Κυριακή 29 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
«Ξεσηκωμός» για την αμερικανική βάση

Από τις δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από την αμερικανική βάση

Associated Press

Από τις δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από την αμερικανική βάση
ΒΙΕΚΕΣ.-

Σε αναβρασμό κινητοποιήσεων βρίσκονται και πάλι οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο, εξαιτίας της δοκιμής πυρών και βομβών που λαμβάνουν χώρα και πάλι στο πεδίο βολής της αμερικανικής βάσης, στη νησίδα Βιέκες, ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο.

Από το ξημέρωμα της Παρασκευής διαδηλωτές προσπάθησαν για άλλη μία φορά να εισέλθουν στο στρατόπεδο ενώ τουλάχιστον 8 με 10 διαδηλωτές - ανάμεσά τους ο δήμαρχος του Βιέκες, Νταμάσο Σεράνο, και ένας Αμερικανός γερουσιαστής - είχαν επιδοθεί σε ένα απίστευτο «κρυφτό» εντός του στρατοπέδου με τους Αμερικανούς πεζοναύτες, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποτρέψουν τη δοκιμή, αφού μένοντας εντός του πεδίου βολής και της βάσης έθεταν εαυτούς σε θέση «ανθρώπινης ασπίδας». Εκτός της περιμετρικής της αμερικανικής βάσης η επιχειρούμενη «απόβαση» των διαδηλωτών με τις ψαρόβαρκες δεν έγινε κατορθωτή εξαιτίας των συλλήψεων. Οσο αυτά λάμβαναν χώρα στη νησίδα Βιέκες, στην ίδια την πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο, το Σαν Χουάν, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούσαν ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας τον άμεσο και οριστικό τερματισμό των δοκιμών βολών και βομβών στην αμερικανική βάση καθώς και τη μόνιμη απομάκρυνσή της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της βάσης, η άσκηση και δοκιμή και οβίδων βάρους 250 κιλών θα πραγματοποιηθεί, αφού ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το αίτημα των κατοίκων που είχαν προσφύγει ζητώντας την ακύρωσή της. Ο δικαστής έκρινε ότι η άσκηση έπρεπε να ξεκινήσει αφού η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο δεν κατόρθωσε με την επιχειρηματολογία της να πείσει την έδρα πως οι δοκιμές προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στην υγεία των 9.400 κατοίκων του Βιέκες. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της βάσης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης θα παταχτεί και οι τυχόν εισβολείς θα συλληφθούν αμέσως. Η παράνομη είσοδος σε στρατιωτική βάση, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, τιμωρείται τουλάχιστον με 10 χρόνια φυλάκισης.

Δεν είναι πρώτη φορά που οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο, ενός νησιού της Καραϊβικής με το ιδιότυπο καθεστώς της ημιαυτονομίας και ως πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και ξεσηκώνονται για την ύπαρξη και τη λειτουργία της αμερικανικής βάσης. Η πιο πρόσφατη κινητοποίηση των κατοίκων, που είχε λάβει τη μορφή της χιονοστιβάδας, όχι μόνο στο Πουέρτο Ρίκο αλλά και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, ήταν τον Απρίλη του 1999, όταν ο φρουρός Ντέιβιντ Σάνες έχασε τη ζωή του, εξαιτίας πυρών κατά τη διάρκεια άσκησης.

Η έκρηξη που προκλήθηκε ήταν τεράστια με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να καταλάβουν το πεδίο βολής της βάσης για ένα περίπου χρόνο, εξαναγκάζοντας τους Αμερικανούς αξιωματούχους να σταματήσουν τις δοκιμές. Το Μάη όμως του 2000 μία συντονισμένη επιχείρηση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με την ταυτόχρονη άφιξη του αεροπλανοφόρου «Νόρφολκ», που μετέφερε 15.000 πεζοναύτες και ναύτες, είχε αποτέλεσμα να ανακαταληφθεί το πεδίο βολής, γεγονός που είχε προκαλέσει συγκρούσεις πολλών ημερών αλλά και δεκάδες συλλήψεις ακόμη και βουλευτών και γερουσιαστών των ΗΠΑ. Εκτοτε το θέμα παραμένει μονίμως στην επικαιρότητα και ειδικότερα μετά τις αποκαλύψεις για χρήση στις δοκιμές βλημάτων και οβίδων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, γεγονός που έχει διευρύνει ακόμη περισσότερο το μέτωπο για την οριστική απομάκρυνση της βάσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ