Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
«Θερμό επεισόδιο» διαδηλωτών και Αμερικανών

Associated Press

ΒΙΕΚΕΣ.-

Ηταν η πρώτη πραγματικά βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτικών και των διαδηλωτών που αντιτίθενται πάνω από ένα χρόνο στην παραμονή και τη λειτουργία του πεδίου βολής βομβών, αλλά και της ίδιας της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στη νησίδα Βιέκες του Πουέρτο Ρίκο, που οδήγησε σε 162 συλλήψεις διαδηλωτών και τον τραυματισμό δύο Αμερικανών ναυτών.

Ολα ξεκίνησαν χτες το πρωί, όταν οι διαδηλωτές στην κυριολεξία αποβιβάστηκαν με ψαρόβαρκες στη νησίδα, προσπαθώντας να αποτρέψουν τη μεγαλύτερη δοκιμή βομβών που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν οι Αμερικανοί. Τότε ήρθαν αντιμέτωποι με την πολυάριθμη στρατιωτική ασφάλεια, με αποτέλεσμα να γίνει κυριολεκτικά μάχη μεταξύ ξηράς και θαλάσσης. Οι διαδηλωτές, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Ναυτικού Ρόμπερτ Νέλσον, έριχναν κατά των ναυτών, που ήταν εξοπλισμένοι με ειδικές ασπίδες και θώρακες, σιδερολοστούς και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο. Ενώ όπως δήλωσε ο λοχαγός Τζεφ Γκόρντον, οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να περάσουν την άκατο περιπολίας, αφού πρώτα την περικύκλωσαν και την «αφόπλισαν» και μετά προσπάθησαν να αποβιβαστούν στην απαγορευμένη περιοχή με αποτέλεσμα να συγκρουστούν.

Οπως συμπλήρωσε ο Γκόρντον, το Ναυτικό το έχει μαγνητοσκοπήσει και θα παραδώσει την κασέτα στο FBI, ούτως ώστε να απαγγείλει επιπρόσθετες κατηγορίες, σε αυτές που ήδη έχουν απαγγελθεί κατά των συλληφθέντων διαδηλωτών για παραβίαση της απαγόρευσης εισόδου.

Επί της ουσίας είναι η πρώτη προσπάθεια διαδηλωτών να επιχειρήσουν μία μαζική και δυναμική διαμαρτυρία από την ημέρα που έγινε η απόβαση του Ναυτικού με την υποστήριξη αεροπλάνων του «USS George Washington Battle Group», καθώς στις 4 του Μάη οι διαδηλωτές «αφέθηκαν» να συλληφθούν και να απομακρυνθούν από τη ναυτική βάση του Βιέκες που προσπάθησαν τότε να αποτρέψουν την απόβαση των τριών πολεμικών καταδρομικών του αμερικανικού ναυτικού (που μετέφεραν 1.000 πεζοναύτες).

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο της μακροχρόνιας διαμάχης για τη λειτουργία της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στο Πουέρτο Ρίκο. Παρά το ιδιότυπο καθεστώς της Πολιτείας των ΗΠΑ, σχεδόν το 90% του λαού αντιτίθεται με θέρμη στην επανέναρξη του πεδίου δοκιμής βομβών, αλλά και της λειτουργίας της ναυτικής βάσης, καθώς τον Απρίλη του 1999 είχε χάσει τη ζωή του ένας άνδρας της Εθνικής Φρουράς του Πουέρτο Ρίκο από θανατηφόρο τραύμα κατά την ώρα της δοκιμής, ενώ η μόλυνση από τα χημικά σε όλη τη μείζονα περιοχή είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της νήσου να έχουν καταγγείλει επανειλημμένως ότι στη βάση οι δοκιμές περιλαμβάνουν και ουσίες πολύ επικίνδυνες για την ευζωία και την υγεία των κατοίκων. Συνεπώς, όπως και στο παρελθόν, έτσι και μετά από αυτό το πολύ «θερμό ναυτικό επεισόδιο» οι κινητοποιήσεις των Πορτορικανών αναμένονται δυναμικές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξεσηκωμός» για την αμερικανική βάση(2001-04-29 00:00:00.0)
Οργή για την «απόβαση» του FBI(2000-05-07 00:00:00.0)
Κύμα αντιαμερικανικών διαδηλώσεων(1999-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ