε ρόλο κακού, ο Γ. Αλογοσκούφης τάσσεται υπέρ της εξομοίωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα κάτω, ταυτιζόμενος επί της ουσίας με την εισήγηση της «επιτροπής των σοφών» υπό τον Ν. Αναλυτή. Από την άλλη, ορισμένα κομματικά στελέχη, όπως ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, ο οποίος εμφανίζεται να κρατά αποστάσεις από την εισήγηση Αναλυτή, δηλώνοντας μάλιστα ότι έρχεται σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις ότι δε θα υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. «Στο πόρισμα του κ. Αναλυτή υπάρχουν άλλες προτάσεις, άλλες κατευθύνσεις που έρχονται σ' αντίθεση μ' αυτόν τον άξονα τον οποίο βάζει η κυβέρνηση», δήλωσε χτες ο Λ. Ζαγορίτης, υποστηρίζοντας ότι «είναι δυνατόν» να λυθεί το Ασφαλιστικό δίχως να αυξηθούν τα όρια ηλικίας ή να μειωθούν οι συντάξεις, δίχως βέβαια να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό. Παράλληλα, κατέφυγε στην κινδυνολογία και στην ιδεολογική τρομοκρατία προκειμένου να «πείσει» για τη συμμετοχή στο διάλογο-παγίδα. «Πρέπει από τώρα να φροντίσουμε ώστε μετά από 10, μετά από 20, μετά από 30 χρόνια το σύστημα να εξακολουθεί να είναι σε θέση να πληρώνει τις συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ).

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίχως να αποδοκιμάσει βέβαια τις προτάσεις Αναλυτή, δήλωσε ότι «στόχος είναι να γίνεται ζύμωση, αφού ακουστούν όλες οι προτάσεις και στη συνέχεια να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο, όσο το δυνατόν ευρύτερα αποδεκτό και πάντως σίγουρα με στόχο τη βιώσιμη λύση για το Ασφαλιστικό».

Αναφορικά με την «Ολυμπιακή» επανέλαβε ότι στόχος είναι να μην κλείσει ώστε στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, ανοίγει και το ζήτημα της «αλλαγής του διοικητικού χάρτη», διαρρέοντας τα πρώτα σχέδιά της για τον «Καποδίστρια 2». Σύμφωνα με την κυριακάτικη «Καθημερινή», στόχος είναι οι δήμοι να μειωθούν σε 400 από 1.034 σήμερα, οι νομαρχίες σε 16 από 52 και οι περιφέρειες σε 6 από 13. Αποκρύπτεται βέβαια ότι οι νέες «ευέλικτες διοικητικές μονάδες» θα είναι το εργαλείο για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, κ.ά.

Στο «μέτωπο» της Παιδείας η κυβέρνηση μελετά τα επόμενα βήματα των αντιδραστικών αλλαγών, κυρίως στην κατεύθυνση της εφαρμογής του νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Παιδείας θα βρεθεί ξανά σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για συνεργασία με τον πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ