Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Οργή για την «απόβαση» του FBI
ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ-

Το παρεκκλήσι στο νησί Βιέγκες είναι αφιερωμένο στους νεκρούς απο τις «αδέσποτες» βόμβες

Associated Press

Το παρεκκλήσι στο νησί Βιέγκες είναι αφιερωμένο στους νεκρούς απο τις «αδέσποτες» βόμβες
Το πρωί της 4 Μάη του 2000, στις 5.30 τα ξημερώματα, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες του FBI, με μια άρτια προγραμματισμένη και σχεδιασμένη επιχείρηση και με την αρωγή των ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού αποβιβάστηκαν στο νησάκι Βιέκες του Πουέρτο Ρίκο, για να το εκκενώσουν από τους διαδηλωτές που βρίσκονταν εκεί επί 381 ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για τη λειτουργία της στρατιωτικής ναυτικής βάσης των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται και το πεδίο δοκιμής νέων βομβών και όπου τον Απρίλη του 1999 είχε χάσει τη ζωή του ένας άνδρας της Εθνοφρουράς του Πουέρτο Ρίκο «κατά λάθος» από αδέσποτα θραύσματα μιας βόμβας.

Οπως αιτιολόγησε και η υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Ρίνο, αυτή η στρατιωτική εισβολή και η σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών ήταν μία πράξη άμυνας, «καθώς βρίσκονταν επί μακρό σε στρατιωτικό έδαφος, κάτι που αντιτίθεται στους νόμους της Ομοσπονδίας». Μια πράξη άμυνας κατά της θέλησης του λαού του Πουέρτο Ρίκο, που στην πλειοψηφία τους αντιτίθενται κατηγορηματικά στην επανέναρξη της ναυτικής βάσης και την επαναλειτουργία του πεδίου δοκιμής, που πλείστα προβλήματα προκαλεί στους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο. Η «επέμβαση αυτή» ήταν αναμενόμενη, από το πρωί της 1ης Μάη, όταν κατέφθασαν στα χωρικά ύδατα τρία καταδρομικά του ναυτικού των ΗΠΑ, μεταφέροντας 1.000 πεζοναύτες για να αποβιβαστούν και να επαναφέρουν την τάξη σε αυτή τη γωνία της «ομοσπονδιακής επικράτειας των ΗΠΑ», που είχε καταδείξει έντονα συμπτώματα «κοινωνικής ανυπακοής».

Αυτή η επέμβαση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η άμυνα όπως μόνο η ίδια γνωρίζει, προς τις απαιτήσεις των λαού του Πουέρτο Ρίκο να μη γίνει αυτή η γωνιά της πατρίδας τους ένα «πτυελοδοχείο» για τις βόμβες των ΗΠΑ. Ολοι «οι ανυπάκουοι» συνελήφθησαν. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι δύο μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, δύο μέλη του Κοινοβουλίου του Πουέρτο Ρίκο, ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο, ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη, φοιτητές, καλλιτέχνες, ακόμη και Πάστορες.

Παρά την επέμβαση ουδείς αντέδρασε βιαίως, αφέθηκαν να συλληφθούν και όπως δήλωσε την Παρασκευή ο ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας Ρούμπεν Μπέριος, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του από τα κρατητήρια της πρωτεύουσας Σαν Χουάν, «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει εδώ». Αρκετοί ακτιβιστές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη ναυτική βάση στο Βιέκες, όπου πια τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια σε όλο το νησί και όπου πια θα αντιμετωπίσουν τη ράβδο, αλλά και τις ποινικές κυρώσεις σε μία απόπειρα διαδήλωσης διαμαρτυρίας. Εκτός αυτών πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προετοιμάζονται τόσο στο ίδιο το Πουέρτο Ρίκο, όσο και στην ίδια την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξεσηκωμός» για την αμερικανική βάση(2001-04-29 00:00:00.0)
«Θερμό επεισόδιο» διαδηλωτών και Αμερικανών(2000-06-28 00:00:00.0)
Κύμα αντιαμερικανικών διαδηλώσεων(1999-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ